Blekinge Tekniska Högskola

Så kan mjukvarutestning göras effektivare och till en lägre kostnad

Dela

Testning är en nödvändig men kostsam del av mjukvaruutveckling. Ofta används automatiserad testning för att kontrollera om programvaran uppfyller förväntad kvalitet och funktionalitet. Att testa det grafiska användargränssnittet, GUI, har visat sig stå inför flera tekniska utmaningar. Nu visar ny forskning vid Blekinge Tekniska Högskola, BTH, hur denna testning kan göras effektivare och till en lägre kostnad.

Att testa är en stor del av arbetet inom mjukvaruutveckling. Tester görs på olika abstraktionsnivåer och kan vara manuella eller automatiserade. På lägsta abstraktionsnivå är automatiserad testning vanligt och relativt okomplicerat, medan systemtester är svårare att automatisera. 

Testning av applikationens grafiska användargränssnitt (GUI) som görs för att säkerställa korrekt funktionalitet enligt specifikationerna är särskilt utmanande. Det är automatiserad testning av GUI som är fokus för Michel Nass avhandling i ämnet programvaruteknik. GUI-baserad testautomation, liksom annan automation, syftar till att spara tid och pengar jämfört med manuell testning utan att minska mjukvarans kvalitet. GUI-baserad automation har dock under flera decennier stått inför tekniska utmaningar. 

I avhandlingen presenteras nya tillvägagångssätt och koncept som kan mildra några av de största utmaningarna i GUI-baserad testautomatisering. Michel Nass föreslår nya metoder som minskar behovet av omfattande testautomations- och programmeringsfärdigheter, vilket förenklar processen för att skapa och underhålla modellbaserade tester. Han presenterar även en ny metod som ökar robustheten i automatiserad testkörning.

Med dessa nya metoder minskar det manuella arbetet som läggs på att skapa och underhålla automatiserad testning. Det möjliggör att testare kan fokusera mer på kritiska aspekter som testdesign och utforskande testning. Denna förändring ökar inte bara effektiviteten i mjukvaruutvecklingsprocessen utan bidrar också till skapandet av mer pålitliga och användarvänliga digitala produkter, vilket påverkar alla från enskilda användare till stora organisationer.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Tisdagen den 6 februari
Tid: 13:00-15:00
Plats: Sal J1630, Campus Karlskrona eller via Zoom.

För mer information, kontakta Michel Nass via e-post: michel.nass@bth.se

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

Den svenska modellen, ny teknik och maktbalansen på arbetsmarknaden10.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Teknologisk utveckling antas ofta leda till högre produktivitet, växande överskott, stigande löner och ett ökat välstånd. Införandet av AI, automatisering och digitalisering riskerar dock att bryta detta positiva samband. Ny forskning vid BTH visar att den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye