Svensk Handel

Svensk Handel välkomnar utredning om enklare momsregler för begagnade varor

Dela

Den 19 februari informerade regeringen att de avser att se över momsreglerna för försäljning av begagnade varor samt donationer. Svensk Handel välkomnar att en utredning nu tillsätts, men saknar en översyn av momssatser för att gynna cirkulära affärsmodeller.

Mode är den största varugruppen som säljs begagnat i detaljhandeln
Mode är den största varugruppen som säljs begagnat i detaljhandeln

- Gårdagens besked från regeringen är ett steg i rätt riktning. Svensk Handel kommer givetvis att bidra aktivt till utredningen, och upplysa om de fördelar en minskad momsbörda bidrar till. Det är ett kraftfullt verktyg för att accelerera utvecklingen mot en mer hållbar konsumtion, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Svensk Handel har under en längre tid drivit frågan om sänkt moms på second hand-produkter. För att på allvar främja omställningen till en mer hållbar konsumtion krävs att handelsföretag ges faktiska incitament till att satsa på försäljning av begagnade produkter. I dag dubbelbeskattas begagnade varor, då det fortfarande är full moms varje gång en begagnad vara säljs.

Analyserar man detaljerna i det uppdrag regeringen ger framkommer det dock att utredningen ämnar se över hur man kan förenkla, inte sänka, momsen på begagnade produkter. Svensk Handel beklagar att ingen utredning av en konkret momssättning föreslås.

- Det är olyckligt att regeringen inte går steget längre i sin uppdragsförklaring. Vi tycker att utredningen åtminstone borde analysera vad som skulle krävas för att sänka momsen. Vilka är begränsningarna? Och i vilken mån hindrar nuvarande EU-regler detta? säger Sofia Larsen och fortsätter:

- Menar regeringen allvar med viljan om att ställa om till ett mer hållbart samhälle och uppmuntra cirkulera affärsmodeller, måste även dessa frågor lyftas i utredningen. En översyn av momsreglerna krävs för att skapa lika konkurrensvillkor mellan aktörer, oavsett bolagsform.

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Sofia Larsen är vd på Svensk Handel
Sofia Larsen är vd på Svensk Handel
Ladda ned bild

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye