Vem ska få fetmamediciner?
1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck och problem med leder och hjärta. Trots detta subventioneras inga av de nya effektiva medicinerna som till exempel ozempic för behandling av obesitas i Sverige. Vill man få tillgång till den medicinen eller någon liknande för att försöka gå ner, genom att minska sina hungerhormoner, måste man finansiera det på egen hand.
Läkaren Vincent Flink Amble-Naess har skrivit rapporten Är smal ett val? åt tankesmedjan EPHI.
Efterfrågan på så kallade GLP1-analoger för viktnedgång är stor, men subventioneras inte i Sverige. Rapportförfattaren Vincent Flink Amble-Naess tittar närmare på systemet som avgör vilka läkemedel som subventioneras.
Rapportförfattaren försöker reda ut varför vi subventionerar gastric bypass operationer mot fetma men inte hungerdämpande sprutor? Är det moraliska föreställningar om kropp och fetma snarare än vetenskap som avgör vilken medicin som subventioneras eller inte?
Nyckelord
Kontakter
Nicolina SöderqvistKommunikationsansvarig
Tel:0763405942nicolina.soderqvist@ephi.seDokument
Om EPHI
Environment and Public Health Institute (EPHI) är en ideell och partipolitiskt oberoende tankesmedja och mötesplats som tar sig an vår tids miljö- och hälsoproblem.
Följ EPHI
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från EPHI
Rapportlansering: Är smal ett val?6.2.2024 08:00:00 CET | Pressinbjudan
Hur ska vården se på fetma? Och var passar de nya fetmamedicinerna in i det svenska sjukvårdssystemet? Det frågar sig läkaren Vincent Flink Amble-Naess som har skrivit rapporten Är smal ett val? åt EPHI. Vid lanseringen diskuterar rapportförfattaren dessa frågor med Jenny Vinglid, generalsekreterare för Riksförbundet HOBS - Hälsa oberoende av storlek, och Gustaf Drougge, VD på Tankesmedjan Synaps.
Svensk export löser klimatkrisen23.1.2024 08:30:00 CET | Pressinbjudan
Tankesmedjan EPHI presenterar tillsammans med riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) rapporten Svensk exports klimatnytta av professor Astrid Kander, som tagit fram ett nytt mått för att mäta länders klimatpåverkande utsläpp. Medverkar gör bland andra Karin Comstedt Webb, vd Heidelberg Materials och Ann Lindgärde, Sverigechef på Nouryon.
Vinpaket eller vårdpaket?13.12.2023 08:00:00 CET | Nyheter
En av höstens stora nyheter som avhandlades runt fikabord på arbetsplatser och i sms-trådar med kompisar handlade om något som kan låta så tråkigt som ”myndighetskommunikation kring folkhälsa”. Jag menar förstås Socialstyrelsens uppdaterade råd till sjukvården om gränser för riskbruk av alkohol, som kom i september i år.
Ephi lanserar ny rapport om fetma och läkemedel1.11.2023 08:00:00 CET | Nyheter
Läkaren Vincent Flink Amble-Naess kommer snart ut med en rapport hos Ephi om fetma och läkemedel. Flink Amble-Naess konstaterar att det i dag finns effektiv medicinsk behandling för viktnedgång. Frågan är bara vem som ska få det och hur behandlingen ska finansieras.
Epidemiolog Måns Rosén kritiserar Socialstyrelsens råd om alkohol19.10.2023 08:00:00 CEST | Nyheter
Enligt socialstyrelsens nya rekommendationerna ska hälso- och sjukvården erbjuda stöd till personer som dricker tio standardglas eller mer per vecka, eller fyra standardglas eller mer per tillfälle en gång i månaden eller oftare. Ephi har pratat med epidemiologen Måns Rosén som ifrågasätter Socialstyrelsens bedömning efter att ha granskat forskningen som ligger till grund för råden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum