FörsäkringskassanFörsäkringskassan

Årssiffror för 2023: Så vabbades det i Skåne med kommuner

Dela

Under 2023 minskade antalet vabdagar i Skåne med drygt 6 procent jämfört med tidigare år. Totalt stannade skåningarna hemma över en miljon dagar med sjuka barn. I riket som helhet minskade antalet vabdagar med knappt 7 procent

– Vabåret 2023 startade på en hög nivå men avslutades lite lugnare. Det ökade vabbandet vid skolstart på hösten som vi sett de senaste åren var inte lika tydligt 2023, det var mer i nivå med hur det såg ut innan pandemin, säger Charlotte Limé, analytiker på Försäkringskassan.

Försäkringskassans officiella statistik visar att antalet vabdagar för hela riket minskade från knappt 8,6 miljoner dagar år 2022 till knappt 8 miljoner dagar år 2023 – en minskning med knappt 7 procent. Det utbetalade beloppet för vab sjönk med 1,8 procent – från drygt 8,7 miljarder kronor till 8,6 miljarder. Under 2023 togs 61,4 procent av vabdagarna ut av kvinnor – motsvarande siffra för år 2022 var 60,9 procent.

Så såg det ut i Skåne

I Skåne betalades drygt 1,1 miljarder kronor ut i ersättning för vab för år 2023, en minskning mot föregående år med 1,3 procent. Totalt vabbades det i 1 040 683 dagar – en minskning med 6,4 procent mot föregående år. 63,2 procent av vabdagarna i Skåne län togs ut av kvinnor – motsvarande siffra 2022 var 62,9 procent.

– Sedan år 2009 så har utvecklingen gått mot ett mer jämställt användande av vab varje år. Men de senaste två åren har det gått bakåt för jämställdheten och andelen utbetalade dagar till män minskar för andra året i rad med 0,6 procentenheter för riket som helhet, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Se bifogad tabell för totalsummor och motsvarande siffror på kommunnivå.

Fakta:

* Tillfällig föräldrapenning för vård av barn – eller ersättning för vab – kan betalas ut till den som avstår arbete för att vårda sjukt barn.

* De första sju dagarna vabbar man utan krav på sjukintyg. Dag 8 skall ett sjukintyg skickas in till Försäkringskassan.

* Om barnets ordinarie vårdare är sjuk kan en annan person vabba för barnen – till exempel en bekant eller en släkting. Kravet för att få ersättning för vab är att man avstår arbete för att vårda ett sjukt barn.

Försäkringskassan har inte gjort lokala analyser kring varför vabbandet i en viss kommun skiljer sig åt från ett år till ett annat. I mindre kommuner kan till exempel inflyttning få en stor påverkan på antalet uttagna vabbdagar eftersom antalet barn i kommunen då ökar. För generella kommentarer kring utvecklingen, vänligen kontakta Försäkringskassans presstjänst. 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Lagändringar och inflation ökar utgifterna för socialförsäkringen6.2.2024 08:55:47 CET | Pressmeddelande

Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas bli ungefär 12 miljarder högre år 2024 än år 2023 och beräknas landa på 246,5 miljarder. Inflationen förväntas höja prisbasbeloppet och löner, vilket innebär höjda ersättningsnivåer för både sjuk- och föräldraförsäkringen. Samtidigt ger lagändringar som infördes år 2022 och 2023 ökade kostnader inom sjuk- och aktivitetsersättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye