Stockholms stad

Nu satsar Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning ännu mer på utrikesfödda pappor

Dela

Mer behöver göras för att ge pappor förutsättningar att engagera sig tidigare i barnens uppväxt. Därför satsar Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning nu på pappor till små barn i ett nytt projekt tillsammans med den ideella föreningen Svenska med baby. Projektet inkluderar regelbundna pappaträffar där pappor med olika bakgrund kommer att vara ett viktigt inslag.

Under en tidigare pappaträff arrangerad av föreningen Svenska med baby
Under en tidigare pappaträff arrangerad av föreningen Svenska med baby

Att samtliga föräldrar, eller föräldraförebilder, kring barnen är närvarande är den viktigaste skyddsfaktorn och tryggar barnens uppväxtvillkor. Därför är det av yttersta vikt att utveckla insatser som når pappor.

– Vi vill att fler pappor ska ta del av föräldrastöd och föräldrasammankomster. I det här projektet kommer vi nu kunna ta större kliv i det viktiga arbetet med att engagera pappor och främja ett jämställt föräldraskap, säger Therese Holmkvist, enhetschef förebyggande och behandling, Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

 En av de som kommer att leda pappaträffarna i Hässelby och Vällingby är William. 

– Jag hade själv inget socialt nätverk av andra pappor när jag kom till Sverige och jag ser nu fram emot att ge den möjligheten till pappor samtidigt som de kan stötta varandra och göra något roligt och relationsstärkande tillsammans med sina barn, säger William Corsi, pappaambassadör och gruppledare för Svenska med baby. 

Många av deltagarna i pappaträffarna har vuxit upp med traditionella könsroller. Genom samtal kring ämnen som normer, jämställdhet och papparollen, bryts dessa normer genom erfarenhetsutbyte. Ett ämne som uppskattas är diskussionen om utmaningar med att vara pappa och hur förväntningarna på en pappa skiljer sig runt om i världen.

– Jag bor i ett område där jag bara träffar människor med samma bakgrund, men på pappaträffarna får jag möjligheten att träffa pappor med annan bakgrund och det hjälper mig att integreras i samhället, säger Mohammed, tidigare deltagare på pappaträffarna i Blackeberg. 

Förutom att erbjuda pappaträffar är målet att projektet också kommer att leda till att fler pappor tar del av det övriga föräldrastödet som erbjuds av stadsdelsförvaltningen. 

Fakta om projektet
I projektet samverkar Svenska med baby och Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, med stöd för Länsstyrelsen Stockholm. Projektet pågår till juni 2025 med ett flertal pappaträffar bland annat under våren 2024. Samarbetet innebär bland annat att förvaltningen kommer att främja deltagandet av fler pappor vid pappaträffarna, medan Svenska med baby, i samband med pappaträffarna, även kommer att informera om det övriga föräldrastödet som erbjuds av stadsdelsförvaltningen. 

Kontakter

Bilder

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Svenska med baby är en ideell förening som sedan 2012 arbetat med integration av småbarnsfamiljer med möten och erfarenhetsutbyte som metod för ett utökat sociala nätverk, språkinlärning, trygghet i föräldraskapet och stegförflyttning mot arbetsmarknaden. Svenska med baby har erbjudit kostnadsfria pappaträffar i tre år med fler än 3000 deltagartillfällen av pappor med ursprung från 75 olika länder. Under våren 2024 kommer pappaträffar att erbjudas bland annat i Hässelby–Vällingby stadsdelsförvaltning.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye