Regeringen slår mot det svenska lant- och skogsbruket
Gröna arbetsgivare sågar regeringens utredning ”En behovsprövad arbetskraftsinvandring”. Om utredningens förslag genomförs innebär det ett slag mot svensk skogsvård och livsmedelsproduktion. Kraftigt ökade kostnader, kompetensbrist och ökad byråkrati för lant- och skogsbruket är de effekter som väntas.

- Utredningens förslag innebär upp till 50 procents ökade lönekostnader för flera yrkesgrupper inom de gröna näringarna, jämfört med dagens kollektivavtalsenliga nivåer. Regeringen och Sverigedemokraterna riskerar att allvarligt försämra förutsättningarna för bland annat bioråvara och livsmedelsförsörjning, säger Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare.
Gröna arbetsgivare ifrågasätter utgångspunkten i utredningens konsekvensanalys där man valt att exkludera de gröna näringarna som redan påverkats kraftigt negativt av det införda försörjningskravet. Utredningen har valt att enbart titta på de yrken som klarade försörjningskravet, men som nu riskeras av lönegolvet. Därmed presenteras en begränsad och felaktig bild av konsekvenserna, vilket är både uppseendeväckande och väldigt olyckligt.
- Att regeringen nu slår mot lantbruk och skogsbruk samtidigt som man pratar om ökad självförsörjningsgrad och grön omställning är en ekvation som inte alls går ihop konstaterar Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
Förslaget om att upprätta bristyrkeslistor som möjlighet till regionala undantag från lönegolvet är inte företagsvänligt. Förutom att det kommer innebära ytterligare ökad byråkrati riskera det att snedvrida konkurrensen mellan regioner och närliggande yrkeskategorier.
Det finns ett positivt förslag om att utöka säsongsanställningsdirektivet från dagens 6 månader till 9 månader. Här har utredningen tagit till sig Gröna arbetsgivares inspel om att en säsong för lant- och skogsbruk varar längre än 6 månader.
- Det är glädjande att det föreslås en utökning av säsongsanställningsdirektivet, men det täcker inte upp kompetensförsörjningen för alla yrken. Djurhållning behöver exempelvis tillsyn året om. Kan företagen inte rekrytera dessa kompetenser medför det enorma konsekvenser för verksamheten, säger Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
Nyckelord
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschefGröna arbetsgivare
Tel:+46 70-672 52 85johan.grauers@grona.orgGröna arbetsgivare är en arbetsgivarorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf. www.grona.org
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Nu startar löneförhandlingar som kan påverka livsmedelsproduktionen8.4.2025 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare och Livs har växlat krav inför förhandlingarna om nya kollektivavtal för det svenska lantbruket. Två viktiga frågor för att ge lantbruket bättre förutsättningar är flexiblare arbetstider för att klara säsongerna och att inte försvåra kompetensförsörjningen genom låglönesatsningar som höjer trösklarna in i branschen.
Djurägare håller i plånboken – andelen akuta veterinärbesök ökar3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade antalet veterinärbesök med 200 000 jämfört med året innan. Samtidigt ökade andelen akuta besök och djuren kräver mer omfattande vård när de väl kommer in. Det visar en ny rapport från Gröna arbetsgivare för Svensk Djursjukvård.
Löneökningstakten växlar ner, men för lite1.4.2025 02:43:07 CEST | Pressmeddelande
Ett tvåårigt avtal på 6,4 procent innebär en viss nedväxling, men en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen. Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag.
Gröna arbetsgivare positiva till Miljöpartiets förslag om sänkt arbetsgivaravgift för lantbrukare31.3.2025 15:42:31 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare är positiva till Miljöpartiets förslag om halverad arbetsgivaravgift för lantbrukare och livsmedelstillverkare. Lägre kostnader för att anställa skulle vara positivt för både lantbrukets möjligheter att anställa och Sveriges livsmedelsberedskap.
Livsmedelsstrategin 2.0 kan bli ett luftslott21.3.2025 16:38:00 CET | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare tycker att det är bra att regeringen ser behovet av att uppdatera livsmedelsstrategin. Det riskerar dock att bli ett luftslott om man inte tar med behovet av fler naturbruksutbildade gymnasieelever och utländsk arbetskraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum