Mediemyndigheten

Mediemyndigheten uppmärksammar barns trygghet på nätet

Dela

På tisdag den 6 februari är det Safer Internet Day, en dag med fokus på barns och ungas trygghet på nätet som uppmärksammas över hela världen. Safer Internet Centre, som består av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT, arrangerar en rad kunskapshöjande aktiviteter under hela veckan.

Ungdom sitter med läsplatta i skolmiljö
Scandinav

Under hela veckan, 5–9 februari, uppmärksammas barns och ungas trygghet och rättigheter på nätet av olika aktörer runt om i landet. På Safer Internet Day (6 februari) livesänds ett webbinarium om barns och ungas liv på nätet med representanter från Mediemyndigheten och bland annat Bris, ECPAT, Friends, Internetstiftelsen och Sverok - Spelkulturförbundet. Syftet med webbinariet är att ge aktuell kunskap, väcka tankar och skapa ett framåtsyftade samtal om barns och ungas liv på nätet.  

Det är väldigt roligt att barns och ungas trygghet på nätet uppmärksammas på så många olika sätt. Alltifrån fritidsgårdar till stora nationella organisationer deltar med aktiviteter på detta viktiga område, säger Annika Engström, projektledare för Safer Internet Centre vid Mediemyndigheten.  

Några andra exempel på aktiviteter är Mediemyndighetens lansering av utbildningsmaterialet Dina rättigheter online, som handlar om barns rättigheter på nätet och riktar sig till skolbibliotekarier, kuratorer, barn och unga.  

Bris uppmärksammar barns och ungas trygghet på nätet genom en föreläsning och en livechatt under veckan där kuratorer svarar på frågor om utsatthet på nätet. ECPAT arrangerar ett digitalt föräldramöte kring att barn och unga får ta emot nakenbilder i sina flöden. 

Tillsammans med Bris och ECPAT har myndigheten även producerat tre filmer för mellanstadiet som utgår från barns egna berättelser och upplevelser. 125 klasser har anmält sig till att ta del av och diskutera materialet under veckan. 

Fakta: Safer Internet Centre Sverige 

Safer Internet Centre Sverige är en gemensam kraftsamling för barn och ungas trygghet på nätet och består av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT. Safer Internet Centres finns i alla EU-länder och fungerar som nationella nav för att öka barns trygghet på internet. Centren arbetar både förebyggande och med att ge stöd till barn och unga vid utsatthet på nätet.  

Som en del av Safer Internet Centre Sverige driver Mediemyndigheten ett kunskapscenter som tar fram och sprider information om frågor kopplade till barns och ungas trygghet på nätet. Myndigheten tar bland annat fram rapporter och pedagogiska verktyg, samverkar med nationella och internationella aktörer, utvecklar metoder för att öka barns delaktighet och inflytande samt arrangerar evenemang och kampanjer. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pressbild Annika Engstöm Projektledare Safer Internet Centre på Mediemyndigheten
Pressbild Annika Engstöm Projektledare Safer Internet Centre på Mediemyndigheten
Ladda ned bild

Länkar

Mediemyndigheten

Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye