Transportföretagen

Stora möjligheter att få jobb i motorbranschen – över 6 000 personer behövs till 2026!

Dela

Det fortsätter att vara svårt att rekrytera personal inom motorbranschen. Svårast är det i Västra Götalands, Värmlands och Gotlands län enligt Transportföretagens rapport Tempen på motorbranschen.

Värst är det i Västra Götalands län där hela 95 procent av företagen upplever det svårt vid rekrytering av personal. I Värmland och på Gotland är motsvarande siffror 80 procent.

Caj Luoma, chef kompetensförsörjning
Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Inga restriktioner

Rekryteringsbehovet inom motorbranschen i Sverige fram till 2026 uppskattas till 6 100 personer. I år avser branschen att rekrytera totalt cirka 2 300 personer och 2025-2026 bedömer man att ytterligare 3 800 personer kommer att behövas rekryteras.

- För många företag inom motorbranschen har rekryteringsutmaningar redan påverkat deras vardag. Konsekvenserna av dessa utmaningar sträcker sig även till risken för störningar i transportsystemet och ökade kostnader för kunderna, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen och fortsätter.

- För att bemöta situationen krävs politiska beslut som tillgängliggör utbildningsplatser som leder till jobb i motorbranschen.

- Tempen på motorbranschen skickar en tydlig signal om att det finns stora möjligheter till jobb i motorbranschen. Det stora rekryteringsbehovet i kombination med den snabba tekniska utvecklingen innebär att motorbranschen definitivt är en framtidsbransch, avslutar Caj Luoma.

De yrkesgrupper som är svårast att rekrytera är tekniker/mekaniker. Faktum är att sextio procent av företagen som under 2023 försökt rekrytera uppger att de haft svårigheter att hitta tekniker/mekaniker. Totalt uppskattar branschen att det fram till 2026 behöver rekryteras 4 000 mekaniker/tekniker.

Geografiskt återfinns det största rekryteringsbehovet i Stockholms, Skåne respektive Västra Götalands län. Sammanlagt 3 300 personer behöver rekryteras i dessa tre län fram till 2026 vilket motsvarar drygt hälften av det totala rekryteringsbehovet i hela landet.

Konsekvenserna av det svåra rekryteringsläget inom motorbranschen är flera:

- hämmar företagens utveckling och deras möjligheter att växa liksom att investera i ny teknik.

- svårare att starta nya företag

- risk för störningar i transportsystemet, med exempelvis uteblivna leveranser eller stopp inom industrin som följd.

  • kostnader för verkstadsbesök kan komma att öka.

Här kan du hämta rapporten. 

Kontakter

Länkar

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Ny rapport pekar på flera utmaningar för Kalmar läns infrastruktur, el- och kompetensförsörjning24.4.2024 13:37:27 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Industriarbetsgivarna och Transportföretagen pekar på flera utmaningar för Kalmra län: mer personal, mer fossilfri el och bättre infrastruktur behövs för att säkra industri och transporter. Rapporten visar på de utmaningar som måste hanteras för att det även i framtiden ska vara möjligt att våra företag har en ledande roll i arbetet med att ställa om sin verksamhet för att ge minsta möjliga klimatpåverkan, för jobb och stärkt konkurrenskraft.

Turistbussbranschen samlas i Tylösand och blickar framåt18.4.2024 08:44:14 CEST | Pressmeddelande

Den 18–19 april samlas den svenska turistbussbranschen till konferensen Busstorget på Hotel Tylösand. Intresset för arrangemanget har varit rekordstort i år och totalt deltar representanter för ett sextiotal bussföretag. En färsk studie av den svenska turistbussmarknaden, genomförd i början av 2024 av Sveriges Bussföretag, visar samtidigt att branschen kan summera ett stort intresse för bussresor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye