Ingen ensamrätt när Naturvårdsverket köpte ärendehanteringssystem
Naturvårdsverket gjorde en otillåten direktupphandling av ett ärendehanteringssystem när myndigheten inte annonserade avtalet enligt upphandlingsreglerna. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar på att Naturvårdsverket ska betala upphandlingsskadeavgift.
När Naturvårdsverkets avtal från 2009 om ärendehanteringssystem löpte ut i februari 2023 tecknade myndigheten ett nytt avtal med leverantören om fortsatt användning av den systemlösning som redan fanns på plats i organisationen. Naturvårdsverket planerade för, men hade inte inlett, arbetet med en ny upphandling av ärendehanteringssystem när avtalet löpte ut.
Det avtal som gav Naturvårdsverket fortsatt tillgång till ärendehanteringssystemet konkurrensutsattes inte genom annonsering. Att upphandlingen inte annonserades motiverar myndigheten med undantaget för ensamrätt i lagen om offentlig upphandling, LOU. Enligt Naturvårdsverket var det bara den befintliga leverantören som kunde erbjuda den aktuella systemlösningen eftersom den var anpassad efter myndighetens behov. Avtalets värde uppskattas till 90 miljoner kronor.
Enligt Konkurrensverket finns inget stöd för att endast en leverantör kunde tillhandahålla de tjänster som Naturvårdsverket hade behov av. Myndigheten undersökte inte om det fanns jämförbara eller liknande tjänster på marknaden. Att tjänsterna hade kunnat anskaffas från ett av Kammarkollegiets ramavtal visar också att det finns andra tänkbara leverantörer tillgängliga.
– Det ställs höga krav på att en upphandlande myndighet planerar och organiserar sin verksamhet på ett sådant sätt att upphandlingslagstiftningen kan följas. I detta ingår bland annat att avsätta tid för annonsering och ge leverantören rimliga möjligheter att tillhandahålla en upphandlad tjänst, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Stockholm och yrkar att Naturvårdsverket ska betala 6,7 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.
För ytterligare information, kontakta:
Maria Andersson Müller, processråd, 08-700 15 65, maria.anderssonmuller@kkv.se
Läs mer om konkurrens- och upphandlingsfrågor på www.konkurrensverket.se
Nyckelord
Följ Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
Nätläkarbolag bötfälls för konkurrensbegränsande samarbete om annonsering av digitala vårdtjänster3.4.2025 14:43:53 CEST | Pressmeddelande
Fyra nätläkarbolag har ingått överenskommelser om att avstå från att annonsera sina tjänster på Google Sök på ett sådant sätt att de inte konkurrerade fullt ut om alla kunder. Konkurrensverket har därför beslutat att tre av bolagen ska betala konkurrensskadeavgift för att ha brutit mot förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete. Det sammantagna bötesbeloppet uppgår till cirka 26 miljoner kronor. Det fjärde bolaget slipper betala konkurrensskadeavgift eftersom bolaget anmälde överträdelserna till Konkurrensverket.
Konkurrensverkets beslut att bötfälla leverantör av VVS-produkter för prisstyrning står fast21.3.2025 15:31:53 CET | Pressmeddelande
Tapwell bröt mot konkurrensreglerna när företaget begränsade återförsäljares möjligheter att själva bestämma priset på företagets produkter vid försäljning över internet. Det bekräftar Patent- och marknadsdomstolen i ett beslut i dag. Det innebär att Konkurrensverkets beslut om att företaget ska betala 16,9 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift står fast.
Polismyndigheten köpte skalplagg på otillåtet sätt20.3.2025 16:14:23 CET | Pressmeddelande
Konkurrensverket har beslutat att Polismyndigheten ska betala fyra miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling av skalplagg. Värdet på upphandlingen uppgår till drygt 47 miljoner kronor.
Här är vinnarna i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling10.12.2024 14:18:20 CET | Pressmeddelande
Om markups kan säga något om hur konkurrensen utvecklats över tid i Sverige, och hur hanterar domstolen invändningar om kravbrist vid överprövning av upphandlingar. Det är några av frågeställningarna i de vinnande bidragen i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024
Åtaganden från drivmedelsbolag ger bättre förutsättningar för priskonkurrens2.12.2024 16:22:38 CET | Pressmeddelande
Konkurrensverket har utrett en misstanke om den löpande och offentliga publiceringen av rekommenderade priser på bensin och diesel som Circle K, OKQ8 och Preem har gjort på sina webbplatser kan utgöra en samordning som strider mot konkurrenslagen. Drivmedelsbolagen har nu frivilligt åtagit sig att upphöra med den offentliga publiceringen. Enligt Konkurrensverkets bedömning är farhågorna om konkurrensproblem till följd av publiceringen därmed avhjälpta och utredningen avslutas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum