Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn
Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.
Andelen föräldrar som anser att myndigheter genom information har ett mycket stort ansvar för skydd av barn och unga som medieanvändare har på ett decennium ökat med tiotals, i vissa åldersgrupper tjugotals, procentenheter. Samhällets skydd av barn anses absolut sämst när det gäller vissa internetmedier, som online-spel och sociala medier.
Föräldrar är mer skeptiska och mindre positiva gentemot sociala medier än för fem år sedan, och det finns en stor oro kring barns generella internetanvändning. Störst är oron över att barnet ska råka ut för vuxna som söker sexuell kontakt eller att barnet ska få sexuella kommentarer/förslag på internet – dock är det en betydligt mindre andel som erfarit att sådant faktiskt skett. Oron för mobbning och hot visar sig vara mer i linje med faktiska händelser.
Det egna ansvaret för att skydda barnen tar föräldrar främst genom att prata med sina barn, åtminstone från fem års ålder och uppåt. Hur mycket föräldrar och barn pratar om till exempel spel online skiljer sig dock betydligt åt, beroende på om frågan ställs till föräldrar eller till barnen själva.
Fakta:
”Föräldrar & medier 2023” är den tredje och sista rapporten i serien "Ungar & medier", som är Sveriges största undersökning av barns och ungas medievanor. ”Ungar & medier 2023” och ”Småungar & medier 2023” publicerades tidigare under hösten 2023.
"Föräldrar & medier" baseras på en nationellt representativ enkätundersökning bland svenska föräldrar om deras uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.
Förra gången ”Föräldrar & medier” gavs ut var 2019.
Nyckelord
Kontakter
Kontakt:
Maria Ripenberg
Tel: 08-665 14 65
E-post: maria.ripenberg@statensmedierad.se
Länkar
Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.
1 januari 2024 blir Statens medieråd Mediemyndigheten tillsammans med Myndigheten för press, radio och tv.
Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Flera nyheter när "Ungar & medier" presenteras på Bokmässan25.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Läsandet av böcker ökar, datorspelandet minskar, den upplevda utsattheten på nätet planar ut. Nu erbjuder Statens medieråd en förhandstitt på nyheterna i 2023 års upplaga av ”Ungar & medier” samt ”Småungar & medier” – Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor.
Statens medieråd och MPRT blir Mediemyndigheten20.9.2023 15:25:15 CEST | Pressmeddelande
Den 1 januari 2024 slås Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ihop till Mediemyndigheten. Statens medieråds uppdrag rörande barns och ungas medieanvändning kommer framöver att hanteras av Mediemyndigheten.
Samverkan för barns trygghet på nätet30.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Statens medieråd, Bris och ECPAT går samman i satsning för att öka barns och ungas trygghet på internet.
Sociala medier och psykiska besvär har samband hos flickor22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns ett tydligt samband mellan psykiska besvär och mer omfattande användning av sociala medier redan hos 9–12-åriga barn, särskilt flickor. Det visar Statens medieråds nya rapport Unga, medier och psykisk ohälsa: Uppföljning 2020, under Covid 19-pandemin, som lanseras i dag.
Statens medieråd lanserar sidor för barn och unga20.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag, på Barnkonventionens dag, lanserar Statens medieråd en helt ny sektion på sin sajt, direkt adresserad till barn och unga.