Blekinge Tekniska Högskola

Digital teknik ökar företagens konkurrenskraft och förmåga att förnya sig

Dela

I det moderna digitala landskapet är mjukvaruutveckling inte längre bara ett verktyg utan en central del i utformningen av innovationsförmågan hos företag i olika branscher. Ny forskning vid Blekinge Tekniska Högskola visar hur mjukvaruutveckling förändrar företag genom att öka innovationskraften, underlätta internationell expansion och driva tillväxtambitioner.

Företag med intern mjukvaruutveckling är mer benägna att introducera nya produkter eller tjänster.
Företag med intern mjukvaruutveckling är mer benägna att introducera nya produkter eller tjänster.

Anna Kusetogullari undersöker i sin avhandling i ämnet industriell ekonomi och management, det komplexa förhållandet mellan digital teknik och företagens resultat. Studien visar att mjukvaruutveckling är en viktig faktor för ett företags förmåga att förnya sig och konkurrera på en global skala.

Hon visar att företag som har intern mjukvaruutveckling är mer benägna att introducera nya produkter eller tjänster, vilket förbättrar deras konkurrenskraft. Dessutom har dessa företag en starkare benägenhet att delta i internationell handel och navigera på komplexa globala marknader mer effektivt tack vare sina avancerade digitala förmågor.

Företag som investerar i mjukvaruutveckling får exempel ökad försäljning av innovativa produkter, vilket visar på fördelarna med att integrera avancerade digitala verktyg i verksamheten. Undersökningen visar också att det finns en stark koppling mellan mjukvaruutveckling och tillväxtambitioner. Studien är avgörande för att förstå den digitala ekonomins dynamik och det strategiska värdet av mjukvaruutveckling. Den ger värdefulla insikter för företag som vill utnyttja den digitala omvandlingen för att skapa konkurrensfördelar och understryker vikten av att främja en stark digital kultur inom organisationer.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Måndagen den 3 juni 2024
Tid: Kl 10:00
Plats: Sal J1630, Campus Karlskrona
Länk till avhandling och abstrakt 

För mer information, kontakta Anna Kusetogullari via e-post: anna.kusetogullari@bth.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

Den svenska modellen, ny teknik och maktbalansen på arbetsmarknaden10.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Teknologisk utveckling antas ofta leda till högre produktivitet, växande överskott, stigande löner och ett ökat välstånd. Införandet av AI, automatisering och digitalisering riskerar dock att bryta detta positiva samband. Ny forskning vid BTH visar att den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye