Försäkringskassan

Lagändringar och inflation ökar utgifterna för socialförsäkringen

Dela

Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas bli ungefär 12 miljarder högre år 2024 än år 2023 och beräknas landa på 246,5 miljarder. Inflationen förväntas höja prisbasbeloppet och löner, vilket innebär höjda ersättningsnivåer för både sjuk- och föräldraförsäkringen. Samtidigt ger lagändringar som infördes år 2022 och 2023 ökade kostnader inom sjuk- och aktivitetsersättning.

Utgiftprognos 2023-2027
Utgiftprognos 2023-2027

Utgifterna förväntas öka inom de flesta ersättningar som Försäkringskassan administrerar. Främst förklaras ökningen av höjda ersättningsnivåer som drivs av löner och prisbasbeloppet som automatiskt räknas upp årligen och följer inflationen.

Totalt beräknas Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen bli 246,5 miljarder för år 2024, vilket är knappt 19 procent av de 1 331 miljarder som utgör statens totala budgeterade utgifter för år 2024. För sjukpenning är ökade löner och priser den huvudsakliga anledningen till att utgifterna beräknas öka under prognosperioden.

För sjuk- och aktivitetsersättningen finns flera anledningar till att utgifterna förväntas öka under 2024. Prisbasbeloppet har höjts vilket ökar ersättningsnivån. Dessutom höjdes åldersgränsen i sjukersättningen år 2023 – vilket innebär att man sedan dess kan få sjukersättning till och med månaden innan man fyller 66 år. Inflödet till sjukersättningen har också ökat sedan införandet av de så kallade äldrereglerna under hösten 2022, vilka innebar att kraven för personer över 60 år att få sjukersättning sänktes.

Utgifterna inom föräldraförsäkringen förväntas också att öka under hela prognosperioden. Kostnaderna drivs av både föräldrapenning och ersättning för vab. Båda ersättningarna påverkas av stigande inkomster som leder till högre ersättningsnivåer.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye