Transportföretagen

Nytt Paket-index visar att e-handel skapar stor efterfråga på fossilfria lätta lastbilar

Dela

2023 skickades 197,4 miljoner paket från e-handlare till privatpersoner i Sverige och den totala paketvolymen ökade med 8,6 procent under året.

Under Black Week och Cyber Week stod utlämningsställen för 48 procent av leveranserna vilket är fem procent mer än under helåret 2023. Hemleveranser stod för 40 procent av leveranserna och paketskåp för 12 procent.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef
Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Foto: Albin Händig Inga restriktioner

Det är några av de slutsatser som presenters i Paket-index som tagits fram av Transportföretagen.

- Resultatet av undersökningen visar att e-handeln kommer att skapa en stor efterfråga på fossilfria lätta lastbilar. Dessa lastbilar har en viktig funktion när det kommer till ”lastmile-leveransen” till slutkonsument, säger Tina Thorsell, samhällspolitiskchef Transportföretagen och fortsätter.

- Lätta lastbilen är ett nyttofordon och det behövs därför stimulanser för att öka på antalet fossilfria lätta lastbilar, både för alternativa hållbara drivmedel och för el.

- Den 15 februari inför regeringen ett tillfälligt inköpsstöd för lätta ellastbilar. Det är bra men stödet fasas ut för snabbt. Vi anser att stödet borde vara tillgängligt till åtminstone den första januari 2027 istället för som nu oktober 2025.

Paket-index tas fram av Transportföretagen i samarbete med HUI i syfte att tillhandahålla trovärdig och kvalitetssäkrad statistik över leveranser inom e-handel i Sverige sett till volymer, utveckling och trender.

Ytterligare slutsatser i Paket-index är följande:

Utlandspaketen växte nästan tre gånger starkare än de inhemska paketen.

Tillväxttakten låg på blygsamma 4,3 procent under första halvan av året 2023. I juli 2023 sköt den i väg och utvecklingen har landat runt 20 till 40 procent per månad sedan dess.

En bidragande orsak till utvecklingen är den kinesiska, prisfokuserade e-handlaren Temu som etablerades i Sverige i mitten av sommaren.

En allt mindre andel av paketen levereras till utlämningsställen och i stället blir hemleveranser och leveranser till paketskåp allt vanligare. Under året levererades 43 procent av paketen via utlämningsställen, jämfört med 46 procent året innan. Hemleveranserna stod för 45 procent 2023, motsvarande siffra var 2022 43 procent, och paketskåpen för 12 procent 2023 och motsvarande siffra var 2022 elva procent.

En tydlig nedgång i returgraden ses under året. Returgraden uppgick 2023 till 11,4 procent, jämfört med 12,9 procent år 2022. En förklaring till nedgången är att fler e-handlare börjat ta betalt för returer och uppmuntrat konsumenter att returnera i butik.

Under Black Week och Cyber Week 2023 stod utlandspaketen för 16 procent av leveranserna och utvecklingen för utlandspaketen landade på 29,6 procent. De inhemska paketen växte i sin tur med 5,2 procent under 2023.

Kontakter

Länkar

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Ny rapport pekar på flera utmaningar för Kalmar läns infrastruktur, el- och kompetensförsörjning24.4.2024 13:37:27 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Industriarbetsgivarna och Transportföretagen pekar på flera utmaningar för Kalmra län: mer personal, mer fossilfri el och bättre infrastruktur behövs för att säkra industri och transporter. Rapporten visar på de utmaningar som måste hanteras för att det även i framtiden ska vara möjligt att våra företag har en ledande roll i arbetet med att ställa om sin verksamhet för att ge minsta möjliga klimatpåverkan, för jobb och stärkt konkurrenskraft.

Turistbussbranschen samlas i Tylösand och blickar framåt18.4.2024 08:44:14 CEST | Pressmeddelande

Den 18–19 april samlas den svenska turistbussbranschen till konferensen Busstorget på Hotel Tylösand. Intresset för arrangemanget har varit rekordstort i år och totalt deltar representanter för ett sextiotal bussföretag. En färsk studie av den svenska turistbussmarknaden, genomförd i början av 2024 av Sveriges Bussföretag, visar samtidigt att branschen kan summera ett stort intresse för bussresor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye