Aleris

Kan AI prediktera en individs arbetsförmåga

Dela

Karun Korkmaz är specialist i hjärtkirurgi och klinisk fysiologi samt överläkare i klinisk fysiologi på Aleris. Han har fått bidrag ur Alerisfonden för att utveckla en artificiell intelligensmodell (ANN) baserad på vilo-EKG, som kan prediktera en individs arbetsförmåga utan att ett helt cykelarbetsprov behöver genomföras.

Karun Korkmaz specialist i hjärtkirurgi och klinisk fysiologi samt överläkare i klinisk fysiologi på Aleris.
Karun Korkmaz specialist i hjärtkirurgi och klinisk fysiologi samt överläkare i klinisk fysiologi på Aleris.

Vad hoppas du uppnå med projektet?
– Att med hjälp av maskininlärning och artificiell intelligens hitta ett effektivt sätt att bestämma arbetsförmågan hos en individ. Detta utan att individen behöver genomföra ett helt cykelarbetsprov, som i dagsläget är den etablerade metoden för att bedöma fysisk arbetsförmåga. Arbetsförmågan är en oberoende markör för ”all cause mortality” i allmänhet och för hjärt- och kärlhälsan i synnerhet, samt en robust parameter för allmän kondition. Genom att använda maskininlärningstekniker hoppas jag kunna erbjuda ett icke-invasivt och effektivt sätt att bedöma denna viktiga parameter.
 
Vad är den största nyttan med en ny metod för att mäta arbetsförmåga?
– Denna prediktiva modell kan vara ett värdefullt verktyg för både läkare, övrig vårdpersonal, patienter och andra som vill ha en inblick i sin arbetsförmåga, till exempel idrottare och vissa yrkesgrupper som brandmän, dykare och elitsoldater. Den här nya metoden kan potentiellt effektivisera bedömningsprocessen, göra den mer tillgänglig och kostnadseffektiv, samtidigt som den identifierar personer med risk för hjärt- och kärlproblem i ett tidigt skede. Slutligen är målet att bidra till preventiv hälsovård genom att möjliggöra mer personliga och tidiga insatser för att förbättra den övergripande hjärt- och kärlhälsan.

När tror du att metoden kan vara verklighet?
– Det kan jag inte svara på än, det beror bland annat på komplexiteten i maskininlärningsalgoritmerna och tillgängligheten och kvaliteten på data för upplärningen av algoritmen. Det krävs också rigorös testning. Jag strävar efter att slutföra utvecklings- och valideringsfaserna så snabbt som möjligt, men det tar tid att leverera en högkvalitativ och pålitlig maskininlärningsmodell.

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Om oss

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Ny studie visar att kulturformuleringsintervju kan underlätta identifikation av depressionssymtom vid transkulturella bedömningar29.2.2024 10:15:22 CET | Nyheter

The Cultural Formulation Interview – eller Kulturformuleringsintervjun (KFI) som den kallas på svenska – är ett diagnostiskt verktyg för transkulturella psykiatriska bedömningar. Det vill säga psykiatriska bedömningar där vårdpersonalen har en annan kulturell bakgrund än patienten. KFI tar hänsyn till kulturella variationer i symtombilden av psykiska problem och hur problemen beskrivs, och syftet är att underlätta diagnosställandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye