Stockholms stad

Byggarbetsplats på söder siktar mot nollutsläpp

Dela

I kvarteret Persikan på Södermalm bygger staden en ny stadsdel och vill göra det utsläppsfritt. Maskiner och verktyg som används ska gå på el. Hjulgrävaren Elsa väger 18 ton och är den första eldrivna maskinen på plats. Kvarteret och Elsa visades för pressen torsdag förmiddag.

Tre personer står framför en grävmaskin.
Åsa Lindhagen (MP) miljö- och klimatborgarråd, Johanna Stjernström byggprojektledare exploateringskontoret och Anders Österberg (S) biträdande finansborgarråd tillsammans med eldrivna Elsa. Anna Ingels Stockholms stad

Fler maskiner och verktyg kommer på plats successivt liksom en stor laddstation som möjliggör snabb och simultan batteriladdning efter arbetsdagens slut.

- I sommar kommer alla maskiner vi behöver att vara på plats, säger byggprojektledare Johanna Stjernström som ansvarar för genomförandet från exploateringskontoret.

Forskning följer bygget
Byggprojektet följs av KTH, Kungliga tekniska högskolan, under fyra års tid. De ska utvärdera energi- och utsläppsbesparingar samt skillnaden i driftskostnad mellan eldrift och traditionell fossildriven. Forskningen har möjliggjorts tack vare bidrag från Energimyndigheten. Lärdomarna kommer förhoppningsvis att vara användbara för flera byggprojekt som ställer om till eldrift.

Ambitiösa miljömål
Vid träffen berättade biträdande finansborgarrådet Anders Österberg (S) och miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) om Stockholms högt ställda miljömål:

- Stockholm ska vara helt fossilfritt till 2040 med delmålet att Stockholms stads organisation ska vara fossilfritt redan 2030. Det här projektet är en viktig pusselbit i den resan. Jag är riktigt imponerad av hjulgrävaren Elsa som har en batteritid på 10-15 timmar per laddning. Utvecklingen går fort nu, sade Åsa Lindhagen.

Kvarteret Persikan växer fram på östra Södermalm med 1240 nya bostäder.

Nyckelord

Kontakter

Johanna Stjernström, byggprojektledare exploateringskontoret, Stockholms stad.
e-post: johanna.stjernstrom@stockholm.se
tel 08-508 26 466

Bilder

Tre personer framför grävmaskin.
Åsa Lindhagen (MP) miljö- och klimatborgarråd, Johanna Stjernström byggprojektledare och Anders Österberg (S) biträdande finansborgarråd framför eldrivna Elsa.
Ladda ned bild
hjulgrävare.
Eldrivna grävaren Elsa väger 18 ton.
Ladda ned bild
hjulgrävare
Eldrivna hjulgrävaren Elsa på plats i Persikan.
Ladda ned bild

Länkar

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye