Stångåstaden

Test med solcellsdrivna namnskyltar i Ebbepark

Dela

Snart kan namnskyltar med pappersremsor som behöver bytas manuellt vara ett minne blott. I några av Stångåstadens fastigheter i Ebbepark testas just nu digitala namnskyltar med solceller som utnyttjar energin från inomhusbelysningen. De nya skyltarna möjliggör en snabbare och enklare uppdatering och en mer hållbar hantering och drift.

De digitala namnskyltarna drivna av solceller uppsatta vid lägenhetsdörrarna.
De digitala namnskyltarna drivna av solceller uppsatta vid lägenhetsdörrarna.

Testet genomförs inom ramen för testbädd Ebbepark där nya lösningar inom framför allt hållbar samhällsbyggnad testas. Testet blev verklighet efter att företaget Signostium, som har utvecklat namnskyltarna, pitchat sin idé på Ebbeparks Draknäste och fått en testbäddscheck för att gå vidare med testet. Testplats för namnskyltarna är Stångåstadens bostäder i Ebbepark.

- Det här är ett spännande test som kan spara både tid och pengar för oss fastighetsägare och som dessutom är mer hållbar än dagens lösning. Vi lägger idag väldigt mycket tid på att åka ut på plats och byta namn i trapphuset så fort det sker en omflyttning eller att hyresgästen får ändrade familjeförhållanden. Med den här typen av lösning som kan integreras mot vårt fastighetssystem kan namnändringen i framtiden ske automatiskt, säger Albin Eklöf på Stångåstaden. 

Namnskyltarna kräver inte någon ström utan drivs med hjälp av solceller som utnyttjar trapphusets belysning. Teknologin med inomhussolcellerna är utvecklad av Linköpingsföretaget Epishine. Det gör att produkten blir betydligt billigare i inköp och installation och att man slipper tänka på batteribyten. 

Namnskyltarna kommer nu testas i sex månader och sedan kommer resultatet utvärderas. Faller testet väl ut kan det bli aktuellt för Stångåstaden att utöka testet.

Linköpings draknäste – 15 mars

Signostium deltog i förra omgången av Ebbeparks draknäste där de fick pitcha sin idé för representanter från Lejonfastigheter,  Sankt Kors, Stångåstaden, Tekniska Verken och RISE.  Den 15 mars är det dags igen för Linköpings draknäste. Läs mer

Nyckelord

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Nu startar renoveringen av 250 bostäder på Flamman22.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna har Studentbostäder i Linköping AB skrivit avtal om att starta renoveringen av 250 bostäder på Flamman. Renoveringsavtalet tillfaller byggentreprenören BC Linköping AB som sedan tidigare är kontrakterad att bygga 187 nya studentbostäderna i studentområdet Flamman. Renoveringsarbetet startar nu till sommaren och kommer att ske i etapper och pågå parallellt med nyproduktionen fram till och med våren 2027.

Bort med överbyråkratiseringen och få i gång bostadsbyggandet20.5.2024 12:04:58 CEST | Blogginlägg

Hur kan vi effektivisera stadsbyggnadsprocessen och få igång bostadsbyggandet? Jag hade nyligen möjlighet att lyssna på Kristina Alvendal som på uppdrag av regeringen och Produktivitetskommissionen har tagit fram en expertrapport kring just detta ämne. Rapporten beskriver en problembild med bland annat överbyråkratisering. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill. Det behövs förstås även lagändringar på sikt men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge.

Visit Linköping & Co gör gästspel som krögare i Wärdshuset, Gamla Linköping7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Gamla Linköping är ett välbesökt turistmål under sommaren och besökare njuter av museimiljöerna, butiker och värdesätter att det finns en variation av caféer och restauranger i området. För att tillgodose det behovet kommer Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, att under sommaren samarbeta med Visit Linköping & Co som går in och driver restaurangen i Wärdshuset. Besökare välkomnas till Wärdshuset i samband med nationaldagsfirandet i Gamla Linköping den 6 juni.

Bred samverkan krävs för en ökad integration30.4.2024 11:33:38 CEST | Pressmeddelande

Integrationen är en av vår tids stora samhällsutmaningar som ingen kan lösa på egen hand. Ska vi lösa utmaningarna vi står inför måste vi bli ännu bättre på att samverka. I Linköping har vi på Stångåstaden ett väletablerat samarbete med exempelvis Polisen, kommunen, föreningar och andra fastighetsägare men vi skulle gärna bredda arbetet ännu mer och få in näringslivet i större utsträckning. Kompetensförsörjning är en helt avgörande fråga för nästan alla företag och organisationer. Kan vi hjälpas åt att göra vår stad tryggare och mer attraktiv kommer alla att bli vinnare. Det kommer att göra det ännu bättre att bo här och lättare att få fler att vilja bosätta sig i vår stad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye