Svensk Handel

Tre modetalanger får Carl Casons stipendium

Dela

Carl Casons stipendium är en möjlighet för modetalanger att accelerera sina karriärer inom modebranschen och genom det bidra till modeindustrins utvecklingstakt. I år belönas tre stipendiater som tilldelas 10 000 kronor var.

Casonfonden administreras av Svensk Handel STIL och är ett möjligt stöd för unga som antingen är verksamma i, eller har för avsikt att ägna sin framtida yrkesutövning åt verksamhet som har anknytning till svensk textildetaljhandel.

Årets Carl Cason-stipendiater utsedda
Årets Carl Cason-stipendiater utsedda

Carl Casons stipendium 2023 går till tre stipendiater, Petra Fagerström, Smilla Carlsson och Sanna Namin, som tilldelas 10 000 kr vardera.

Petra Fagerström

Petra Fagerström har en bred erfarenhet inom modebranschen, då hon tidigare tagit en Bachelor of Fashion Design vid Parsons Paris. Efter att ha att ha arbetat på modehuset Balenciaga ska hon nu påbörja en master vid Central Saint Martins i London. Petra Fagerström driver en vision om att utveckla branschen framåt, genom hållbarare materialinnovationer.

- Mode drivs ständigt av strävan efter "det nya". Därför tror jag att vi kommer att se allt mer användning av innovativa biomaterial som exempelvis mycelium. Jag ser också att det kommer en attitydförändring till återbruk och allt fler varumärken som producerar från återvunna material. Det går också inte att förneka att AI kommer att bli allt mer närvarande i industrin och inte minst i designprocessen, säger Petra Fagerström.

Smilla Carlsson

Smilla Carlsson har sedan tidigare drivit projektet 777 i Västerås. Nu är hon nyligen antagen till en Bachelor of Arts in Fashion Design vid Institut Français de la Moda i Paris och ser nu möjligheter att upptill studierna vidareutveckla projektet 777 i Paris. Smilla Carlsson har en vision och ett driv som kommer att vara avgörande för att driva utvecklingen inom framtidens modebransch.

- Jag tror och hoppas att modebranschen blir mer lokal både på ett kreativt och fysiskt plan; att man inspireras av lokala fenomen samt producerar mer lokalt. Jag tror att den svenska slöjdkulturen kan leta sig in i modebranschen, gammalt och nytt förs samman i till exempel stickning, vävning och broderi, säger Smilla Carlsson.

Sanna Namin

Sanna Namin är nyligen examinerad via Royal College of Art’s MA Fashion Program, London. Hon tilldelas stipendiet för att utveckla sitt varumärke där hon experimenterar med material såsom deadstock, stretch och foam för att skapa bärbara skulpturer för kroppen.

- Framförallt mer genomtänkt design, där unga vågar utmana de etablerade normerna i modeindustrin i både kollektionstänk och produktion. Dessutom tror jag att det kommer att bli en tydligare inriktning mot användning av hållbara material och en strävan efter ökad inklusivitet. Samt, att branschen kommer att bli mer digitaliserad, säger Sanna Namin.

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Pristagaren Petra Fagerström
Pristagaren Petra Fagerström
Ladda ned bild
Exempel Petra Fagerström
Exempel Petra Fagerström
Ladda ned bild
Pristagaren Smilla Carlsson
Pristagaren Smilla Carlsson
Ladda ned bild
Exempel Smilla Carlsson
Exempel Smilla Carlsson
Ladda ned bild
Pristagaren Sanna Namin
Pristagaren Sanna Namin
Ladda ned bild
Exempel Sanna Namin
Exempel Sanna Namin
Ladda ned bild

Länkar

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye