Grönt ljus för ny YH-utbildning till byggnadsingenjör inom glas och fasad

Dela

Idag presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan resultatet över beviljade yrkeshögskoleutbildningar. Antalet beviljanden inom samhällsbyggnad och byggteknik ökar med 11 procent jämfört med 2023. Särskilt glädjande för glasbranschen är att utbildningen till byggnadsingenjör med inriktning på glas och fasad har beviljats starter och klassomgångar för de tre kommande åren, med en första planerad start till hösten 2024.

En kvinna står i förgrunden till vänster i bilden, i bakgrunden lyser solen över en byggnad med glasfasad som är under uppbyggnad
Ny YH-utbildning inom glasbranschen Sören Håkanlind Ange fotograf

– Det här är verkligen glädjande besked. Glasets funktion i byggnationen får en allt större och viktigare roll och det sker en snabb teknisk utveckling av såväl material som konstruktion. Den här utbildningen kommer att ge oss bättre möjligheter att säkerställa att framtida ingenjörer, vilka vi har stort behov av, kommer att ha den kompetens vi behöver för att kunna fortsätta driva utvecklingen framåt, säger Erik Haara, vd för Glasbranschföreningen.

Ny utbildningssamordnare för utbildningen är KYH och hittills har den beviljats starter och klassomgångar för de tre kommande åren, med planerad start till hösten 2024.

– Branschintresset och engagemanget för att möjliggöra den här utbildningen har varit något alldeles extra. Det nära samarbetet med Glasbranschföreningen och alla medverkande företag som stöttat i ansökan har varit helt avgörande för att det finns en påbörjande utbildning överhuvudtaget. Glas i byggnation är en riktig framtidsbransch och vi är väldigt tacksamma och peppade att få vara med och bidra till dess framtida kompetensförsörjning, säger Erik Wallin, affärsutvecklingschef på KYH.

Mer information om utbildningen till Byggnadsingenjör Glas och Fasad kommer att presenteras på KYH:s webbplats inom kort. Antagningen till utbildningen kommer att öppna redan 1 februari 2024.

Se hela resultatlistan över beviljade YH-utbildningar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En kvinna står i förgrunden till vänster i bilden, i bakgrunden lyser solen över en byggnad med glasfasad som är under uppbyggnad
Ny YH-utbildning inom glasbranschen
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Glasbranschföreningen (GBF) är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag verksamma inom glasmästeri, bilglasmästeri, glas- och metallentreprenad och konstinramning i Sverige. Föreningen har ca 500 medlemsföretag och arbetar bland annat med utbildning, arbetsgivarverksamhet, kvalitetssäkring och auktorisation. Glasbranschföreningen följer och driver centrala frågor för medlemsföretagen och ger även ut branschtidningen Glas.

Följ Glasbranschföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Glasbranschföreningen

Sjustjärnan vinner Glaspriset 202425.4.2024 16:14:09 CEST | Pressmeddelande

– Vi är jätteglada och mycket stolta över att projektet som vi jobbat med i flera år får den här uppskattningen. Dessutom är det extra roligt att det sker i så hård konkurrens med de andra tävlingsbidragen, säger Daniel Hohenthal, chefsarkitekt, och framhåller att det är många medarbetare på Kanozi Arkitekter, samt leverantörer och entreprenörer, som i tät samverkan uppfört E.ons nya huvudkontor i Malmö som nu är en arbetsplats för 1 500 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye