Danderyds kommun

Danderyd skänker bostäder till Ukraina

Dela

Behovet av stödinsatser är fortsatt stor i det krig som pågår i Ukraina. Därför skänker nu Danderyd kommunens modulhus till landet.  "Viktigt att vi bidrar med det vi kan", säger Hanna Bocander (M), KSO i Danderyd.

Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar och Robert Nibelius (M), tekniska nämndens ordförande besöker modulhusen i Danderyd.
Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar och Robert Nibelius (M), tekniska nämndens ordförande besöker modulhusen i Danderyd. Foto: Maria Henderson

- Ukrainas sak är vår. När kriget bröt ut och de ukrainska flyktingarna kom till Sverige ställde Danderydsborna verkligen upp. Nu fortsätter vi det engagemanget. Jag är stolt över att få överlämna denna gåva till Ukrainas folk och hoppas att fler kommuner följer efter med liknande initiativ, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.

Danderyds initiativ har givit eko politiskt och under onsdagen fick kommunen besök av ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M)

- Regeringen välkomnar Danderyds kommuns initiativ. Det är ett bra exempel på vad Sveriges kommuner kan göra för att fortsätta stötta Ukraina. Det är en oerhört fin julklapp som Danderydsborna är med och ger till det ukrainska folket, säger Carl-Oskar Bohlin.

De praktiska frågorna kring donationen hanteras av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB), som kommunen har tät kontakt med för att ordna demontering och transport så snart som möjligt. Husen på Rinkebyvägen användes som boende under flyktingkrisen. De består av totalt 48 lägenheter med kök och badrum, fyra förrådsrum och två tvättstugor. Allt får nu alltså nytt liv i Ukraina.

- När vi fick höra att Ukraina gått ut med en allmän förfrågan till EU erbjöd vi oss direkt. Det är positivt att modulhusen kommer till Ukraina där de gör större nytta än hos oss. Eftersom EU står för lyft och transport hoppas jag Danderyds invånare förstår vad gåvan betyder, för Ukrainas folk, säger Robert Nibelius (M), ordförande tekniska nämnden..

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande Danderyd och Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar
Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande Danderyd och Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar
Ladda ned bild

Följ Danderyds kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Danderyds kommun

Första spadtaget för Danderyds egna korttidsboende11.12.2023 15:06:53 CET | Pressmeddelande

Danderyds kommun bygger sitt första egna korttidsboende för att möta det ökande behovet med allt fler äldre. – Detta symboliska spadtag signalerar att vi äntligen startar byggnationen av vårt nya korttidsboende. Danderyd ska vara den bästa kommunen att leva, bo och verka i – även som äldre och anhörig. Vi behöver då möta invånarnas behov genom hela livet, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye