Svensk Dagligvaruhandel

Svensk Dagligvaruhandel gör bokslut på ett händelserikt 2023

Dela

Dagligvaruhandeln växte med 7,5 procent under helåret 2023 enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Prisökningstakten för livsmedel och alkoholfria drycker mätt i KPI steg under 2023 och den prisjusterade försäljningsutvecklingen uppgick till -4,7 procent. 

Konsumenterna har under året tvingats anpassa sina köpvanor när hushållskassan räcker till mindre genom att köpa billigare eller färre produkter. Branschens totala försäljning under året uppgick till cirka 330 miljarder kronor.

- Det gångna året har inneburit en prövande tid för de svenska hushållen och även för dagligvaruhandeln. Handlarna har pressats från två håll samtidigt. Dels av ökade kostnader, dels av att man möter en konsument med svagare köpkraft, som köper färre eller billigare varor. Sammantaget har detta pressat marginalerna i en bransch med redan låga marginaler, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel. 

Under 2023 stod de fysiska butikerna för hela tillväxten i dagligvaruhandeln. Detta kan dock ses som en återgång efter den exceptionella e-handelstillväxten under pandemin. E-handelsandelen för 2023 uppgick till 4,1 procent och är fortsatt högre än före pandemin, trots en tillbakagång från 2022.

Fortsatt nedgående trend för ekologiskt

Försäljningen av ekologiskt minskade med 7,4 procent under 2023 jämfört med föregående år, och av den totala livsmedelsförsäljningen stod den ekologiska försäljningen för 4,4 procent. Av den ekologiska försäljningen 2023 bestod 50,0 procent av KRAV-märkt ekologisk försäljning, vilket motsvarar 2,2 procent av den totala försäljningen. Detta är en fortsättning på en redan flerårig trend av minskad andel ekologisk försäljning, detsamma gäller för KRAV specifikt. Kategorin med störst andel ekologisk försäljning var ägg på 16,1 procent, medan kött hade lägst andel ekologiskt på 1,7 procent.

- Under de senaste åren har vi sett en nedåtgående försäljningstrend av ekologiska livsmedel och andelen ekologiskt i svenskarnas varukorgar minskar. Konsumenterna handlar ekologiskt och KRAV-märkt i liknande mönster som tidigare år, men för en lägre summa, avslutar Karin Brynell.

För att ta del av hela rapporten, besök www.svenskdagligvaruhandel.se/arsrapport-2023/

Idag, onsdag den 31 januari, anordnar Svensk Dagligvaruhandel ett webbinarium kl. 08.00 där Daglgivarunidex Årsrapport kommer presenteras. Det går att följa sändningen här.

För ytterligare frågor kontakta;

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel, 070-975 80 85
Cecilia Anneling, kommunikationschef Svensk Dagligvaruhandel, 070-840 52 63

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Dagligvaruindex är en månatlig rapport från Svensk Dagligvaruhandel som redovisar en stor del av den renodlade dagligvaruhandelns försäljningsutveckling i fysisk butik och på nätet. Rapporten tas fram i samarbete med HUI Research som ansvarar för statistikinsamling och kvalitetssäkring av data.

Följ Svensk Dagligvaruhandel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel

Matsvinnet fortsätter minska i dagligvaruhandeln18.3.2024 13:51:48 CET | Pressmeddelande

Alldeles för mycket livsmedel som produceras blir idag till matsvinn. Men ny statistik från Naturvårdsverket visar att livsmedelsavfall från dagligvaruhandeln fortsätter att minska. Mellan åren 2022 och 2021 minskade det med 2 procent. Tidigare år, mellan 2021 och 2020 var minskningen dessutom hela 10 procent. De svenska dagligvaruhandelsaktörerna har länge arbetat aktivt med mätbara mål för att minska sitt matsvinn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye