Akademikerförbundet SSR

Sverige behöver en beredskapsskatt!

Dela

I en ny opinionsundersökning gjord av Verian/Kantar beställd av Akademikerförbundet SSR framkommer att svenska folkets vilja att betala skatt ökat, under förutsättning att intäkterna riktat går till att finansiera välfärden, försvaret och att bekämpa gängen. I en debattartikel på Expressens debattsida argumenterar Akademikerförbundet SSR för att införa en beredskapsskatt.

Simon Vinge, chefsekonom
Simon Vinge, chefsekonom
  • Vi behöver en beredskapsskatt! Annars kommer utbyggnaden av försvaret göra att det inte finns tillräckligt med resurser för att bekämpa gängen eller att rädda välfärden från nedskärningar, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.


Undersökningen av Verian/Kantar i en Sifo-panel visar att:

  1. Svenska folket kan tänka sig höjd skatt.
  2. Hälften av svenskarna vill se höjd skatt för den som har en årsinkomst över en miljon.
  3. Starkt stöd i befolkningen för en tillfällig skattehöjning för att finansiera försvaret utan att tränga undan välfärden. (Starkare bland Tidö-väljare än bland oppositionen).
  4. Svenska folket kan tänka sig att tillfälligt höja skatten, om den öronmärks för att bekämpa gängkriminalitet.
  • Behovet av en stark stat är större än på länge och vi står inför stora utgiftsökningar på flera områden. Samtidigt varslas det i välfärden i både kommuner och regioner. Vi behöver införa en beredsskapsskatt och satsa de pengarna där behoven finns, säger Simon Vinge chefsekonom Akademikerförbundet SSR.

Ska Sverige lyckas stoppa gängvåldet och öka försvarsanslagen utan att vi får sämre välfärd krävs en beredskapsskatt i nästa budget. Regeringen måste sluta skära i välfärden. Att skylla åtstramningspolitiken för den offentliga sektorn på inflationen var ett svepskäl redan från början. När inflationen är under kontroll har de inga rökridåer kvar.

Ta del av hela undersökningen i vårt pressrum på TT eller här: https://akademssr.se/post/sverige-behover-en-beredskapsskatt

Debattartikeln i Expressen hittar du här.

Kontakter

Bilder

Simon Vinge, chefsekonom
Simon Vinge, chefsekonom
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye