Vem ska få fetmamediciner?
1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck och problem med leder och hjärta. Trots detta subventioneras inga av de nya effektiva medicinerna som till exempel ozempic för behandling av obesitas i Sverige. Vill man få tillgång till den medicinen eller någon liknande för att försöka gå ner, genom att minska sina hungerhormoner, måste man finansiera det på egen hand.
Läkaren Vincent Flink Amble-Naess har skrivit rapporten Är smal ett val? åt tankesmedjan EPHI.
Efterfrågan på så kallade GLP1-analoger för viktnedgång är stor, men subventioneras inte i Sverige. Rapportförfattaren Vincent Flink Amble-Naess tittar närmare på systemet som avgör vilka läkemedel som subventioneras.
Rapportförfattaren försöker reda ut varför vi subventionerar gastric bypass operationer mot fetma men inte hungerdämpande sprutor? Är det moraliska föreställningar om kropp och fetma snarare än vetenskap som avgör vilken medicin som subventioneras eller inte?
Nyckelord
Kontakter
Nicolina SöderqvistKommunikationsansvarig
Tel:0763405942nicolina.soderqvist@ephi.seDokument
Om EPHI
Environment and Public Health Institute (EPHI) är en ideell och partipolitiskt oberoende tankesmedja och mötesplats som tar sig an vår tids miljö- och hälsoproblem.
Följ EPHI
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från EPHI
Professorn: Måttlig mängd alkohol är hälsofrämjande19.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Träna, snusa och kröka lagom, det rekommenderar Fredrik Nyström, överläkare och professor i internmedicin vid Linköpings universitet. I veckans avsnitt av Hälsa för ohälsosamma diskuterar vi hälsoråd från myndigheterna och om de egentligen gör någon nytta.
Efter Northvolts kris: Har EU:s industripolitik laddat ur?10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Forskaren Jonas Grafström, på Ratio, näringslivets forskningsinstitut, har skrivit en rapport som tar avstamp i batteriföretaget Northvolts sönderfall. Northvolt är inte ensamma om att vara ett krisande batteriföretag. Det finns fler felsatsningar i Europa. EU:s nuvarande klimatpolitik är inriktad på att minska klimatutsläpp från transporter och införandet av ett förbud mot förbränningsmotorer år 2035. Det har lett till massiv offentlig finansiering och stöd till företag som EU.s politiker vill värna men som i många fall inte är kommersiellt framgångsrika.
PM Nilsson: Varför hatar ytterkantshögern cyklar?5.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
PM Nilsson, supercyklist och vd på Timbro, oroas över att allt färre barn lär sig cykla. Han funderar på varför extremhögern hatar cyklister och förklarar varför cykeln i själva verket är ett borgerligt transportmedel.
Marie Göranzon om att åldras hälsosamt: Jobba länge och lagom21.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Marie Göranzon delar generöst med sig av sina bästa livsråd för ett längre och friskare liv i podcasten Hälsa för ohälsosamma.
”Hade velat göra mycket mer", V om avvecklingen av privata kliniker i Stockholm24.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2022 har vårdinstanser i Stockholm lagt ned i samband med avvecklingen av vårdval i regionen. Förändringen kommer från den koalition som styr Region Stockholm bestående av S, MP och C med stöd av V. I senaste avsnittet av Hälsa för ohälsosamma möts Jonas Lindberg från Vänsterpartiet och Axel Conradi från Moderaterna för att ge sin syn på förändringarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum