EPHI

Vem ska få fetmamediciner?

Dela

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck och problem med leder och hjärta. Trots detta subventioneras inga av de nya effektiva medicinerna som till exempel ozempic för behandling av obesitas i Sverige. Vill man få tillgång till den medicinen eller någon liknande för att försöka gå ner, genom att minska sina hungerhormoner, måste man finansiera det på egen hand. 

Vincent Flink Amble-Naess, läkare och rapportförfattare.
Vincent Flink Amble-Naess, läkare och rapportförfattare. Foto: Gustav Hammarskiöld.

Läkaren Vincent Flink Amble-Naess har skrivit rapporten Är smal ett val? åt tankesmedjan EPHI. 

Efterfrågan på så kallade GLP1-analoger för viktnedgång är stor, men subventioneras inte i Sverige. Rapportförfattaren Vincent Flink Amble-Naess tittar närmare på systemet som avgör vilka läkemedel som subventioneras. 

Rapportförfattaren försöker reda ut varför vi subventionerar gastric bypass operationer mot fetma men inte hungerdämpande sprutor? Är det moraliska föreställningar om kropp och fetma snarare än vetenskap som avgör vilken medicin som subventioneras eller inte?

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om EPHI

Environment and Public Health Institute (EPHI) är en ideell och partipolitiskt oberoende tankesmedja och mötesplats som tar sig an vår tids miljö- och hälsoproblem.

http://www.ephi.se

Följ EPHI

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EPHI

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye