Håll Sverige Rent

Satsning inför sportloven – nu ska skräpet på populära skidorter minska

Dela

Sportloven är i gång och många familjer rör sig mot de populära skidorterna i mellersta Sverige. Men med ökat besökstryck kommer också skräpet. I Åre, Sälen, Vemdalen och Hammarbybacken i Stockholm plockades totalt 30 300 skräpföremål under en dag förra året. Nu går SkiStar och Håll Sverige Rent ihop för att minska nedskräpningen på skidorterna.

Det vita skräpet som göms i snön.
Det vita skräpet som göms i snön. Foto: Håll Sverige Rent

2023 var andra året i rad som Håll Sverige Rent och SkiStar mätte skräp efter att vintersäsongen avslutats. Under en skräpplockardag i maj plockades totalt 30 300 skräpföremål, varav 6 677 påsförslutare, 4 193 cigarettfimpar och 4 098 snusprillor under en dag, motsvarande åtta ton skräp.

–Det vita skräpet som tappas och försvinner i snön är extra problematiskt. När snön sen smälter ligger det drivor av plast i form av påsförslutare, fimpar och snusprillor intill grillplatser. Här behövs mer information om hur man beter sig och gör sig av med sitt skräp på rätt sätt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

De vanligaste skräpföremålen 2023
Påsförslutare 6 677
Cigarettfimp 4 193
Snusprilla 4 098
Plast, övrigt 4 000
Godis, snacks och glassförpackning 2 171
Papper / Kartong, övrigt 1 381
Läsk- / ölburk och liknande 1 290
Annat exkl. fimpar och snus 816
Metall, övrigt 794
Övriga plastförpackningar 355
Servetter 354

Gemensam satsning för att minska nedskräpningen

Genom initiativet Håll Fjället Rent samarbetar Håll Sverige Rent, Hold Norge Rent och SkiStar för att minska nedskräpningen på skidorterna och intilliggande natur- och fjällområden.

I år satsas det extra mycket på kommunikation till besökare. Bland annat genom budskap på stortavlor, i skidliftar och i sociala medier. En informationsfilm om det vita skräpet har också tagits fram för att belysa problemet med just småskräpet som uppstår kring grillplatser.

Väl på plats i skidområden finns papperskorgar, pantkärl och större sopstationer. Det finns också utplacerade påsholkar där besökare kan ta en påse för att lägga sitt eget eller andras skräp i.

Säsongen avslutas med en gemensam skräpplockardag den 31 maj tillsammans med lokala aktörer, som stugägare, föreningar och besökare.

–Att tillsammans värna om vår fjällmiljö är viktigt och det som glöms i snö kommer fram i tö. Det är underbart att grilla och äta ute i vår miljö och lika viktigt är det att vara noga med att slänga allt skräp. När vi varje vår plockar skräp i våra skidområden så plockas 8 ton på bara en dag. Nu när fjällens egna årstid startar, vårvintern, så ska vi njuta i fjällmiljön och ta hand om den på bästa sätt, säger Fanny Sjödin, Hållbarhetschef på SkiStar.

Tre tips för en mindre skräpig fjällsemester

  1. Byt ut påsförslutaren mot en tjockare flergångsklämma innan du ger dig ut. Då glöms den inte kvar lika lätt. Du kan också skippa klämman helt och göra en knut i stället.
  2. Lämna skräpiga förpackningar hemma. Till exempel kan du använda flergångsflaska eller matlåda till din picknick i stället för engångsförpackningar.
  3. Ta med en egen skräppåse. Då kan du enkelt samla ihop ditt skräp och se till att det slängs på rätt sätt. En plats som redan är skräpig har en tendens att bli ännu skräpigare, eftersom folk gärna gör som andra gör. Därför är det viktigt att plocka upp skräp vi ser.

Om Håll Fjället Rent

Varje år hamnar mängder av skräp i den svenska naturen. Skräp förstör inte bara naturupplevelsen för människor utan är också en direkt fara för alla djur. Skräpet tar lång tid att bryta ner och eftersom det inte städas i naturen på samma sätt som i stan kan det bli kvar under en lång tid. Därför behöver alla ta ansvar när vi är i naturen, och allt som följer med ut måste också följa med hem igen. Eller åtminstone till närmaste papperskorg.

Håll Fjället Rent är en flerårig satsning där Håll Sverige Rent, Hold Norge Rent och SkiStar tillsammans arbetar för att minska nedskräpningen på SkiStars skidorter och intilliggande natur- och fjällområden.

Kontakter

Bilder

Det vita skräpet som göms i snön.
Det vita skräpet som göms i snön.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye