Natur & Kultur

Natur & Kultur och Vitterhetsakademien finansierar forskning inom historia

Dela

För att stärka forskning och skapa ny kunskap inom historia finansierar Natur & Kultur tillsammans med Kungl. Vitterhetsakademien två nya forskartjänster med historisk inriktning. Martin Jansson vid Uppsala universitet får en tjänst i ämnet historiebruk och Therese Svensson vid Södertörns högskola får en tjänst i ämnet svensk litteraturhistoria. Båda tjänsterna är treåriga.

Martin Jansson, Uppsala universitet och Therese Svensson, Södertörns högskola, tillträder var sin akademiforskartjänst inom historia. Tjänsterna är inrättade genom ett samarbete mellan Natur & Kultur och Kungl. Vitterhetsakademien.
Martin Jansson, Uppsala universitet och Therese Svensson, Södertörns högskola, tillträder var sin akademiforskartjänst inom historia. Tjänsterna är inrättade genom ett samarbete mellan Natur & Kultur och Kungl. Vitterhetsakademien.

– Stöd till fri forskning är ett sätt för oss att bidra till en kunskapsbaserad, demokratisk samhällsdiskussion, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur. Forskare är en central del av det gemensamma kunskapsbyggandet och därför medverkar vi nu till att det produceras ny forskning på de områden där Natur & Kultur har en lång tradition av stark utgivning.

Martin Jansson kommer i sitt projekt Historisk tid och politisk representation, 1809–1866 att undersöka relationen mellan historia och politik under en mycket händelserik period i mitten av 1800-talet då Sveriges politiska system förändrades i grunden genom den så kallade representationsreformen.

Therese Svensson kommer i sitt projekt "Från mörkret stiga vi mot ljuset". Ras och klass i svenskspråkig arbetarlitteratur att studera hur föreställningar om ras finns närvarande i den svenska arbetarlitteraturen 1918–1939. Projektet tar sin utgångspunkt i historisk forskning som visar på rasismens och kolonialismens relevans för den framväxande arbetarrörelsen.

– Vitterhetsakademien vill främja forskning inom fälten svensk litteraturhistoria och historiebruk med syfte att fördjupa kunskapen och förståelsen om aspekter på litterära traditioner, historiografi och språk respektive hur det förflutna används för olika syften och i skilda sammanhang, säger Karin Helander, ständig sekreterare vid Kungl. Vitterhetsakademien.

Läs mer om projekten här.

Bokförlaget Natur & Kultur är en stiftelse som främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Under 2022 avsattes 22,9 miljoner kronor i priser, stipendier och stöd för att främja dessa värden och stärka en demokratisk samhällsutveckling.

Kungl. Vitterhetsakademien främjar forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård och delar årligen ut cirka 40 miljoner kronor i forskningsstöd. Akademien har sedan 2013 finansierat akademiforskartjänster inom bland annat kulturhistoriska studier och "Society´s Big Questions". 2022 utsågs fem akademiforskare Inom områdena rättsvetenskapen i klimatomställningen, kognition – språk och estetik samt medeltidsstudier – nytolkningar, bildbruk och kulturmöten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Martin Jansson vid Uppsala universitet tilledelas en akademiforskartjänst med historisk inriktning.
Martin Jansson vid Uppsala universitet tilledelas en akademiforskartjänst med historisk inriktning.
Ladda ned bild
Therese Svensson vid Södertörns högskola tilldelas en akademiforskartjänst med historisk inriktning.
Therese Svensson vid Södertörns högskola tilldelas en akademiforskartjänst med historisk inriktning.
Ladda ned bild

Om oss

Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Nytt standardverk om den svenska litteraturhistorien på gång13.6.2024 09:56:06 CEST | Pressmeddelande

Över trettio år har gått sedan ett övergripande vetenskapligt verk om Sveriges litteraturhistoria senast utgavs. Sedan dess har mycket hänt inom litteraturen och forskningen, för att inte tala om den debatt som pågår om svensk litteraturkanon. Nu har Natur & Kultur tillsammans med professorerna Carin Franzén och Håkan Möller tagit initiativ till ett nytt standardverk, som ska skrivas av landets experter och kommer att skildra litteraturens utveckling, miljöer och betydelse, från Rökstenen till vår samtid. – Vi vill att dagens diskussion om den nationella litteraturhistorieskrivningens villkor och möjligheter ska finnas självklart närvarande i detta nya standardverk, säger Franzén och Möller. Natur & Kulturs svenska litteraturhistoria beräknas utkomma 2028. Den kompletterar Natur & Kulturs litteraturhistoria (2021), också med Franzén/Möller som huvudredaktörer. – Att ständigt revidera, eller åberopa, äldre översiktsverk blir alltmer komplicerat med tidens gång. En punkt nås då det är kl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye