Fastighetsägarna

Skiljeman avgör hyresförhandlingar i Stockholmsregionen

Dela

Fastighetsägarna Stockholm har vänt sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd för att avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i elva stockholmskommuner. Hyresförhandlingarna i dessa kommuner inleddes i september, men efter tre månaders förhandlingar står parterna fortfarande långt från varandra. Nu blir det upp till en skiljeman att avgöra hyran.

Förhandlingarna om 2024 års hyresjustering har förts utifrån den modell som Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen har enats om. Modellen baseras på kostnadsutvecklingen under de senaste tre åren för att minska risken för att höga kostnader under enskilda år ska få allt för stort genomslag på hyresjusteringen. Bara under det senaste året har kostnaderna för hyresvärdarna ökat med 25-30 procent. Med modellen justeras den nivån ned till cirka 14 procent.

– För att komma framåt i förhandlingarna valde vi att lägga oss lägre, på 12 procent, i våra yrkanden. Det skulle ge en hyreshöjning på cirka 700 kronor för en vanlig trerummare. För de som i stället äger sitt boende handlar motsvarande ökning i många fall om 10 000 kronor eller mer i månaden. På hyresmarknaden är det istället hyresvärden som får ta större delen av kostnadsökningarna, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

Trots att Hyresgästföreningen i stort delar Fastighetsägarnas syn på kostnadsutvecklingen, hamnade organisationens ingångsbud runt 3 procent i stockholmsregionen. I de förhandlingar som bedrevs under hösten lyckades inte parterna närma sig varandra på ett konstruktivt sätt. Precis som tidigare har skett i Stockholms stad, väljer Fastighetsägarna därför att använda sig av den nya lagstiftningen, som gör det möjligt att låta en skiljeman avgöra hur mycket hyrorna ska höjas, i ytterligare elva kommuner i Stockholms län. De elva kommunerna är Danderyd, Huddinge, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Sigtuna – Märsta, Solna, Sollentuna, Sundbyberg, Södertälje och Norrtälje.

– Att vi nu tvingas använda skiljeförfarandet är beklagligt eftersom det är tänkt som en sista utväg. Motpartens agerande kommer sannolikt att leda till att många förhandlingar i landet kommer att avgöras av en skiljeman. Det ser ungefär likadant ut på den allmännyttiga sidan, säger Nathalie Brard.

Nathalie Brard beklagar att parterna nu tvingas låta en skiljeman avgöra hur mycket hyrorna ska justeras. Förutom att det sannolikt kommer att leda till retroaktiva hyresjusteringar, innebär förfarandet också stora kostnader för parterna. Det hade kunnat undvikas om motparten hade haft en större förståelse för att det måste finnas en koppling mellan utvecklingen av intäkterna och kostnaderna om det ska vara möjligt att långsiktigt förvalta hyresrätter på ett seriöst sätt.

–Med Hyresgästföreningens syn på hyresutvecklingen kommer det i princip att vara omöjligt att vända den kraftiga nedgången vi nu ser i nyproduktionen, säger Nathalie Brard.

Hyresnämnden ska nu skyndsamt utse en skiljeman. När skiljemannen är utsedd ska tvisten avgöras inom sex veckor. Därefter ska parterna inom två veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse. 


Så fungerar tvistelösningen
 
• Tidigast 3 månader och senast 4 månader efter påbörjad förhandling kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden som utser en skiljeman. 
• Hyresnämnden ska utse en skiljeman skyndsamt. 
• Tvisten ska avgöras inom 6 veckor efter att skiljemannen utsetts. 
• Parterna ska sedan inom 2 veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Fastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt – hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Ny rapport: Långsam och osäker byggåterhämtning i Stockholm20.11.2024 10:06:35 CET | Pressmeddelande

Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållens realinkomster ökar och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart. Trots det kommer återhämtningen att vara både osäker och långsam, i synnerhet när det gäller hyresrätter. Det framgår av en ny rapport om bostadsbyggandet i Stockholms län. För tredje året i rad har analysföretaget Evidens tagit pulsen på bostadsbyggandet i Stockholms län. Analysen, som görs på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm, presenteras i dag i rapporten ”Långsam återhämtning”. Budskapet i rapporten är tydligt: efter de senaste årens kraftiga nedgång i bostadsbyggandet är de makroekonomiska förutsättningarna för en återhämning på plats. – Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm. Som f

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye