Blekinge Tekniska Högskola

Nyckelkompetenser för hållbarhetsledare i en komplex värld

Dela

I en tid av ökande klimatförändring och social instabilitet är behovet av hållbarhetsledare stort. En ny avhandling undersöker vilka kompetenser dessa ledare behöver och hur lärosäten kan stödja deras utveckling.

Framtida hållbarhetsledare behöver särskild kompetens.
Framtida hållbarhetsledare behöver särskild kompetens.

I avhandlingen i ämnet strategisk hållbar utveckling fokuserar James Ayers på behovet att utveckla ledare som kan hantera komplexiteten i de globala ekologiska och socio-ekonomiska utmaningarna och den känslomässiga bördan som följer med detta arbete.

I avhandlingen presenterar han nyckelkompetenser som ledare bör utveckla för att kunna hantera hållbarhetsfrågor effektivt och samtidigt främja sin personliga hållbarhet. Exempel på sådana nyckelkompetenser är förmågan att arbeta tålmodigt med komplexa problem och att bibehålla optimism och hopp.

För att stimulera utvecklingen av den här typen av kompetenser behöver utbildningarna vid lärosätena vara transformativa, menar han. Det vill säga att studenterna ska uppmuntras att utveckla "nya sätt att tänka" och reflektera över sina handlingar.  

Om reflektion och diskussion blir en del av utbildningen utvecklar studenterna både samarbetsförmåga och en holistisk syn på hållbarhet.

Resultatet av hans forskning har potential att påverka hur lärosäten och andra utbildningsinstitutioner förbereder framtida ledare för att möta de komplexa utmaningarna i dagens värld.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Torsdagen den 30 maj 2024
Tid: Kl 13:15
Plats: Sal J1630, Campus Karlskrona

Länk till avhandling.

För mer information, kontakta James Ayers via e-post: james.ayers@bth.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

Den svenska modellen, ny teknik och maktbalansen på arbetsmarknaden10.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Teknologisk utveckling antas ofta leda till högre produktivitet, växande överskott, stigande löner och ett ökat välstånd. Införandet av AI, automatisering och digitalisering riskerar dock att bryta detta positiva samband. Ny forskning vid BTH visar att den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye