Hyresgästföreningen Region Sydost

Nya hyror för Vätterhems hyresgäster

Dela

Hyresförhandlingarna mellan Bostads AB Vätterhem och Hyresgästföreningen är klara. Efter förhandlingar är nu parterna överens om en hyreshöjning på 65 kr/kvm från den första januari.

Mostphoto

Årets hyresförhandlingar har präglats av ett än mer ansträngt samhällsekonomiskt läge än i fjol. Kraftigt ökade kommunala avgifter för fjärrvärme, vatten och avfall har bidragit till bostadsbolagets ökade omkostnader. Det är en svår ekonomisk situation som påverkar alla parter och där hyresgäster under en längre tid sett sina marginaler krympa.

Nu är den årliga hyresförhandlingen mellan Hyresgästföreningen och Bostads AB Vätterhem klar. Från den 1 januari höjs hyran för Vätterhems cirka 7 300 lägenheter med 65 kr/kvm och år.

För en exempellägenhet blir hyreshöjningen:

  • För en lägenhet på 50 kvm höjs hyran med 271 kr/månad.
  • För en lägenhet på 70 kvm höjs hyran med 379 kr/månad.
  • För en lägenhet på 90 kvm höjs hyran med 488 kr/månad.

I överenskommelsen finns det med ett maxtak på 600 kr/månad. Fastigheten Vapnet 6 har en egen överenskommelse, där höjs hyran med 32,50 kr/kvm och år.

- Det råder ingen tvekan om att det är ett tufft läge men jag tycker att vi tagit vårt ansvar. Hyresgästerna kan vara trygga med att vi gör allt för att hålla nere hyreshöjningarna. Att vi kommer överens lokalt visar också att bolaget tagit ansvar, säger Brigitte Widell, ordförande förhandlingsdelegationen för Vätterhem.

Den årliga hyresförhandlingen utgår ifrån trepartsöverenskommelsen som är en överenskommelse mellan parterna på hyresmarknaden, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta. Trepartsöverenskommelsen började att gälla 2022 och tydliggör hur en hyresförhandling ska gå till och vilka faktorer som ska tas med i förhandlingen.

- Det har varit långa och tuffa förhandlingar men bägge parter har tagit ansvar för att komma överens lokalt och på så sätt värna om förhandlingssystemet, säger Angelica Karlsson, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost.

För mer information, kontakta gärna:
Brigitte Widell, ordförande förhandlingsdelegationen för Vätterhem
Tel: 073-530 47 12

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu7.6.2024 11:08:03 CEST | Pressmeddelande

I Karlskrona väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Växjö vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu5.6.2024 15:50:18 CEST | Pressmeddelande

I Växjö väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Kalmar kräver hyreshöjningar på runt 15 procent redan nu5.6.2024 15:34:56 CEST | Pressmeddelande

I Kalmar län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Jönköping kräver hyreshöjningar på 14,5 procent redan nu5.6.2024 15:29:35 CEST | Pressmeddelande

I Jönköpings län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye