Fler medlemmar i Sveriges Ingenjörer efter intensivt 2023
2023 var ett intensivt år för Sveriges Ingenjörer med kollektivavtal med Klarna, rekordhögt märke inom industrin och en rejäl ingenjörssatsning i regeringens höstbudget. Under fjolåret ökade också medlemsantalet med 5 508 medlemmar, 3,3 procent, till totalt 172 904 medlemmar.

– Vi är så glada att så många ingenjörer 2023 valt att bli nya medlemmar. Medlemstillväxten var stor i alla medlemskategorier, inklusive antalet studentmedlemmar, vilket vi är särskilt glada över. Ingenjörsstudenterna är framtidens problemlösare och förtjänar en arbetsmarknad med rättvisa villkor där de får möjlighet att utvecklas i arbetslivet, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Industriavtal, ingenjörssatsning och kollektivavtal
2023 innebar för Sveriges Ingenjörer bland annat förhandlingar om nytt industriavtal, en efterlyst regeringssatsning på ingenjörers utbildning och ett kollektivavtal med Klarna:
- Värdet på industrins tvååriga avtal blev 4,1 procent under det första året och 3,3 procent under det andra avtalsåret. Det är de högsta nivåerna sedan Industriavtalet kom till 1997.
- Regeringen lyssnade på Sveriges Ingenjörer och förstärkte i höstbudgeten anslagen till landets ingenjörsutbildningar med 100 miljoner kronor 2024, ytterligare 100 miljoner kronor året därpå för att sedan öka de till totalt 300 miljoner kronor 2026.
- Efter långa förhandlingar med Klarna om kollektivavtal varslade Sveriges Ingenjörer och Unionen om stridsåtgärder. Det ledde till att Klarna tecknade kollektivavtalet mellan Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation (BAO) och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia.
– Ingenjörerna fortsätter att vara nyckelkompetenser för att lösa de samhällsutmaningar som vi står inför, och för att kunna ta dessa steg så behöver de tryggheten i sitt fackliga medlemskap, säger Ulrika Lindstrand.
Förhandling uppsägningar och avtalsgranskning
Avtalsgranskning är en av de medlemsförmåner som fler än vanligt tagit hjälp med under året, vilket visar att ingenjörerna i en rörlig arbetsmarknad passar på att byta jobb och ta nya steg i karriären. Även ekonomiskt pressade arbetsgivare har lett till ett större antal förhandlingsärenden om arbetsbrist.
– Ett yrkesliv kan snabbt förändras, och på ett oväntat sätt. Den vanliga månadslönen kan bli halverad med enbart a-kassa för anställda ingenjörer som saknar vår fackliga inkomstförsäkring. I en tid med uppsägningar är trygghetsförmånerna en garant för att så snabbt och smidigt som möjligt komma i ny sysselsättning, säger Ulrika Lindstrand.
För tredje året i rad tillhör Sveriges Ingenjörer de svenska organisationer som allmänheten anser har högt anseende. I Kantar Publics Anseendeindex 2023 har förbundet dessutom bäst resultat bland fack- och arbetsgivarorganisationer.
Sveriges Ingenjörers medlemssiffror 2023 (2022 inom parentes)
- Totalt antal medlemmar: 172 904 (167 396)
- Yrkesverksamma medlemmar: 142 358 (137 800)
- Ökning antal medlemmar: +5 508 (5 713)
- Ökning i procent: +3,3 procent (3,5 procent)
Nyckelord
Kontakter
Mattias Bengtsson ByströmPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder

Länkar
- Avtal, inflation och en riktig ingenjörssatsning (sverigesingenjorer.se)
- Avtalsrörelsen och löneökningen 2023 (sverigesingenjorer.se)
- En stor satsning på ingenjörer (sverigesingenjorer.se)
- Klarna tecknar kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer (sverigesingenjorer.se)
- Högt anseende för Sveriges Ingenjörer bland allmänheten (sverigesingenjorer.se)
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin1.4.2025 09:12:38 CEST | Pressmeddelande
Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande
Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.
Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande
Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum