Stockholms stad

Prestigefylld nominering till rektor på Anna Whitlocks gymnasium

Dela

Annica Tengbom Ödén som är rektor på Anna Whitlocks gymnasium kan få Stora skolledarpriset. Hon är en av tre nominerade. De andra två nominerade rektorerna är från Göteborg och Luleå.

Annica Tengbom Öden  Foto Fredrik Carlsson
Annica Tengbom Öden Foto Fredrik Carlsson

Stora skolledarpriset är Sveriges största pris för skolledare och delas ut vartannat år i samband med Nordiska Skolledarkongressen.

– Jag känner mig mycket stolt och glad över att ha blivit nominerad. Jag ser det som ett bevis för att det arbete vi som jobbar på Anna Whitlocks gymnasium lägger ner, ibland i viss motvind, för att skapa en skola för bildning, innovation och hållbarhet, uppmärksammas och erkänns, säger Annica Tengbom Ödén.

Ständig utveckling som drivkraft

Annica Tengbom Ödén fick i uppdrag av Stockholms stad att starta Anna Whitlocks gymnasium, i Länsstyrelsens gamla lokaler, mitt på Kungsholmen 2017. Hennes drivkraft är att göra skola och utbildning annorlunda och att börja all undervisning i rätt ände i läroplanen. Hon drivs av att ständigt utveckla skolan, prova nytt, våga misslyckas och prova igen. Förutom det vill hon bidra till att skolan som system leder till ett hållbart lärande och hälsa för alla elever. Skolans vision tar sig i uttryck i skolans handbok, en vision som tydligt genomsyrar hela verksamheten. Läroplanens portalparagrafer blev grunden för Annicas vision och idé för skolan och hela syftet för arbetet med elever och personal. 

Hållbarhetsfokus

En hållbar framtid, både ur ett socialt, ett ekologiskt och ett ekonomiskt perspektiv, är en tydlig röd tråd i skolans innehåll och organisering. Lärande för hållbar utveckling är en tydlig bärande pedagogisk profil. Det tar sig uttryck i det stärkande arbetet med elevers delaktighet, tilltro till egen förmåga och framtidstro, men också i det konkreta faktum att skolan enbart erbjuder hållbara skolmåltider. 

Anna Whitlocks gymnasium har ett flertal gånger blivit belönade för sin mat lagad från grunden samt sitt engagemang för ett grönare kök, med hög andel ekologiska inköp, kravcertifiering, lågt koldioxidavtryck samt ett aktivt arbete för att minska svinnet.

Annica är en framgångsrik rektor med lång skolledarerfarenhet. 2017 utsågs hon till Årets rektor i Stockholms stad. Hon har genomgått det statliga rektorsprogrammet och även Fortbildning för rektorer/Pedagogiskt ledarskap. Nu är hos alltså dessutom nominerad till Stora skolledarpriset 2024. 

Stora skolledarpriset 

Anna Whitlocks gymnasium

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se
Kommunikationschef Eva-Li Littorin, 08-508 32 266 och eva-li.littorin@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Annica Tengbom Öden Foto Fredrik Carlsson
Annica Tengbom Öden Foto Fredrik Carlsson
Ladda ned bild

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye