Stockholms stadStockholms stad

Konst uppåt väggarna

Dela

Konstpaus #15 är en tillfällig konstnärlig gestaltning som äger rum på Medborgarplatsen med ett sammansatt konstvideoprogram som projiceras direkt på Medborgarhusets fasad i experimentell anda under februari.
Plats: Medborgarplatsen, Stockholm
Visningsperiod: 1–29 februari 2024, kl. 18-07

Purify, Konstpaus #5, Medborgarplatsen Konstnär: Alessandra Leone Foto: Giulia Cairone
Purify, Konstpaus #5, Medborgarplatsen Konstnär: Alessandra Leone Foto: Giulia Cairone

Konstpaus, Stockholm konsts satsning på rörlig bild, startade i februari 2020 och visar svenska och internationella konstnärer på de stora LED-skärmarna på Stureplan, Kungsgatan och Katarinahissen.

I samarbete med Södermalm stadsdelsförvaltning och stadens fokus på platsaktivering och trygghetsarbete samt med fastighetsägare i området, gästar Konstpaus under februari månad en ny plats i staden - Medborgarplatsen. De digitala verken projiceras på Medborgarhusets fasad under dygnets mörka timmar i en experimentell vilja att levandegöra hela torget och erbjuda förbipasserande ett dynamiskt och föränderligt ljusspel.

Stockholm konst har bjudit in fyra internationella konstnärer som på olika sätt befinner sig i skärningspunkten mellan konst och teknik. Stadens arkitektur, dess form och ständiga rörelse, utgör den faktiska bakgrunden, men är också en idémässig kontext för sammanställningen i kombination med de tekniska möjligheter som växer fram idag. Medverkande konstnärer: Scott Eaton (USA), Alessandra Leone (IT), Katarina Löfström (SE), Shantell Martin (UK).

– Jag är glad över att vår- satsning Konstpaus utvecklas och äger rum på olika platser i staden och skapar fler samarbeten. Den digitala tekniken förändras snabbt, inte minst med generativ AI och skapar både nya metoder och delvis nytt innehåll. Konstnärerna i det här programmet representerar en spännande bredd av den digitala konsten, säger Stockholm konsts chef Stefan Hagdahl.

Den amerikanske konstnären Scott Eaton (f. 1973) är en multidisciplinär konstnär som utforskar gränserna för mänsklig representation genom att kombinera och remixa fotografi, animation, skulptur och ny teknik. I Konstpaus visar han verket Intersections (Stockholm Variation) (2024) ett kalejdoskopiskt silverlandskap utan början eller slut. Ursprungligen kommer mönstret från en QR-kod till ett event som konstnären fann på gatan, koden bearbetade han sedan digitalt genom ändlösa geometriska abstraktioner. Verket är del i hans pågående arbete att undersöka det mänskliga tillståndet och vårt alltmer komplexa förhållande till teknik. Scott Eatons verk har visats i några av världens mest berömda tidskrifter som Vogue, Wired Magazine, New York Times och har ställts ut runt om i världen. Eaton Scott är utbildad vid MIT- Massachusetts Institute of Technology, USA och Royal College of Art, London.

Alessandra Leone (f. 1983) är konstnär, filmskapare och designer med bas i Berlin. Hennes arbete utgörs främst av rörlig bild som hon gestaltar genom performance, audiovisuella konstupplevelser och    animation. Inte sällan utforskar hon ny teknik och blandar visuella uttryck och tekniker från olika konstnärliga discipliner. I Konstpaus visar hon verket Purify (2021), ursprungligen en rörlig komposition till ljudverket med samma namn av ljudakten ATŌMI, som utgörs av den italienska artisten Lorenzo Setti. Det är en video som visar till synes oändliga landskap som präglas av samspelet mellan ljus och mörker som väcker en känsla av kontemplativ rymd.  Alessandra Leone bygger mycket av sitt konstnärliga arbete på samarbeten och är bland annat medgrundare till performance-kollektivet StratoFyzika som arbetar i tvärsnittet mellan interaktiva teknologier, dans och rumsliga ljudkompositioner.

Katarina Löfström (f. 1971) arbetar med olika former av rörlig media, skulpturala installationer och ljud. Hennes konst handlar ofta om att tänja på perceptionens gränser och hon ser sitt arbete som abstrakt måleri med ljus och rörelse. I Konstpaus deltar hon med Crying Skyscpraper (2009), ett verk som kom till en oväderstyngd kväll i New York när konstnären såg det regniga bussfönstret smälta samman med byggnadernas fasader och de upplysta fönstren. I verket framträder staden plötsligt organisk och emotionell genom de abstrakta rutnätens sammanblandningar. 2019 tilldelades Katarina Löfström Filmformpriset för sina betydenade insatser inom videokonst. Hon är representerad på Moderna Museet i Stockholm, Neuer Berliner Kuntverein, i Wanås, på biblioteket i Alexandria m.fl. Katarina Löfström är utbildad vid Konstfack i Stockholm.

Shantell Martin (f. 1980) utforskar teman som intersektionalitet och identitet i sitt konstnärskap och strävar efter att skapa kopplingar mellan konst, utbildning, design, filosofi och teknik. Genom sina karaktäristiska svartvita teckningar har hon etablerat sig på den internationella konstscenen med återkommande figurer och motiv, inte sällan genom att teckna live som performance. I Konstpaus visar hon verket Lines of Mars (2024) som både lekfullt och med allvar ifrågasätter vår idé om jaget.Shantell Martin har haft en lång rad separatutställningar och bl.a. ställt ut på 92Y Gallery, New York City, Albright Knox Gallery och New Britain Museum of Contemporary Arts. Shantell Martin är också verksam som adjungerad professor vid MIT Media Lab, NYU Tisch ITP, Columbia University's Brown Institute. Hon har också vunnit flera prestigefulla priser, bland andra UAL/Central St Martin’s, Honorary Fellow.  

Curator: Frida Cornell

Konstpaus Medborgarplatsen genomförs i samarbete med Södermalms stadsdelsförvaltning och fastighetsägare i området. Programmet visas 1–29 februari 2024 mellan kl. 18-07.

Mer information om Konstpaus Medborgarplatsen:  Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst tel. 08-508 313 20

Mer information om Södermalms stadsdelsförvaltnings arbete på Medborgarplatsen: Lisa Bonnichsen, kommunikatör tel. 076-121 27 00

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80carolina.ekeus@stockholm.se

Bilder

Lines of Mars, Konstpaus #5, Medborgarplatsen  Konstnär: Shantell Martin Foto: Giulia Cairone
Lines of Mars, Konstpaus #5, Medborgarplatsen Konstnär: Shantell Martin Foto: Giulia Cairone
Ladda ned bild

KULTURFÖRVALTNINGEN I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Gemensamt krafttag mot sexköp15.4.2024 09:10:50 CEST | Pressmeddelande

I Stockholms län bor drygt 95 000 män som någon gång har köpt sex och därmed också begått brott. Det visar siffror från forskningsrapporter och myndigheters undersökningar, vilka pekar på att ungefär var tionde man någon gång köpt sex. Samverkansplattformen Operation Kvinnofrid, där bland annat Stockholms stad medverkar, arbetar för att motverka denna brottslighet som främst drabbar kvinnor och flickor, men också män och pojkar samt icke-binära.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye