Vänsterpartiet Stockholms stad

Kolloansökan öppnar och fler från ytterstaden får plats

Dela

Idag den 19 februari öppnar ansökan till årets populära sommarkollon för Stockholms barn och unga. Nytt för i år är de satsningar som görs för att ännu fler barn från ytterstaden ska få komma iväg på kollo.

Alexandra Mattsson vill att fler barn från ytterstaden ska få åka på kollo.
Alexandra Mattsson vill att fler barn från ytterstaden ska få åka på kollo. Foto: Maurits Otterloo

Nyligen har årets kollokatalog landat i brevlådan hemma hos familjer i Stockholms stad med barn i årskurs 1 – 9. Att åka på kollo ger barn en chans att komma ut i naturen, göra roliga saker tillsammans och träffa nya vänner. I år kommer drygt 6700 barn få plats. 

– Det känns verkligen bra att så många barn får åka på kollo i år. Långt ifrån alla har råd med en sommarstuga eller resor. Inte minst i ekonomiskt svåra tider som nu, kan våra kollon ge fler barn en större chans till ett roligt och meningsfullt sommarlov, säger Alexandra Mattsson (V), förskole-, barn- och fritidsborgarråd i Stockholms stad.

Hur många barn som söker kollo varierar stort mellan olika stadsdelar i Stockholm. Därför gör stadsdelsnämnderna särskilda insatser för att nå ut med information till grupper som är underrepresenterade. 

Enligt de nya riktlinjer som det rödgröna styret tagit fram, ska platserna fördelas jämlikt mellan olika kön, åldrar och stadsdelar. Barn som inte åkt på kollo förut ska prioriteras. Barn med medicinska och sociala problem har förtur. 

– Jag hoppas att fler barn som inte åkt på kollo och som bor i områden där familjer sällan söker till kollo ökar i år. Det är vad vi i det rödgröna styret vill med de nya riktlinjer vi tagit fram. På så sätt kan vi jämna ut skillnader mellan hur och var barn växer upp. De finns också en tanke med att fler barn och unga från olika områden träffas, säger Alexandra Mattsson.

Även kostnadsfria prova-på-kollon fortsätter att utvecklas i år. Det arrangeras fem kollon; tre över dagen i sällskap av förälder och två över en helg utan förälder. De äger rum i maj och totalt finns plats för 160 barn. Anmälan till dessa läger öppnar i mitten av mars.


Mer om sommarkollo

Ansökningsperioden pågår 19 februari - 13 mars.

Det finns 33 kollon att välja på. Varje ställe arrangerar flera kolloperioder, från 7 till 14 dagar långa. Grupperna är indelade i olika ålderskategorier. Några kollon är mer specifikt inriktade på till exempel teater, segling eller äventyr.

Årets kolloarrangörer är Stiftelsen Barnens Dag, Föreningen Skeppsholmsgården, Stiftelsen S/Y Ellen, Stiftelsen Birkagården, Utepedagogik Sverige och Synsholmens kolloförening. 

Kollokatalogen ges ut på svenska, arabiska, dari, engelska, ryska, sorani, spanska, tigrinja och ukrainska. Texterna finns även på finska, romani arli, nordsamiska och meänkieli.

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Vänsterpartiet Stockholms stad

Tel:0761229107

Presstjänst Vänsterpartiet Stockholms stad

Tel:0761229110

Bilder

Alexandra Mattsson vill att fler barn från ytterstaden ska få åka på kollo.
Alexandra Mattsson vill att fler barn från ytterstaden ska få åka på kollo.
Ladda ned bild

Länkar

Vänsterpartiet är Stockholms stads tredje största parti med 15,4 %. Tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna utgör vi det rödgröna styret i Stockholms stad. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Vänsterpartiet Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye