Hyresgästföreningen Region Stockholm

Ny hyra klar för Huddinges allmännytta

Dela

Hyresgästföreningen och Huge Bostäder har kommit överens om 2024 års hyreshöjningar. Överenskommelsen gäller från 1 mars 2024 och berör närmare 8 000 lägenheter. Avtalet innebär att Huge Bostäder kommer höja hyrorna i genomsnitt med 5,17 procent från 1 mars 2024. Bolaget krävde från början 9,1 procent i höjning från 1 januari 2024.

Efter en höst med rekordhöga hyreskrav och tröga förhandlingar blir fler och fler överenskommelser nu klara. Senast i raden finns Huge Bostäder, där bolaget efter tuffa men konstruktiva förhandlingar kommer höja hyrorna med 5,2 procent för det äldre beståndet, för nyproducerade lägenheter blir höjningen 3,15 procent. Höjningarna gäller från 1 mars 2024. Överenskommelsen innebär också att de hyresgäster som köper sin el direkt från hyresvärden, får elpriset sänkt med mer än hälften. Huge Bostäder begärde inledningsvis en hyreshöjning på 9,1 procent från 1 januari 2024.

– Jag är trygg i att vi gjort allt vi kan för att hålla nere den här hyreshöjningen så mycket det går, samtidigt är det så klart svårt att vara nöjd när det blir en hög höjning som många hyresgäster kommer ha tufft att bära. Att vi har lyckats förhandla så att hyran höjs först i mars gör att hyresgästerna slipper retroaktiviteter, säger Jane Adolfsson, ordförande, Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Huge Bostäder.

Årets förhandlingar präglas av ett ovanligt ansträngt ekonomiskt läge. Samhället befinner sig i en kostnadsutveckling med inflationen som drabbat hyresgästerna hårt. Parterna har i denna förhandling haft god dialog och båda har beaktat den partsgemensamma överenskommelsen om grunder för de årliga förhandlingarna.

För mer information, kontakta:

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg, Hyresgästföreningen region Stockholm
Telefon: 0706396171
E-post: kristoffer.burstedt@hyresgastforeningen.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm

Besked från skiljeman om hyreshöjningar för 4 300 lägenheter16.4.2024 15:44:25 CEST | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna Stockholm avbröt förhandlingarna i december så har nu en särskild skiljeman kommit med ytterligare rekommendationer om hyreshöjning för 2024. Rekommendationerna berör flera privata hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna i 11 kommuner i Stockholm och Gotland. Rekommendationerna innebär hyreshöjningar på 5,9 procent för 10 av 11 kommuner, totalt berör höjningarna runt 4 300 hushåll. Fastighetsägarna krävde höjningar på 12 procent.

Tvåårigt hyresavtal klart med Wallenstam11.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Wallenstam har kommit överens om ett tvåårigt hyresavtal. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör över 4 500 lägenheter i Stockholm. Avtalet innebär att Wallenstam kommer höja hyrorna med knappt 5,1 procent från 1 januari, 2024 och 4,68 procent från 1 januari, 2025. Båda åren får nyproducerade lägenheter en lägre höjning. Wallenstam yrkade från början på en hyreshöjning på 10 procent för 2024.

Hyresgästföreningen region Stockholm bygger hus av löften – kräver att bostadspolitiken går från ord till handling4.3.2024 14:23:42 CET | Pressmeddelande

För väldigt många unga vuxna i Stockholm är det i princip omöjligt att få tag på ett eget boende till rimlig kostnad. Trots årtionden av löften från politiken är bostadsbristen i Stockholm enorm – 34 procent av de unga vuxna bor fortfarande hos sina föräldrar och fyra av tio överväger till och med att flytta från regionen till följd av sin bostadssituation. Detta enligt Hyresgästföreningens rapport “Unga vuxnas boende”. För att betona hur allvarlig Stockholms bostadskris är, lanserar idag Hyresgästföreningen region Stockholm kampanjen “Huset av löften” – ett obeboeligt pappershus byggt av politiska löften och tomma ord.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye