Audi

Stark i design, komfort och teknik. Uppdaterade Audi Q7.

Dela

Audi har förnyat sin stora familjesuv med tydlig design och förbättrad teknik. Exteriören med nya front- och bakpartipartier förstärker den kraftfulla karaktären hos den sjusitsiga familjesuven. Nu erbjuds även valbar design för det digitala dagsljuset i kombination med HD Matrix LED-strålkastare med laser. Även bakpartiet kan individualiseras med digitala OLED-bakljus med fyra valbara utseenden. Nya fälgar, färger, dekorinlägg och säten med kontrasterande sömmar ger ännu fler valmöjligheter när det gäller Q-familjens mest mångsidiga SUV. Nya Audi Q7 har säljstart i början av februari.

Från studie till framgångsrik produktionsmodell

Audi Q7:s framgångsresa började 2003 som konceptbilen Audi Pikes Peak quattro på den nordamerikanska internationella bilsalongen. Audi Q7, som var märkets första SUV, presenterades sedan på bilsalongen i Frankfurt (IAA) 2005 i samband med 25-årsjubileet av quattro permanent fyrhjulsdrift och var försedd med Torsen mittdifferential (40:60). Från produktionsstarten 2006 till produktionsslutet 2015 valde över 550 000 kunder den första generationen av Audi Q7. 18 år senare är modellen fortfarande trogen sitt ursprung när det gäller design, teknik och funktion.

Kraftfull, rymlig, elegant exteriör

2015 lanserades den andra generationen med fyrhjulsstyrning och många innovativa nyheter inom bland annat förarassistanssystem. Efter en första produktuppgradering 2019 presenterar Audi nu ännu en omfattande uppgradering anpassad till Audis moderna designspråk. Med reducerade former, rena ytor och stor volym står Q7 fortfarande för flexibilitet i alla situationer.

Överhäng och axelavstånd har kraftfulla proportioner som framhävs av distinkta exteriörfärger och fälgar. Singleframe-grillen med oktagon-design har nu vertikala inlägg i form av ett L i S line-versionen och SQ7 TFSI. Det gör det tydligt att det är en toppmodell från Audi och särskiljer den från A-modellerna. Dessutom ger de högre placerade strålkastarna en helt ny frontdesign som breddar och framhäver det kraftfulla utseendet som understryks av de nya framträdande luftintagen.

Audi har dessutom minskat antalet dekorelement för att ge bilen ett ännu tydligare och renare utseende. På den svenska marknaden erbjuds S line-versionen som standard till Audi Q7, vilket ger ett ännu sportigare utseende i likhet med Audi SQ7. Som tillval finns även svart optikpaket.

Digitala strålkastare med valbar design och varnande OLED-bakljus

Adaptiva Matrix LED-strålkastare lyser upp vägen i Q7 som standard. Därutöver erbjuds även HD Matrix LED-strålkastare med Audi laser light. De arbetar med 24 lysdioder och en högeffektslaserdiod vardera och känns igen på det blå ljuset som integrerats i strålkastarna och symboliserar laserteknikens precision. Laserljuset aktiveras i hastigheter över 70 km/h och ökar räckvidden för helljuset avsevärt. En nyhet till dessa är den digitala dagsljussignaturen där användaren kan välja mellan fyra olika ljussignaturer via MMI.

För första gången i Audi Q7 erbjuds även digitaliserade OLED-baklyktor (OLED = Organic Light Emitting Diode) som tillval, med fyra valbara digitala ljussignaturer. Precis som i Audi A8, Q8 och Q5 har de digitala OLED-bakljusen dessutom en närhetsdetektering i kombination med assistanssystemen. När andra trafikanter närmar sig den stillastående Q7 inom två meter aktiverar styrenheterna automatiskt alla digitala OLED-segment för att varna den bakomvarande bilen. Ytterligare funktioner inkluderar dynamiska blinkers samt olika Coming/Leaving-Home-sekvenser som matchar varje digital ljussignatur.

Nya dekorer, färger och fälgar

Med den senaste produktuppgraderingen har Audi ytterligare förfinat utrustningsutbudet för Q7. Sömmarna på sätesklädseln i grundmodellen går i en kontrasterande grå färg som standard. Det finns även flera dekorinlägg med bland annat matt kolfiberdesign och mattborstad aluminium. Tre nya lacker erbjuds med Sakhirguld, Ascariblå och Chiliröd metallic samt flera nya fälgar i dimensionerna 20" till 22".

Audi Application Store i MMI-systemet

I samband med faceliften utökar Audi även utbudet av appar. För första gången erbjuds populära appar från tredjepartsleverantörer (t.ex. Spotify) direkt i MMI-systemet. Regelbundna programvaruuppdateringar och ett ständigt växande utbud av appar gör infotainmentsystemet ännu mer personligt. En butik med en marknadsspecifik apportfölj finns nu som tillval i den tredje generationen av det modulära infotainmentsystem (MIB 3).

När det gäller det omfattande utbudet av körassistanssystem uppgraderas framför allt omgivningsdisplayen. Bland annat visar Audi virtual cockpit filbytesvarning, andra trafikanter (lastbilar, bilar och motorcyklar), avståndsvarning, vägkorsningsassistent och trafikljusinformation online i full HD-kvalitet.

Säker på alla underlag: Chassi med Audis DNA

Audi har en grundläggande syn på vilka köregenskaper som definierar en Audi, dvs Audis DNA. Bilarna skall kännas balanserade, stabila, kontrollerade, precisa och lätthanterliga. Chassi, styrning, drivning, bromsar och styrsystem spelar alla en viktig roll för att skapa en tillförlitlig, säker och bekväm körupplevelse.

Elektroniskt reglerad luftfjädring med kontinuerligt adaptivt dämpningssystem, adaptiv luftfjädring sport, är standard i både Audi Q7 och SQ7 TFSI. Beroende på förarens preferenser och körsituation anpassar chassit markfrigången med upp till 90 millimeter och erbjuder dessutom nivåreglering. På motorväg sänks chassit automatiskt med upp till 15 mm beroende på hastigheten. Vid körning på sämre vägar och i snö kan ”Lift”-funktionen i Audi drive select användas för att öka markfrigången med upp till 60 mm i låga hastigheter.

Dessutom ger fyrhjulsstyrningen (tillval Q7, std i SQ7 TFSI) ökad säkerhet och komfort. I låga hastigheter vrids bakhjulen upp till fem grader i motsatt riktning mot framhjulen. Det minskar vändradien med upp till en meter och ökar manövrerbarheten. Samtidigt upplever föraren mer komfort och stabilitet i högre hastigheter eftersom bakhjulen roterar i samma riktning som framhjulen. Det avancerade chassipaketet med elektromekanisk aktiv krängningshämning och fyrhjulsstyrning finns även som tillval för V6 TDI. För att förbättra köregenskaperna i vardagen vid manövrering på parkeringsplatser, i parkeringshus och i garaget hemma har styrsystemet optimerats för att göra det ännu enklare.

En annan praktisk funktion är den fjärrstyrda parkeringsassistenten Plus: Den använder kameran i kombination med radar- och ultraljudssensorer för att enkelt manövrera Audi Q7 in i trånga parkeringsfickor. Kunden kan styra parkeringen med hjälp av myAudi-appen i sin smartphone. När de är redo att köra ut från parkeringsplatsen kan kunderna starta motorn i myAudi-appen och sedan manövrera ut bilen så att de bekvämt kan stiga in.

Effektiva och kraftfulla 50 TDI quattro

På den svenska marknaden erbjuds Audi Q7 50 TDI quattro med 286 hk och 600 Nm vridmoment. Det innebär att den stora SUV:en accelererar från noll till 100 km/h på 6,1 sekunder och når en topphastighet på 241 km/h. Dragkapaciteten på upp till 3,5 ton är tillräckligt för att dra husvagnar och hästsläp. Framdrivningen sker via en åttaväxlad tiptronic-växellåda, quattro permanent fyrhjulsdrift och mildhybridsystemet, som kan sänka bränsleförbrukningen med upp till 0,5 liter per 100 kilometer i vardagen. De viktigaste komponenterna är ett litiumjonbatteri och en remstartgenerator (BAS) som förser SUV:ens 48 V-elsystem med ström. Mellan 55 och 160 km/h kan Q7 rulla med motorn avstängd i upp till 40 sekunder när föraren tar foten från gaspedalen. Efter inbromsningen startar BAS snabbt och smidigt den 6-cylindriga motorn igen. Start/stopp-intervallet börjar redan vid 22 km/h.

Audi SQ7 med V8 TFSI-motor

Sportigheten är djupt rotad i generna hos nya SQ7 TFSI som känns igen på en nydesignad frontspoiler och markerad diffusor med ovala ändrör. Singleframe-grillen utmärker sig med vertikala L-formade inlägg och de större luftintagen har bikakeformade galler över hela ytan. Typiskt för Audi är den sportiga aluminiumlooken på ytterbackspegelkåporna, inläggen i Singleframe och kanterna på luftintagen på sidorna samt inlägget i sidotrösklarna. Svart optikpaket och svart optikpaket plus kan även beställas till SQ7 TFSI.

Framdrivningen i SQ7 TFSI sker via den beprövade 4,0 TFSI-motorn med 507 hk och 770 Nm vridmoment med snabbväxlande 8-stegad tiptronic och quattro permanent fyrhjulsdrift. 0 till 100 km/h går på 4,1 sekunder, med en elektroniskt reglerad topphastighet på 250 km/h. Tändföljden på 1-3-7-2-6-5-4-8 ger 4,0 TFSI ett utpräglat sportigt och kraftfullt ljud.

Vid låg till medelhög belastning – från 160 till 250 Nm – och motorvarvtal mellan 950 och 2 500 v/min med ett maximalt vridmoment på 145 Nm avaktiverar cylinder on demand-systemet cylindrarna 2, 3, 5 och 8 på de övre växlarna genom att stänga av insprutningen och tändningen samt in- och utloppsventilerna. Växlingsprocessen tar bara millisekunder och föraren märker den nästan inte. I fyrcylindrigt läge växlar de aktiva cylindrarnas driftpunkter till högre belastning, vilket ökar den termiska verkningsgraden, medan de avaktiverade cylindrarna arbetar i princip utan förluster. När föraren trampar på gaspedalen aktiveras samtliga cylindrarna omedelbart igen. För att uppnå det sportiga ljudet finns en avgasventil i de båda yttre avgasrören som modulerar ljudet beroende på belastning och motorvarvtal.

Sportdiff och elektromekaniska aktiva krängningshämmare

För en optimal körupplevelse krävs det inte bara förstklassiga motorer utan även optimerad fjädring. Med det avancerade chassipaketet (tillval) kan kunderna även uppleva fördelarna med sportdifferentialen. Vid kurvtagning i hög hastighet använder den två lamellkopplingar för att överföra vridmomentet mellan bakhjulen, vilket ger hjulet på utsidan av kurvan som har bättre grepp, ett större moment, dvs Torque Vectoring, vilket gör köregenskaperna ännu smidigare och mer exakta. När man svänger eller accelererar i en kurva pressas den stora sportsuven bokstavligen in i kurvan, vilket minimerar tendensen till understyrning.

Den andra komponenten i paketet är elektromekaniska aktiva krängningshämmare (eAWS). Här är båda axlarna utrustade med en kompakt elmotor som är kopplad till en växellåda. Den delar stabilisatorn i två halvor. Vid körning rakt fram kan de arbeta i stort sett oberoende av varandra, vilket minskar karossrörelserna på ojämna vägar. Vid sportig körning får elmotorn de två halvorna att rotera i motsatt riktning, vilket gör att de fungerar som en enhet. Det innebär att bilen lutar betydligt mindre i kurvan och att styrresponsen blir mer exakt. eAWS drivs av en 48-volts superkondensator. Den kompakta och lätta energiackumulatorn, som kan absorbera och frigöra hög ström på mycket kort tid, försörjer de båda elmotorerna med en maximal effekt på 1,5 kW vardera.

Audi SQ7 TFSI rullar som standard av bandet med 22-tumsfälgar. Bromsskivorna på framaxeln har en diameter på 400 millimeter; På bakaxeln mäter de 350 millimeter. De svarta bromsoken, som kan fås i rött som tillval, och på framaxeln pryds de av S-logotypen som definierar Audis utseende.

Flexibel och rymlig interiör med sju sittplatser

Audi Q7 TDI och SQ7 TFSI är sjusitsig som standard på den svenska marknaden. Med sin generösa längd, takhöjd och armbågsutrymme både fram och bak erbjuder båda bilarna en förstklassig, luftigt rymlig atmosfär. Beroende på baksätesryggstödens läge rymmer bagageutrymmet 780 respektive 1 908 liter (ryggstöd nedfällda). Bakluckan drivs elektriskt i grundutförandet och kan som tillval aktiveras med en fotrörelse. I Audi Q7 ingår även baksäte plus där längden och lutningen på alla tre sätena kan ställas in individuellt, så att det alltid finns plats för tre barnstolar och en tredje sätesrad med två elektriskt fällbara säten.

Säljstart i februari

Marknadslanseringen av Audi Q7 med ny design, innovativ belysningsteknik och utökat utrustningsutbud sker under första kvartalet 2024. Priset för Audi Q7 50 TDI quattro startar på 855 900 kr och SQ7 TFSI på 1 071 500 kr där båda modellerna är välutrustade från start med bland annat navigationssystem, sportstolar, S line, Matrix LED-strålkastare och en rad förarassistanssystem. Säljstarten sker i början av februari.

Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp*:

Audi Q7 SUV 50 TDI quattro

Bränsleförbrukning blandad körning 7,8 - 8,4 l/100 km. CO2-utsläpp blandad körning: 204-220 g/km

Audi SQ7 TFSI SUV quattro
Bränsleförbrukning blandad körning: 12,0 -12,7 l/100 km. CO2-utsläpp blandad körning: 272-290 g/km

*De angivna förbruknings- och utsläppsvärdena har fastställts i enlighet med lagstadgade mätmetoder. Uppgifterna gäller ej enskilda fordon och utgör inte en del av erbjudandet, utan är enbart tänkta att tjäna som en praktisk jämförelse mellan de olika fordonstyperna. Svenska standardutrustning, extrautrustning och tillbehör (påbyggnadsdelar, däckformat etc.) kan påverka relevanta fordonsparametrar, som t.ex. Vikt, rullmotstånd och aerodynamik förändras och påverkar förutom väder- och trafikförhållanden samt individuella köregenskaper även bränsleförbrukningen, CO2 -utsläppen och ett fordons prestandavärden.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ascariblå Audi Q7
Ascariblå Audi Q7
Ladda ned bild
Audi SQ7 TFSI
Audi SQ7 TFSI
Ladda ned bild
Audi SQ7 TFSI
Audi SQ7 TFSI
Ladda ned bild
Audi Q7
Audi Q7
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade ca 1,9 miljoner nya bilar 2023. Audi-koncernen omsatte 61,8 miljarder euro 2022 och har 87.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Säljstart för eldrivna Audi Q6 e-tron och Audi SQ6 e-tron27.3.2024 13:22:06 CET | Pressmeddelande

Nu går det att beställa Audis senaste teknikspäckade nyheter, eldrivna Audi Q6 e-tron och SQ6 e-tron. Båda modellerna bygger på den nya elbilsplattformem PPE som utlovar både snabb laddning med 800-voltssystem och lång räckvidd på upp till 623 km. Inför säljstarten har Audi satsat på att förenkla bilvalet genom att erbjuda tre välutrustade modellversioner redan från start, Proline, S line och S line Selection, där Proline förväntas bli storsäljaren. De första leveranserna beräknas levereras till kunder under sommaren 2024.

Hållbar och flexibel produktion av Audi Q6 e-tron i Ingolstadt21.3.2024 09:51:45 CET | Pressmeddelande

Audi Q6 e-tron är den första helelektriska modellserien som Audi tillverkar vid huvudkontoret i Ingolstadt. I linje med märkets produktionsstrategi 360factory har Audi integrerat produktionen i redan befintliga strukturer och processer. Sedan den 1 januari 2024 är Ingolstadt också den tredje Audi-anläggningen med nettonollutsläpp1, efter Bryssel (2018) och Győr (2020). Ingolstadt är dessutom den första Audi-anläggningen i Tyskland med eget batterimontage.

Efter starkt räkenskapsår 2023. Audi stärker och utökar produktportföljen.19.3.2024 15:58:32 CET | Pressmeddelande

Audi-koncernen uppnådde under utmanande ekonomiska förhållanden ett robust resultat för räkenskapsåret 2023. Intäkterna ökade med 13,1 procent till 69,9 miljarder euro, rörelseresultatet uppgick till 6,3 miljarder euro och rörelsemarginalen till 9,0 procent. Nettokassaflödet var nästan i nivå med föregående år på 4,7 miljarder euro. Med ett stort antal nya modeller kommer Audi att stärka och utöka sitt produktutbud avsevärt under de kommande åren. Världspremiären för helt eldrivna Audi Q6 e-tron, den första modellen på den nya Premium Platform Electric (PPE), inleder en serie produktlanseringar. Fler än 20 nya modeller planeras för 2024 och 2025.

Upplev Försprång genom teknik. Nya Audi Q6 e-tron18.3.2024 19:04:43 CET | Pressmeddelande

Audi Q6 e-tron är den första serietillverkade modellen på Premium Platform Electric (PPE) och samtidigt nästa steg i företagets omställning till att bli en leverantör av eldriven premiummobilitet. Modellen bjuder inte bara på imponerande kör- och laddningsprestanda, utan även på ökad effektivitet och lång räckvidd på upp till 623 km. Den nya designfilosofin för interiören och den banbrytande tekniken som debuterar i Audi Q6 e-tron inleder nästa kapitel inom elmobilitet för de fyra ringarna och gör Vorsprung durch Technik till en konkret upplevelse varje dag. Med den nya modellserien är det också premiär för elbilstillverkning i Ingolstadt. Audi Q6 e-tron quattro och SQ6 e-tron kan beställas fr.o.m. mars 2024 och levereras till de första kunderna sommaren 2024.

Säljstart för nya Audi A3 i vässad toppform12.3.2024 10:30:07 CET | Pressmeddelande

En omfattande uppgradering för en framgångsrik modell: Audi A3, bilen med vilken Audi 1996 etablerade premiumkompaktklassen, är sportigare, bekvämare och mer digital än någonsin tack vare progressiv design, utökad standardutrustning och nya material och erbjudanden. Appar som kan användas direkt på den digitala skärmen, valbara dagsljussignaturer och möjligheten att när som helst lägga till funktioner on demand möjliggör en hög grad av individualisering. Säljstarten sker nästa vecka med A3 Sportback 35 TFSI S tronic till ett ca-pris på 354.200 kr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye