Nytt datum för rymdfärd – nu går Marcus Wandt in i karantän
Den 17 januari klockan 23:11 är det dags för Sveriges nästa astronaut att sändas upp i rymden. I kväll går Marcus Wandt därför in i karantän tillsammans med resten av besättningen, för att slippa bli sjuka eller riskera ta med smitta till internationella rymdstationen. Nu börjar sista finslipningen inför avfärden.
De senaste nio månaderna har Marcus Wandt tillbringat många långa träningstimmar på rymdcenter och träningscenter i olika delar av världen. Nu är träningen avslutad och i kväll, 3 januari, går Marcus Wandt in i karantän, precis två veckor innan den planerade uppsändningen 17 januari.
– Uppsändningen närmar sig med stormsteg och jag känner mig väldigt redo för att lämna jorden. Nu återstår bara karantän och de allra sista förberedelserna innan mitt spännande rymdäventyr börjar, säger Marcus Wandt.
Ungefär 20 personer går in i karantän samtidigt med Marcus Wandt i tre olika karantänboenden. Förutom astronauterna handlar det exempelvis om medicinsk personal och matansvariga samt experter på rymdfärden och de som jobbar med rymddräkten.
De isolerade kommer bara att träffas när det är nödvändigt och i olika konstellationer. Allt för att undvika att astronauterna blir sjuka innan uppsändning. Men också för att se till att smitta inte sprids till de astronauter som redan befinner sig på rymdstationen.
Marcus och hans kollegor kommer att ha ungefär åtta timmars schemalagd arbetstid per dag under karantänen.
Aktiviteter under karantänen:
- Astronauterna går igenom sina egna anteckningar från förberedelser och olika träningsmoment.
- Rymdfärdens sista detaljer planeras och astronauterna åker ut till rymdraketen för en slutgiltig genomgång precis innan uppfärd.
- Astronauterna kopplar upp sig och följer allt som händer på rymdstationen för att vara väl förberedda när de anländer.
- Medicinsk personal tar de sista proverna för att ha uppdaterade data inför uppsändningen och för att ha möjlighet att jämföra med prover under och efter rymdresan.
- Besättningen uppdateras om allt som händer i rymden
- Marcus Wandt träffar sin familj två gånger under karantänen, utomhus och på några meters avstånd.
Under karantänen i Florida, USA, kommer astronauterna stegvis gå över från lokal tid till en tid som är anpassad till uppsändningen. Efter uppsändningen justerar man till tidzonen UTC/GMT, vilket är svensk vintertid minus en timme.
– Det är viktigt att vi är pigga under själva uppsändningen, men nästan direkt när vi kommit upp i omloppsbana gör vi oss redo för att sova under tiden som rymdkapseln flyger i kapp rymdstationen, ISS. Vistelsen på rymdstationen börjar med ett rejält arbetspass för att lasta ur kapseln, konfigurera det nödvändigaste om man skulle behöva lämna snabbt, samt ha inledande hands-on genomgångar kring rymdstationens nuvarande konfiguration, säger Marcus Wandt.
Kontakter
Johan MarcopoulosKommunikationsansvarigRymdstyrelsen
Pressanvarig
Jonas AppelbergKommunikatör
Tel:0736556489jonas.appelberg@snsa.seBilder
Dokument
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande
Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.
Nu får Europa fler vägar ut i rymden - lyckad uppsändning av bärraketen Ariane 69.7.2024 22:26:03 CEST | Pressmeddelande
Den 9 juli 2024 genomfördes en framgångsrik uppsändning av Ariane 6 från Europas rymdhamn i Kourou, Franska Guyana. Den nya raketen, utvecklad under överinseende av den europeiska rymdorganisationen ESA, skapar fler vägar för de europeiska länderna ut i rymden.
Rymden tar plats på Bokmässan 202428.5.2024 13:41:25 CEST | Pressmeddelande
Idag släpps seminarieprogrammet för den 40:e upplagan av Bokmässan. I år har mässan två teman: Sápmi och Rymden. Med fokus på dessa bjuder årets mässa in till en mångfacetterad upplevelse för litteraturälskare och nyfikna på forskning, vetenskap och samhällsutveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum