Vart tar de döda vägen?

Dela

Den 21 februari startar en föredragsserie om föreställningar, riter och praktikaliteter när det gäller döden. Den 15-16 juni bjuds västeråsarna på guidade turer och visningar på Hovdestalund. Båda arrangemangen med anledning av att det är 100 år sedan kyrkogården invigdes.

Vart tar de döda vägen? - föredragsserie om föreställningar, riter och praktikaliteter när det gäller döden.
Vart tar de döda vägen? - föredragsserie om föreställningar, riter och praktikaliteter när det gäller döden.

Året var 1924. Industristaden Västerås växte och allt fler människor flyttade in. Samtidigt och på grund av det fylldes de gamla kyrkogårdarna och det blev behov av en ny. För hundra år sedan, vid midsommartid invigdes den nya kyrkogården på Hovdestalund.

FÖREDRAGSSERIE

Vart tar döden vägen?
en föredragsserie om föreställningar, riter och praktikaliteter när det gäller döden:

21/2 I döda regenters sällskap, Lena Rangström, tidigare 1:e intendent vid Livrustkammaren, berättar om kungliga begravningar genom 500 år utifrån sin bok "Dödens teater".

3/4 Begravningsplatser som gömts och glömts i Västerås, Ulla Bergquist, arkeolog, berättar om Västerås medeltida begravningsplatser.

17/4 Plats och rum för avsked i det moderna Sverige, Emilie Karlsmo, lektor i konstvetenskap vid Uppsala universitet, berättar med utgångspunkt från S:t Davids kapell på Hovdestalunds kyrkogård vad man hade för idéer och behov då, hur behoven ser ut idag och i en framtid.

18/9 Hovdestalund – den moderna stadens spegel och en dörr till den tid som flytt, Rebecca Svensson, filosofie doktor, kyrkogårdsantikvarie vid Västerås kyrkogårdsförvaltning berättar om Hovdestalunds kyrkogård.

16/10 Dödens riter och traditioner, Philip de Croy, författare, doktorand i teologi och Sveriges enda thanatolog (dödsvetare) berättar om riter och traditioner i dödens närhet då och nu.

13/11 Seder för både levande och döda, Kristina Jonsson, doktor i arkeologi med arbete på Jamtli (Jämtlands länsmuseum) berättar om utgrävningarna i Sura och om vad medeltida gravar kan berätta om dåtidens samhälle.

Föredragen är ett samarbete med Västmanlands museum och hålls kl 18 i Hörsalen, Karlsgatan 2, Västerås. Fri entré. Drop in.

JUBILEUMSDAGAR

Två jubileumsdagar den 15-16 juni då västeråsarna bjuds på jubileumsfika, guidade turer mellan gravar, kapell och hundraåriga ekar, både för barn och vuxna och visning av arbetet på kyrkogården, kyrkogårdens blommor och byråernas arbete, med mera.

Läs löpande om jubileet på www.svenskakyrkan.se/vasteras/hovdestalund

Rebecca Svensson, som är kyrkogårdsantikvarie på Kyrkogårdsförvaltningen tycker att kyrkogårdar och riter kring döden är spännande bland annat för att de berättar en del om hur vi ser och såg på vår samtid.
- Ja, historien om Hovdestalunds begravningsplats är en resa i det tidiga 1900-talet, säger Rebecca. Den berättar om hur våra idéer om sorg kan ta form och om hur naturen, vild eller anlagd, kan ge tröst.
Samtidigt är det också en berättelse om 1900-talets Västerås, menar hon, om förändring, framtidshopp och nostalgi och om hur det mest moderna kan samsas med det djupt traditionella.
Mer om detta kommer Rebecca att berätta under sitt föredrag den 18 september.

Nyckelord

Kontakter

Rebecca Svensson, kyrkogårdsantikvarie vid Västerås kyrkogårdsförvaltning,
och känd för sina guidade turer i Västerås berättar gärna mer om Hovdestalund och om jubileet.
Tfn: 021-81 40 39
E-post: rebecca.svensson@svenskakyrkan.se

Bilder

Vart tar de döda vägen? - föredragsserie om föreställningar, riter och praktikaliteter när det gäller döden.
Vart tar de döda vägen? - föredragsserie om föreställningar, riter och praktikaliteter när det gäller döden.
Ladda ned bild
Korsets kapell på Hovdestalund kyrkogård
Korsets kapell på Hovdestalund kyrkogård
Foto: Henrik Mill
Ladda ned bild
Hovdestalunds kyrkogård invigdes för hundra år sedan 1924.
Hovdestalunds kyrkogård invigdes för hundra år sedan 1924.
Foto: Henrik Mill
Ladda ned bild
Rebecca Svensson, kyrkogårdsantikvarie vid Västerås kyrkogårdsförvaltning
Rebecca Svensson, kyrkogårdsantikvarie vid Västerås kyrkogårdsförvaltning
Svenska kyrkan Västerås
Ladda ned bild

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel.Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser. https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Operastjärnor tar plats i Västerås domkyrka för Brahms requiem12.11.2024 11:53:35 CET | Pressmeddelande

Söndagen den 17 november äger höstens musikaliska storsatsning i Västerås domkyrka rum. Då framförs Johannes Brahms Ein Deutches Requiem med Västerås domkyrkas motettkör tillsammans med ett par av vår tids främsta operasångare som solister. Sopranen Elin Rombo utsågs till hovsångerska 2013 och har framträtt i ledande roller på flera av Europas operascener, bland annat i Paris och Frankfurt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye