Hyresgästföreningen Region Stockholm

Beslut från HMK - nya hyror klara för Gotlandshems hyresgäster

Dela

I november strandade Gotlandshem förhandlingarna om 2024 års hyror efter rekordkrav på hela 17,53 procents höjning. Beslutet om nya hyror gick då för avgörande till Hyresmarknadskommittén (HMK), där en opartisk ordförande nu har tagit beslut om att Gotlandshem får höja hyran med 5,6 procent. Ur ett hyresgästperspektiv är det en mycket hög höjning. Samtidigt menar Hyresgästföreningen att det visar att en oberoende part har bedömt Gotlandshems yrkande som långt ifrån rimligt.

Tidigare i november avbröt Gotlandshem hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen, det kommunala bostadsbolagets hade då krävt en höjning med 17,53 procent för 2024. Fullständigt orimligt menade Hyresgästföreningen. Nu har Hyresmarknadskommittén (HMK) genom en opartisk ordförande tagit ett beslut om att Gotlandshem får höja hyrorna med 5,6 procent från 1 januari 2024. När HMK fattat ett beslut är parterna skyldiga att teckna ett avtal utifrån det.

Hyresgästföreningen anser att beslutet är för högt och konstaterar att det kommer bli tufft för många hyresgäster, men ser samtidigt att beslutet med tydlighet visar på orimligheten i Gotlandshem krav på över 17 procent i höjning.

– Gotlandshem är ett allmännyttigt bostadsbolag och har ett stort socialt ansvar för att säkerställa trygga hyresrätter till rimliga kostnader i kommunen. Deras krav på chockhöjningar på över 17 procent var verklighetsfrånvänt, skulle det ha gått igenom hade det fått förödande konsekvenser för många hyresgäster som redan har det tufft. Kommitténs beslut är långt ifrån vad Gotlandshem har begärt, men även 5,6 procents höjning är högt och kommer bli tufft för många hyresgäster att bära, säger Stefan Uddebrant, ordförande Hyresgästföreningen Gotland.

Det här är femte året på raken som Gotlandshem väljer att lämna de lokala förhandlingarna. Under flera år har de också krävt avsevärt högre höjningar än nästan alla andra bolag i landet. Hyresgästföreningen menar att det nu är dags att Gotlandshem tänker om, så att parterna framöver kan mötas med ömsesidig respekt och gemensamt ansvar för att lösa förhandlingarna lokalt och i god tid.    

– Vi har redan kommit överens med många andra allmännyttiga bostadsbolag, även om det har varit tuffa förutsättningar går det att hitta kompromisser om viljan att ta ansvar finns. Men med Gotlandshem verkar det just nu vara en omöjlighet. Beslutet är högt, men det visar också på hur pass orimligt Gotlandshems krav var. Vi hoppas ändå så klart att Gotlandshem framöver kan se fördelarna med att på ett konstruktivt sätt genomföra förhandlingarna lokalt mellan parterna, säger Susanne Davidsson, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen.

– Vi är besvikna över att datumet för höjningen inte flyttades fram, så att hyresgästerna sluppit retroaktiviteten. Om Gotlandshem varit intresserade av att ta gemensamt ansvar i lokala förhandlingar är jag övertygad om att vi kunnat bli klara tidigare, säger Stefan Uddebrant, ordförande, Hyresgästföreningen Gotland.

 

För mer information, kontakta: 

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg, Hyresgästföreningen
Telefon: 0706396171
E-post: kristoffer.burstedt@hyresgastforeningen.se

Susanne Davidsson, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen
Telefon: 0703956422
E-post: susanne.davidsson@hyresgastforeningen.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm

Besked från skiljeman om hyreshöjningar för 4 300 lägenheter16.4.2024 15:44:25 CEST | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna Stockholm avbröt förhandlingarna i december så har nu en särskild skiljeman kommit med ytterligare rekommendationer om hyreshöjning för 2024. Rekommendationerna berör flera privata hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna i 11 kommuner i Stockholm och Gotland. Rekommendationerna innebär hyreshöjningar på 5,9 procent för 10 av 11 kommuner, totalt berör höjningarna runt 4 300 hushåll. Fastighetsägarna krävde höjningar på 12 procent.

Tvåårigt hyresavtal klart med Wallenstam11.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Wallenstam har kommit överens om ett tvåårigt hyresavtal. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör över 4 500 lägenheter i Stockholm. Avtalet innebär att Wallenstam kommer höja hyrorna med knappt 5,1 procent från 1 januari, 2024 och 4,68 procent från 1 januari, 2025. Båda åren får nyproducerade lägenheter en lägre höjning. Wallenstam yrkade från början på en hyreshöjning på 10 procent för 2024.

Hyresgästföreningen region Stockholm bygger hus av löften – kräver att bostadspolitiken går från ord till handling4.3.2024 14:23:42 CET | Pressmeddelande

För väldigt många unga vuxna i Stockholm är det i princip omöjligt att få tag på ett eget boende till rimlig kostnad. Trots årtionden av löften från politiken är bostadsbristen i Stockholm enorm – 34 procent av de unga vuxna bor fortfarande hos sina föräldrar och fyra av tio överväger till och med att flytta från regionen till följd av sin bostadssituation. Detta enligt Hyresgästföreningens rapport “Unga vuxnas boende”. För att betona hur allvarlig Stockholms bostadskris är, lanserar idag Hyresgästföreningen region Stockholm kampanjen “Huset av löften” – ett obeboeligt pappershus byggt av politiska löften och tomma ord.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye