Svea Bank AB (publ)

Mer utbildning och ökad lönsamhet: Så påverkar AI svenska företagares framtid

Dela

Artificiell Intelligens kommer sannolikt spela en avgörande roll för svenska företag, enligt en ny undersökning från Svea Bank. Närmare sju av tio bolag svarar att det är ganska eller mycket sannolikt att de kommer använda AI inom fem år. En tredjedel tror också att en integrering av tekniken skulle öka lönsamheten.

Redan idag använder många svenskar AI och landets företagare är inget undantag. På uppdrag av Svea har Novus gjort en undersökning bland Sveriges företag som kartlägger hur de ställer sig till den nya tekniken. Undersökningen har besvarats av fler än 500 bolag och visar att nära hälften har använt AI privat senaste året. På frågan om vad de använt den till hamnar att skriva eller sammanfatta text samt göra research i topp, vilket 58 respektive 56 procent svarat.

AI-boom väntas bland svenska företag

Idag är det 10 procent av företagen som integrerat AI i sin verksamhet, men undersökningen visar att andelen kan komma att växa snabbt närmsta åren. Nära sju av tio, 66 procent, uppger att det är ganska eller mycket sannolikt att tekniken kommer användas i verksamheten inom fem år. Dessutom finns en stark tro på att en implementering av AI skulle leda till ökad lönsamhet. Mer än var tredje företag, 36 procent, tror att en integrering skulle leda till att de blir mer lönsamma.

– Undersökningen visar att vi ser ut att stå inför ett teknikskifte. Många företagare gör en koppling mellan AI och ökad lönsamhet, det visar en hög tilltro på att tekniken gör skillnad. Förmodligen kommer vi de närmsta åren se flera branscher förändras. Både när det kommer affärsmodeller, efterfrågad kompetens och organisation, säger Emma Lindgren, expert på digitalisering och konsumtion på Svea Bank.

Utmaningarna med AI
Det finns dock vissa utmaningar hos de som använder eller överväger att integrera AI i verksamheten. På frågan hur företaget kommer att påverkas av AI under en femårsperiod uppger varannan företagare att de kommer att behöva utbilda personal. Var femte företagare, 21 procent, tror att de skulle behöva byta ut personal och kompetens. Vad gäller personalstyrkan under de kommande fem åren går åsikterna isär. Samtidigt som 17 procent tror att det kommer att innebära färre anställda uppger 16 procent att de tror att det kommer att resultera i fler anställda.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea under perioden 14 – 31 augusti 2023. Totalt har 500 telefonintervjuer genomförts med företag som säljer produkter eller tjänster till andra företag inom utvalda detaljbranscher. Endast företag med 10 eller fler anställda har ingått i undersökningen.

Bilaga

Överväger ni att integrera AI-teknik i ert företag?

       Totalt

Ja

31%

Nej

55%

Vi använder redan AI

10%

Jag är inte bekant med AI

2%

Vet ej

3%

Har du under de senaste 12 månaderna använt dig av AI privat? (Ex Chat GPT) 

           Totalt

Ja

47%

Nej

53%

 Hur har du använt dig av AI privat?

Totalt

För att skriva eller sammanfatta text

58%

För research

56%

För att skapa eller redigera bilder

18%

Annat

11%

Vet ej

1%

Hur sannolikt är det att någon form av AI-teknik kommer implementeras i ert bolag inom fem år?

Totalt

Mycket sannolikt

33%

Ganska sannolikt

33%

Ganska osannolikt

18%

Mycket osannolikt

13%

Vet ej

3%

I vilken grad tror du att ditt företag skulle blir mer lönsamt av att integrera AI?

Totalt

I mycket hög grad

8%

I ganska hög grad

28%

Varken eller

44%

I ganska låg grad

14%

I mycket låg grad

3%

Vet ej

3%

 Hur tror du att er organisation kommer att påverkas under en femårsperiod kopplat till integration av AI-teknik? (överväger att integrera AI-teknik, alt vi använder redan AI)

Totalt

Skulle behöva utbilda nuvarande personal

50%

Skulle behöva byta ut personal och kompetens

21%

Färre anställda

17%

Fler anställda

16%

Skulle anställa mer personal som är verksamma utomlands

1%

Annat

1%

Ingen skillnad

20%

Vet ej

3%

 

Nyckelord

Kontakter

Emma LindgrenHead of PR och expert på digital konsumtion

Dokument

Om Svea

Svea Bank AB (publ) är en koncern med finansiell verksamhet i ett flertal europeiska länder. Med 40 års erfarenhet av att hjälpa företag och privatpersoner med deras likviditet är Svea ett naturligt val när de behöver en finansieringspartner. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Bank AB (publ)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Bank AB (publ)

Ny undersökning från Svea Bank: Årets skatteåterbäring – viktigare än på länge16.4.2024 08:35:42 CEST | Pressmeddelande

Mer än var tredje svensk (36 %) har haft ekonomiska utmaningar det senaste året. Särskilt svårt har det varit för unga. Det visar en ny undersökning som Svea låtit Novus genomföra. Att ekonomin är ansträngd avspeglas också i hur svenskarna spenderar pengarna de får tillbaka på skatten. Fler i år använder pengarna till hushållsutgifter och mat. Bland Sveriges 18–29-åringar planerar en femtedel att använda skatteåterbäringen till att dryga ut hushållskassan. En ökning med 54 procent mot föregående år.

Betalrapporten Payments in the Nordics från Svea visar: Varannan svensk föredrar självbetjäningskassa11.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Digitalisering, pandemin och e-handelns framfart har förändrat konsumenters vanor och beteenden. Nya krav ställs nu på betalsätten i fysisk butik. Närmare varannan svensk, 49 procent, uppger att de föredrar att betala i en självbetjäningskassa. Men trots rekordhög popularitet bland kunder erbjuder bara en bråkdel av fysisk handel självscanning som betalsätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye