Kärnkraften uträknad enligt ny strategisk scenariostudie
När BTH:s forskare jämför olika framtidsscenarier blir resultatet entydigt, ny kärnkraft är varken hållbar eller kostnadseffektiv. Den gröna omställningen blir endast samhällsekonomiskt försvarbar med en satsning på energibesparingar och ny förnybar energi.
Resultatet som forskarna har kommit fram till pekar på att regeringens kärnkraftsfärdplan blir 470-1070 miljarder kr dyrare fram till år 2050 än satsningar på energibesparingar och ny förnybar energi. Till detta kommer en merkostnad under den nya kärnkraftens resterande livslängd till ca. år 2100 på uppåt 5000 miljarder *.
Allt fler prognoser förutspår att det svenska elenergibehovet kommer att öka kraftigt i och med den pågående gröna omställningen som bland annat innebär storskalig elektrifiering av stål- och transportsektorerna under de närmaste decennierna.
Regeringen gick nyligen ut med att de vill möta detta med en storsatsning på 10 nya kärnkraftsreaktorer medan andra i debatten förordar lösningar baserade på energibesparande åtgärder och ny förnybar energi. Samtidigt kom International Energy Agencys (IEA) med en ny rapport som för första gången tar höjd för samhällets omkostnader för att hantera väderberoende energis variabilitet.
Forskare vid BTH kommer därför nu med en ny samhällsekonomisk jämförelse som stresstestar regeringens nya kärnkraftsfärdplan mot andra alternativ med hänsyn till International Energy Agencys (IEA) nya kostnadsuppskattningar.
–Vi och många andra har ju tidigare kommit fram till att i motsats till ny kärnkraft skulle energibesparande åtgärder och ny förnybar energi (främst vindkraft, solkraft och vattenkraft) ge hanterbara hållbarhetsrisker, bli kostnadseffektivt och kunna genomföras tillräckligt snabbt för att bli relevant för klimatutmaningen. Nu ville vi se om denna bild kunde ändras med anledning av de senaste vetenskapliga rönen, säger Henrik Ny, studiens huvudförfattare.
BTH:s modellering utgick ifrån Svenska Kraftnäts framtidsscenarier för energisystemet från år 2021 och jämförde i detta regeringens kärnkraftsfärdplan mot alternativ med fokus på energibesparingar och ny förnybar energi. Detta kombinerades med IEAs senaste uppskattningar av energislagens totala livscykelkostnader (inkl. gruvbrytning, transporter, drift och avfallshantering).
–Trots att vi var generösa vid beräkningen av kärnkraftens kostnader, blev alla scenarier med ny kärnkraft klart dyrare än alternativen, säger Henrik Ny, studiens huvudförfattare.
BTH:s modellering har alltså stärkt de samhällsekonomiska argumenten för att satsa på energibesparande åtgärder och ny förnybar energi snarare än ny kärnkraft för att möta framtidens ökade elenergianvändning.
–Det kommer att bli svårt för vilken regering som helst att lägga fram en färdplan och söka stöd i Riksdagen, samt legitimitet hos befolkningen om den innebär enorma samhällskostnader och baseras på en uträknad teknik, säger medförfattaren Martin Prieto Beaulieu.
För mer information, kontakta universitetslektor Henrik Ny, e-post: henrik.ny@bth.se eller via telefon 0455-38 55 17.
* Detta kan jämföras med att de totala utgifterna i Sveriges statsbudget var på ca 1122 miljarder år 2022 enligt www.ekonomifakta.se.
Kontakter
Margareta Ahlström, pressansvarig kommunikatör
Tel:0455-38 50 91Tel:0709-409 450margareta.ahlstrom@bth.seOm oss
Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.
Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.
BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.
Besök oss gärna på www.bth.se
Följ Blekinge Tekniska Högskola
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola
Fler tjejer ska inspireras att välja teknik4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Fredagen den 6 december anordnar BTH, i samarbete med företaget Ericsson, en teknikdag för tjejer. Under dagen kommer ett 40-tal tjejer i årskurs 8 och 9 från olika skolor att få en inblick i hur det är att arbeta inom teknikområdet. Media är välkommen att träffa eleverna.
BTH och Saab samarbetar för säkrare och effektivare kommunikation för intelligenta flygsystem4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag har militären som kan kontrollera och begränsa tillgången till det elektromagnetiska spektrumet en klar fördel i konflikter. BTH och Saab har i flera år bedrivit forskning inom Vinnova:s flygtekniska forskningsprogram.
BTH-forskaren som vägleder företag i att organisera arbetet effektivt26.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
När pandemin svepte in och förändrade arbetslivet i grunden, stod Darja Šmite, professor i programvaruteknik vid BTH, plötsligt i centrum för företag som letade efter nya sätt att organisera sitt arbete. Med år av erfarenhet inom distribuerat och virtuellt samarbete, blev hennes expertis om hybrid- och distansarbete hett eftertraktad.
Effektivare och hållbarare trafikplanering genom smart dataanalys12.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den digitala utvecklingen skapar nya möjligheter för att samla in och analysera trafikdata. Henrik Fredriksson vid Blekinge Tekniska Högskola undersöker i sin avhandling hur data kan användas för att förbättra analysen och förståelsen av transportsystem. Resultaten kan leda till mer effektiv och hållbar trafikplanering i framtiden.
Smarta tandborstar kan förbättra både munhälsa och livskvalitet hos äldre med kognitiva nedsättningar4.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ny forskning vid BTH visar att smarta elektriska tandborstar kan bidra till att förbättra munhälsan hos äldre med mild kognitiv funktionsnedsättning. Avhandlingen utforskar hur denna teknologi kan påverka livskvaliteten, samtidigt som den banar väg för nya möjligheter inom hälsoövervakning och tidig upptäckt av sjukdomar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum