Stångåstaden

Test med solcellsdrivna namnskyltar i Ebbepark

Dela

Snart kan namnskyltar med pappersremsor som behöver bytas manuellt vara ett minne blott. I några av Stångåstadens fastigheter i Ebbepark testas just nu digitala namnskyltar med solceller som utnyttjar energin från inomhusbelysningen. De nya skyltarna möjliggör en snabbare och enklare uppdatering och en mer hållbar hantering och drift.

De digitala namnskyltarna drivna av solceller uppsatta vid lägenhetsdörrarna.
De digitala namnskyltarna drivna av solceller uppsatta vid lägenhetsdörrarna.

Testet genomförs inom ramen för testbädd Ebbepark där nya lösningar inom framför allt hållbar samhällsbyggnad testas. Testet blev verklighet efter att företaget Signostium, som har utvecklat namnskyltarna, pitchat sin idé på Ebbeparks Draknäste och fått en testbäddscheck för att gå vidare med testet. Testplats för namnskyltarna är Stångåstadens bostäder i Ebbepark.

- Det här är ett spännande test som kan spara både tid och pengar för oss fastighetsägare och som dessutom är mer hållbar än dagens lösning. Vi lägger idag väldigt mycket tid på att åka ut på plats och byta namn i trapphuset så fort det sker en omflyttning eller att hyresgästen får ändrade familjeförhållanden. Med den här typen av lösning som kan integreras mot vårt fastighetssystem kan namnändringen i framtiden ske automatiskt, säger Albin Eklöf på Stångåstaden. 

Namnskyltarna kräver inte någon ström utan drivs med hjälp av solceller som utnyttjar trapphusets belysning. Teknologin med inomhussolcellerna är utvecklad av Linköpingsföretaget Epishine. Det gör att produkten blir betydligt billigare i inköp och installation och att man slipper tänka på batteribyten. 

Namnskyltarna kommer nu testas i sex månader och sedan kommer resultatet utvärderas. Faller testet väl ut kan det bli aktuellt för Stångåstaden att utöka testet.

Linköpings draknäste – 15 mars

Signostium deltog i förra omgången av Ebbeparks draknäste där de fick pitcha sin idé för representanter från Lejonfastigheter,  Sankt Kors, Stångåstaden, Tekniska Verken och RISE.  Den 15 mars är det dags igen för Linköpings draknäste. Läs mer

Nyckelord

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Stångåstaden vill bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden arbetar sedan länge med aktiviteter för att upprätthålla en sund konkurrens på våra byggarbetsplatser. Idag görs detta dels genom kravställning i upphandlingar, lokalt samarbete mellan Byggföretagen och de offentliga beställarna, dels genom förhandskontroller och kontroll under byggskedet. Då Stångåstaden är en stor aktör i regionen och vill vara en normbildande aktör i branschen kommer vi under 2024 att ta ytterligare steg för att öka kravställningen och uppföljningen.

Så vill vi bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:00:00 CET | Blogginlägg

Det förekommer tyvärr problem med fusk och dåliga villkor på byggarbetsplatser i Sverige. Det riskerar att bli en grogrund för organiserad brottslighet om vi inte agerar och arbetar förebyggande. Problemen handlar om allt från obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till illegal arbetskraft och dålig arbetsmiljö. Det leder också till en osund konkurrens på byggmarknaden. Fusk och kriminalitet riskerar att försämra kvaliteten på byggen, skapa social oro och resultera i att seriösa byggföretag slås ut.

Stångåstaden kommenterar skador på fastighet samt ombesörjer evakuering för drabbade hyresgäster8.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden har under torsdagen inlett arbetet med att säkra den explosionsdrabbade fastigheten på adressen Ödegårdsgatan 16 i stadsdelen Johannelund. Undersökningen visar att skadorna på konstruktionen är mer omfattande på konstruktionen än vad den första bedömningen gjorde gällande. Med anledning av detta kommer Stångåstaden nu inleda arbetet med att säkra fastigheten. Bolaget ombesörjer samt att bolaget ombesörjer evakueringsbostad för alla drabbade kunder i fastigheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye