Bolagsverket

Stärkt brottsförebyggande arbete för Bolagsverket

Dela

I vårt regleringsbrev för 2024 har vi fått i uppdrag av regeringen att stärka vårt brottsförebyggande arbete. Vi ser mycket positivt på det här uppdraget och att vi kan bidra till att förstärka arbetet mot ekonomisk brottslighet.  

Therese Frennberg, chef på företagsavdelningen på Bolagsverket.
Therese Frennberg, chef på företagsavdelningen på Bolagsverket.

Vår inriktning

Vi vill öka möjligheterna till informationsdelning och genom samverkan också öka graden av kontroller för att i högre grad neka bland annat registrering av oseriösa företrädare.

– Det brottsförebyggande arbetet är ett viktigt fokusområde på Bolagsverket och vi startade redan i höst ett arbete där vi ser över hela vårt brottsförebyggande arbete. Vi inväntar utredningar där vi lämnade remissvar innan årsskiftet och vi ser fram emot att eventuellt också få en ändring i vår instruktion samt den lagstiftning som krävs för att ytterligare kunna stärka vårt brottsförebyggande arbete, säger Therese Frennberg, chef på företagsavdelningen på Bolagsverket.

Uppdraget enligt regleringsbrevet

”Bolagsverket ska redogöra för hur arbetet med åtgärder för att förebygga brott har stärkts. Myndigheten ska även föreslå åtgärder som myndigheten kan vidta för att förebygga brott och för att motverka att felaktiga uppgifter registreras samt redovisa vad som krävs för att möjliggöra en förstärkning av myndighetens brottsförebyggande verksamhet. I denna redovisning ska det även framgå vilka överväganden detta innebär avseende näringslivets regelbörda och administrativa kostnader samt andra genomförandekostnader. Särskilt fokus i det brottsförebyggande arbetet ska vara på att stärka skyddet mot att oseriösa och kriminella aktörer verkar i välfärdsverksamhet samt att motverka bedrägerier och penningtvätt.”

Vi ska delredovisa uppdraget till Regeringskansliet senast den 26 april och slutredovisa det senast den 31 oktober 2024.  

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Bolagsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bolagsverket

Bolagsverket lanserar SSBTGO som underlättar datadelning inom offentlig sektor16.5.2024 08:44:25 CEST | Pressmeddelande

Den 16 maj lanserar Bolagsverket den Sammansatta bastjänsten för grunddata om organisationer (SSBTGO). Tjänsten är en vidareutveckling av tidigare SSBTGU och möjliggör en ökad datadelning bland offentliga aktörer. En ny informationsmodell är framtagen av Bolagsverket, Skatteverket och Statistikmyndigheten SCB. Till detta finns även en ny tjänst för prenumeration på notifieringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye