Attacker i Röda havet riskerar ge högre priser
Attackerna mot fraktfartyg i Röda havet får effekter för svensk utrikeshandel. Viktiga leveranser av material försenas till en början och de högre fraktpriserna påverkar företagens marginaler. Men producenter och logistikföretag anpassar sig relativt snabbt till de nya förutsättningarna.

Fraktpriserna kommer förmodligen ligga kvar på en högre nivå under en längre tid framöver. Det visar en analys som Kommerskollegium gjort på uppdrag av regeringen.
– Suezkanalen har stor betydelse för handeln med råvaror, konsumentvaror och komponenter från Asien och Mellanöstern till Europa. Suezkanalen utgör även en viktig rutt för transport av olja och naturgas. Drygt 9 procent av Sveriges utrikeshandel går genom kanalen, säger Christopher Wingård, utredare på Kommerskollegium.
Efter det ökande antalet attacker från Huthirebeller mot fraktfartyg i Röda havet har fraktvolymerna genom Suezkanalen minskat kraftigt. I slutet av januari var fraktvolymerna i genomsnitt 2,8 miljoner ton per dag, jämfört med 4,8 miljoner ton per dag i mitten av december.
En sjötransport från Kina till Europa tar tre till fyra veckor om transporten går genom Röda havet och Suezkanalen. Alternativet, att köra runt Godahoppsudden, tar två veckor längre.
– Vi ser att både producenter och logistikbolag snabbt anpassar sig till nya förutsättningar och vi ser inte samma dramatiska ökningar av fraktpriserna som under pandemin säger Christopher Wingård.
Den längre restiden binder upp fartyg och containrar under längre tid vilket i sin tur driver upp priserna. Även högre försäkringspremier spelar in. Det är även svårt att på kort tid hitta andra leveransalternativ. Alla aktörer Kommerskollegium talat med förväntar sig att situationen blir långvarig.
– Fördröjningen påverkar både importerande och exporterande företag. På kort sikt drabbas den svenska tillverkningsindustrin av försenade leveranser, vilket i förlängningen även påverkar den svenska exporten negativt. För andra branscher som har planering på längre sikt spelar ett par veckor inte lika stor roll. Men i förlängningen kan de längre leveranstiderna och ökade kostnaderna för transporter leda till högre priser, säger Christopher Wingård.
Kontakter
Presstelefon
Tel:08-690 49 00press@kommerskollegium.seDokument
Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.
Följ Kommerskollegium
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium
Minskade handelshinder avgörande för elektrifiering av industrin och transporter4.4.2025 10:23:50 CEST | Pressmeddelande
Elektrifieringen av industrin och transportsektorn är central för att Sverige ska nå klimatmålen, stärka konkurrenskraften och minska beroendet av importerade fossila bränslen. För att nå dit på ett kostnadseffektivt sätt bör handelshinder tas bort. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.
Västra Götaland bidrar mest till Sveriges varuexport19.3.2025 14:53:08 CET | Pressmeddelande
Västra Götaland är den region som bidrar mest till Sveriges varuexport. Regionen stod för 24 procent av Sveriges totala export under 2023. Det visar ny statistik från Kommerskollegium.
Utländska investeringar minskar svenska företags utsläpp14.3.2025 09:46:38 CET | Pressmeddelande
Utländska investeringar kan bidra till att minska intensiteten av koldioxidutsläpp och energianvändning i svenska företag, något som kan bidra till den gröna omställningen. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.
Inget samband mellan höga tullar och positiv handelsbalans10.3.2025 13:22:43 CET | Pressmeddelande
En central del av den amerikanska handelspolitiken, under den nya Trump-administrationen, är att höjda tullar minskar USA:s handelsunderskott. Det kan verka rimligt, men i själva verket påverkar höjda tullar bara handelsbalansen marginellt och de kan lika gärna spä på ett handelsunderskott. Det visar en ny analys från Kommerskollegium.
Att revidera GDPR kan stärka EU:s digitala handel och konkurrenskraft5.3.2025 13:57:38 CET | Pressmeddelande
Dataskyddsförordningen GDPR har satt en global standard för dataskydd, stärkt förtroendet för digitala marknader och påverkat internationella regleringar. Samtidigt har den skapat regulatorisk osäkerhet, höga efterlevnadskostnader och hämmat gränsöverskridande dataflöden. Det bromsar EU:s handel och produktivitet, visar en ny analys från Kommerskollegium.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum