Vision

Vision: Brister vid nedskärningar på Karolinska universitetssjukhuset

Dela

Fackförbundet Vision har kallat Karolinska Universitetssjukhuset till förhandlingsbordet med anledning av brister vid hanteringen av nedskärningar i verksamheten. Bristerna handlar bland annat om att sjukhuset inte involverade fack och skyddsombud innan och direkt efter att varslet lades, vilket är grundläggande för att förebygga arbetsmiljörisker.

– Karolinska Universitetssjukhuset och hela Region Stockholm står inför stora ekonomiska utmaningar, och nedskärningar drabbar en redan ansträngd offentlig verksamhet. Karolinska Universitetssjukhuset är den enda delen inom regionen som valt att lägga ett varsel om uppsägning av sin personal. Att i ett sådant läge inte hantera nedskärningar på ett korrekt sätt kan komma att stå verksamheten dyrt. Inte bara ekonomiskt utan också i ökad ohälsa och försämrade relationer bland den personalen som är kvar, säger Bodil Nielsen, ordförande och huvudskyddsombud för Visions avdelningssektion på Karolinska Universitetssjukhuset.  

Det var i juni 2023 som Karolinska Universitetssjukhuset gick ut med nyheten om varsel. Men de fackliga företrädarna hade inte fått information i tid och inte heller hade skyddsombuden bjudits in för att identifiera och förebygga arbetsmiljörisker. Skyddsombuden på Karolinska var efter varslet inte heller delaktiga i framtagandet av beslut eller planering av förändringarna som därefter skett. 

Skyddsombudet ska delta vid planering av alla frågor som berör arbetsmiljön. Arbetsgivaren är skyldig att berätta för skyddsombudet om förändringar som berör arbetsmiljön. Dessutom har skyddsombudet rätt att ta del av alla de handlingar som behövs för att han eller hon ska kunna sköta sina uppgifter. 

–  Vision fick information om varslet 15 minuter innan Karolinska gick ut med pressmeddelandet. Det är allvarligt att arbetsgivaren inte hade fört samtal med fackliga företrädare innan beslut om förändringar i verksamheten hade fattats. Vårt mål är nu att förhindra uppsägningar och förbättra kulturen på Karolinska. Vi hoppas också att samtalet med arbetsgivaren kan skapa förståelse för att det arbete som våra medlemmar utför leder till att vårdpersonal behöver lägga mindre tid på administration och i stället kan ägna sig åt patienterna, säger Ola Tellner, vice ordförande för Vision Region Stockholm. 

Fakta: 

  • 2023-06-12 varslade Karolinska Universitetssjukhuset 450 medarbetare och chefer inom administration om uppsägning. 

  • Varsel innebär att arbetsgivare som planerar att säga upp fler än fem medarbetare är skyldiga att förvarna, alltså varsla, både sina anställda och Arbetsförmedlingen i god tid. 

  • Att arbetsgivaren varslar på grund av så kallad arbetsbrist betyder inte att det inte finns tillräckligt att göra. Det handlar oftast om att resurser saknas för att behålla alla tjänster. 

  • I Sverige finns omfattande regelverk kring hur varsel och uppsägningar vid arbetsbrist får och bör gå till. Det mesta regleras i Medbestämmandelagen (MBL), lagen om anställningsskydd (LAS) samt främjandelagen. Det är en trygghet för såväl arbetstagare som arbetsgivare. 

För ytterligare kommentarer, vänligen kontakta Ola Tellner, vice ordförande Vision Region Stockholm, tfn 08 123 404 81 eller 072 728 87 04. 

Kontakter

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 207 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye