Konkurrensverket

Ingen ensamrätt när Naturvårdsverket köpte ärendehanteringssystem

Dela

Naturvårdsverket gjorde en otillåten direktupphandling av ett ärendehanteringssystem när myndigheten inte annonserade avtalet enligt upphandlingsreglerna. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar på att Naturvårdsverket ska betala upphandlingsskadeavgift.

När Naturvårdsverkets avtal från 2009 om ärendehanteringssystem löpte ut i februari 2023 tecknade myndigheten ett nytt avtal med leverantören om fortsatt användning av den systemlösning som redan fanns på plats i organisationen. Naturvårdsverket planerade för, men hade inte inlett, arbetet med en ny upphandling av ärendehanteringssystem när avtalet löpte ut.

Det avtal som gav Naturvårdsverket fortsatt tillgång till ärendehanteringssystemet konkurrensutsattes inte genom annonsering. Att upphandlingen inte annonserades motiverar myndigheten med undantaget för ensamrätt i lagen om offentlig upphandling, LOU. Enligt Naturvårdsverket var det bara den befintliga leverantören som kunde erbjuda den aktuella systemlösningen eftersom den var anpassad efter myndighetens behov. Avtalets värde uppskattas till 90 miljoner kronor.

Enligt Konkurrensverket finns inget stöd för att endast en leverantör kunde tillhandahålla de tjänster som Naturvårdsverket hade behov av. Myndigheten undersökte inte om det fanns jämförbara eller liknande tjänster på marknaden. Att tjänsterna hade kunnat anskaffas från ett av Kammarkollegiets ramavtal visar också att det finns andra tänkbara leverantörer tillgängliga.

– Det ställs höga krav på att en upphandlande myndighet planerar och organiserar sin verksamhet på ett sådant sätt att upphandlingslagstiftningen kan följas. I detta ingår bland annat att avsätta tid för annonsering och ge leverantören rimliga möjligheter att tillhandahålla en upphandlad tjänst, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Stockholm och yrkar att Naturvårdsverket ska betala 6,7 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

För ytterligare information, kontakta:


Maria Andersson Müller, processråd, 08-700 15 65, maria.anderssonmuller@kkv.se

Läs mer om konkurrens- och upphandlingsfrågor på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bristande konkurrens i livsmedelsbranschen ger omotiverat höga priser på mat25.6.2024 10:08:46 CEST | Pressmeddelande

Det råder i flera avseenden bristande konkurrens i livsmedelskedjan. Det konstaterar Konkurrensverket i en genomlysning av branschen. För konsumenterna innebär det att de betalar mer för många livsmedel än vad de skulle behöva göra. Följden blir också att pengarna inte alltid hamnar där de behövs för att gynna nyetableringar, investeringar och ökad produktion. Nu ökar Konkurrensverket sin tillsyn av branschen.

Kommunerna behöver göra mer för att främja marknaden för publik laddning av elfordon18.6.2024 14:31:11 CEST | Pressmeddelande

Sveriges kommuner spelar en viktig roll för att publik laddning av elfordon ska kunna utvecklas till en väl fungerande marknad med effektiv konkurrens. De bör därför främja marknadens utveckling genom att exempelvis upplåta kommunal mark till aktörer som vill etablera publik laddinfrastruktur. Men det finns starka indikationer på att många kommuner i stället gynnar sin egen säljverksamhet.

Avtal med ändrade krav på skolbussar skulle ha upphandlats27.5.2024 12:42:13 CEST | Pressmeddelande

Tibro kommun ingick ett tilläggsavtal med en upphandlad leverantör av skolskjuts som gav leverantören dispens från ett krav på att bussarna inte fick vara äldre än tio år. Konkurrensverket menar att tilläggsavtalet ändrade det ursprungliga kontraktets karaktär på ett otillåtet sätt och yrkar att kommunen ska betala upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Konkurrensverkets beslut om sanktionsavgift för grossistbolag står fast efter prövning i domstol24.5.2024 11:44:57 CEST | Pressmeddelande

Förvaltningsrätten i Stockholm har avgjort det första målet enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter. I domen går domstolen på Konkurrensverkets linje och avslår överklagandet från grossistbolaget Everfresh. Konkurrensverkets beslut att Everfresh ska betala en sanktionsavgift om fem miljoner kronor för att ha använt en otillbörlig handelsmetod står därmed fast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye