Mediemyndigheten

Unga med hög självmordsrisk använder nätet målinriktat

Dela

Unga mellan 15 och 25 år använder internet i självdestruktivt syfte mer än befolkningen som helhet. Unga med hög självmordsrisk använder nätet målinriktat. Nu ger Mediemyndigheten ut en informationsfolder om ungas suicidkommunikation på nätet.

Ungdomar sitter på en bänk, en har mobiltelefon.
Broschyren vänder sig till olika personalkategorier inom vården som arbetar mot tonåringar och unga vuxna. Foto: Scandinav. Scandinav.

Den nya foldern riktar sig främst till personal inom primärvård, barn- och ungdomspsykiatri, ungdomsmottagningar, socialtjänst och vid stödlinjer samt skolkuratorer.

Ända sedan 1990-talet har kommunikation om självmord online bland unga oroat. Ändå tänker sig många fortfarande att samtal om självmord mest sker i vårdsituationer. Faktum är att kommunikation om självmord sedan länge främst äger rum på internet, mellan personer som inte alls känner varandra.

Stor potential för stöd

Det finns samtidigt en stor potential för att ge stöd, information och hjälp online till unga med självmordstankar. Även om självmordsförhärligande sajter lätt går att hitta via sökmotorerna, är hjälpplattformarna desto fler. 

I Mediemyndighetens nya informationsfolder Ungdomar och suicidkommunikation: Vad pågår på de digitala plattformarna? ges en aktuell översikt i ämnet samt råd om vad vi bör tänka på kring digital suicidkommunikation bland ungdomar och unga vuxna.

Broschyren bygger på en forskningsöversikt som Statens medieråd (som nu ingår i Mediemyndigheten) tog fram i samarbete med Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP) 2021: Suicidkommunikation på digitala plattformar.

Fakta: Mediemyndigheten

Mediemyndigheten bildades 1 januari i år genom att tidigare Myndigheten för press, radio och tv slogs ihop med Statens medieråd. Mediemyndigheten ska bland annat följa och sprida kunskap om barns och ungas medianvändning samt verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. 

På Mediemyndighetens webbplats kan du hitta rapporter om medieanvändning bland barn och unga.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Två personer står och pratar i en hall under en trappa, i en vårdkontext. Omslagsbild till broschyr.
Omslag till ny broschyr: Ungdomar och suicidkommunikation: Vad pågår på de digitala plattformarna?
Ladda ned bild

Länkar

Mediemyndigheten

Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye