Aleris

Art Clinic och Akademiska sjukhuset inleder nytt samarbete inom endokrinologi

Dela

Art Clinic, en del av Aleris, och Akademiska sjukhuset har ingått ett nytt samarbete inom endokrinologi. Satsningen är en del av den så kallade Uppsalamodellen med målsättning om en köfri specialistsjukvård.

Första operationsdagen mellan Art Clinic och Akademiska sjukhuset inom endokrinologi.
Första operationsdagen mellan Art Clinic och Akademiska sjukhuset inom endokrinologi.

— Vi är stolta över det fina samarbete vi har med kollegorna på Akademiska sjukhuset som gör att vi kan utöka vårt samarbete med endokrinologi. Tillsammans har vi flera gånger det gångna året kunnat genomföra snabba och effektiva anpassningar för att säkerställa rätt vård till rätt patient i rätt tid, säger Jakob Johansson, chefläkare Aleris.

Samarbetet innebär att endokrinologipatienter i Region Uppsala kommer att få sin operation på Art Clinic i Uppsala. På Art Clinic i Uppsala finns idag två operationssalar varav en sal nu kommer att nyttjas för endokrinologipatienter från Region Uppsala. På Art Clinc kommer kirurger operera upp till fyra patienter per dag och operationssal.

— På Art Clinic i Uppsala bedrivs planerad kirurgi, som gör att produktionen kan bedrivas effektivt, utan risk att trängas undan av akuta ingrepp. På det här viset kan vi gemensamt öka antalet operationer i Region Uppsala, säger Jakob Johansson.

Aleris och Akademiska sjukhuset har samarbetat kring ortopedi sedan 2019. Samarbetet har successivt utökats. Uppdraget avser specialistsjukvård inom endokrinologi (sköldkörtel- och bisköldkörtelkirurgi) med start den 1 januari 2024 och bygger på ett samarbete mellan, Art Clinic, Akademiska sjukhuset och Region Uppsala enligt konceptet Uppsalamodellen. Totalt väntas upp till 200 patienter opereras inom samarbetet. Första operationsdagen var den 22 januari.

Bakgrund vårdkedjan
Alla operationsingrepp liksom vecko- och resursplanering genomförs i samråd mellan Aleris och Akademiska sjukhuset. Patienten kommer från Akademiska sjukhusets väntelista.

Det första besöket inför operationen sker på Akademiska sjukhuset innan patienten kommer till Art Clinic för operation. Operatörer kommer från Akademiska sjukhuset, men övrig personal såsom narkosläkare, specialistutbildade sjuksköterskor, undersköterskor samt övrig behörig personal för operation och eftervård samt kringresurser är från Art Clinic.

Om Uppsalamodellen
Det kommande åren kommer behovet av hälso- och sjukvård att öka till följd av den demografiska utvecklingen. För att möta behovet har Aleris och Akademiska sjukhuset utvecklat Uppsalamodellen. Samarbetet skapar förutsättningar för både patienter och medarbetare, vilket sparar samhällets resurser och minskar vårdköerna.

Uppsalamodellen innebär att medarbetare från Akademiska Sjukhuset opererar ihop med medarbetare från Aleris. Sedan starten för fem år sedan är vi idag uppe i närmare 1 000 gemensamma operationer per år vilket hjälpt till att kapa vårdköer avsevärt. En annan effekt av Uppsalamodellen är att specialister på Akademiska får mängdträning och på så vis har man lyckats att upprätthålla en högre grundbemanning och bra vidareutbildning av operatörer på berörda verksamheter på Akademiska sjukhuset.

Samarbetet har också frigjort utrymme på Akademiska sjukhuset för mer komplex högspecialiserad kirurgi, t.ex. cancer, och samtidigt förbättrat specialistutbildningen i regionen med fler möjligheter till klinisk forskning.

Om Art Clinic Uppsala
Art Clinic startade 1999 i Göteborg och har under tre decennier utvecklat specialistvården i Sverige. Idag är verksamheten en av Sveriges ledande specialistkliniker inom plastikkirurgi, ryggkirurgi och ortopedi. Art Clinic är sedan 2022 en del av Aleris.

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Bilder

Första operationsdagen mellan Art Clinic och Akademiska sjukhuset inom endokrinologi.
Första operationsdagen mellan Art Clinic och Akademiska sjukhuset inom endokrinologi.
Ladda ned bild
Jakob Johansson, chefläkare Aleris
Jakob Johansson, chefläkare Aleris
Ladda ned bild

Om oss

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Ny studie visar att kulturformuleringsintervju kan underlätta identifikation av depressionssymtom vid transkulturella bedömningar29.2.2024 10:15:22 CET | Nyheter

The Cultural Formulation Interview – eller Kulturformuleringsintervjun (KFI) som den kallas på svenska – är ett diagnostiskt verktyg för transkulturella psykiatriska bedömningar. Det vill säga psykiatriska bedömningar där vårdpersonalen har en annan kulturell bakgrund än patienten. KFI tar hänsyn till kulturella variationer i symtombilden av psykiska problem och hur problemen beskrivs, och syftet är att underlätta diagnosställandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye