Mediemyndigheten

Mediemyndigheten öppnar ansökan för det nya mediestödet

Dela

E-tjänsten för ansökan om det nya mediestödet har nu öppnat. Ansökningar kan lämnas in under perioden den 19 januari till och med den 9 februari 2024. 

Idag den 19 januari öppnades Mediemyndighetens e-tjänst för att ta emot ansökningar. Ansökningar om mediestöd kommer att kunna lämnas in till och med den 9 februari. Mediestödsnämnden - ett självständigt beslutsorgan inom Mediemyndigheten - väntas fatta beslut om stöden i april eller maj.

Mediestödet består av fyra stödformer (övergångsstöd, allmänt och utökat redaktionsstöd samt distributionsstöd) som regleras i den nya lagen, förordningen och Mediemyndighetens föreskrifter om mediestöd. Mediestöd får lämnas till juridiska personer som ger ut allmänna nyhetsmedier och som uppfyller förutsättningarna för stöd.

- Vi är glada att vi kan öppna upp för att ta emot ansökningar redan nu i januari. Det är många redaktioner som väntar på de här viktiga medlen och vi står redo att hantera ansökningarna nu under våren, säger Kajsa Rohdin, enhetschef på Mediemyndigheten.

Mediemyndighetens föreskrifter (MEMYFS 2024:1) om mediestöd publicerades på myndighetens webbsida den 12 januari. Föreskrifterna innehåller bestämmelser som förklarar och förtydligar begrepp och regler i lagen (2023:664) och förordningen (2023:740) om mediestöd. Föreskrifterna innehåller också bestämmelser om till exempel bedömningsperiod, bedömningsunderlag, ansökningsförfarande samt redovisning av stöd som lämnats.

Bakgrund

Den 1 januari 2024 har lagen om mediestöd trätt i kraft. Lagen innehåller utgångspunkter för ett nytt stöd för nyhetsmedier. Mediestödets syfte är att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling av hög kvalitet. Det ska även främja tillgången på lokal och regional nyhetsförmedling i hela landet, och bidra till en mångfald av allmänna nyhetsmedier av hög kvalitet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Mediemyndigheten

Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye