Vision

Vision: Viktigt att anställda frias av hovrätten

Dela

Hovrätten för Västra Sverige friar två anställda vid HVB-hemmet Platea i Hagfors. Domstolen anser att de anställda inte gjort sig skyldiga till vållande av annans död. Fackförbundet Vision menar att domen är viktig. De anställda har varit ensamma med att bära det straffrättsliga ansvaret för ett tragiskt dödsfall, trots dokumenterade brister i verksamheten.

- Det är problematiskt om arbetstagare riskerar att möta ett åtal eller andra påföljder i verksamheter, där bristen på personal kan vara en bidragande orsak till ett tillbud. Det skapar rädda arbetstagare och kan leda till att kompetent personal undviker att söka sig till eller stanna kvar i viktiga bristyrken, säger Matteus Canevall, förbundsjurist i Vision.

- Hög arbetsbelastning och underbemanning är ett problem på många arbetsplatser som ökar riskerna i arbetet. Bemanningen på HVB - hemmen måste vara tillräcklig för att säkra tryggheten för barn och unga i samhällets vård. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att anställda har en god arbetsmiljö så att de kan utföra ett bra arbete, säger Matteus Canevall.

 För ytterligare kommentarer, kontakta Matteus Canevall, förbundsjurist, tfn 073- 807 72 88.

Kontakter

Bilder

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye