WWF: Satsa på förebyggande åtgärder i stället för licensjakt på lodjur
Den 1 mars startar årets licensjakt på lodjur. Totalt får 143 stycken lodjur skjutas i Sverige. Förra året fick rekordmånga skjutas, 201 stycken. WWF är positiva till att jaktkvoten gått ner i år, men saknar långsiktiga mål från myndigheterna. Enligt WWF är det bättre att satsa på förebyggande åtgärder och mer resurser för att minska skador på tamdjur, istället för en omfattande licensjakt.
– Lodjuren har en viktig funktion i vårt ekosystem. Den fridlysta lodjurspopulationen måste hanteras med stor försiktighet och de måste få finnas i de livsmiljöer där de hör hemma. Det är självklart att staten måste kompensera för förebyggande åtgärder och ersätta skador som orsakas av stora rovdjur. Staten måste också bidra till mer forskning inom området, säger Gustaf Lind, generalsekreterare, WWF.
Jakt på en skyddad art är förbjuden enligt EU:s art- och habitatdirektiv, men det finns undantagsregler kring skydds- och licensjakt. WWF bevakar frågan om EU-kommissionens förslag att sänka skyddsstatusen för varg, och eventuellt även för björn och lodjur. En sänkt skyddsstatus kan få stora konsekvenser för rovdjurens bevarandestatus i Europa och vår nuvarande regering har sammantaget väldigt låga ambitioner när det gäller naturvårdsfrågor.
Lodjursstammen i Sverige är fridlyst och klassas som sårbar, även om trenden varit positiv under några decennier nu. Myndigheterna har de senaste åren haft som mål att omfördela populationen i landet så att den får en större utbredning i södra Sverige.
Anledningen till myndigheternas beslut att reglera antalet lodjur med licensjakt är att minska risken för allvarlig skada på tamdjur. Lodjur kan orsaka skador på tamdjur och då framförallt i norra Sverige, där det tar många renar. Jägare kan se det stora kattdjuret som en konkurrent när det gäller jaktbyten som rådjur, hare och skogsfågel. Dock innebär lodjur mycket sällan en risk för jakthundar.
– Från att lodjuret nästan var utrotat för 100 år sedan, har vi idag drygt 1400 individer av det här fantastiska kattdjuret. Det är bra och jag hoppas att fler ska få se lodjur i det vilda. Det skygga lodjuret håller sig helst borta från oss människor och skulle man få se ett är det en fantastisk upplevelse, säger Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert på WWF Sverige, som själv sett lodjur hemma i Järvsö.
WWF:s mål för att säkra lodjurets förekomst i Sverige:
-
Säkra nuvarande skyddsstatus för lodjur i Bernkonventionen.
-
Genom stöd till forskning tydliggöra lodjurets roll i ekosystemen.
-
Bidra till ökade bidragsnivåer till förebyggande åtgärder.
-
Öka kunskapen om lodjur hos allmänheten.
-
Främja lodjur och andra stora rovdjur genom utlysning av projektbidrag.
WWF vill att:
-
Regeringen avsätter de medel som krävs för att fullt ut stödja förebyggande åtgärder och ersätta de skador som orsakas av stora rovdjur, samt bidra till mer forskning inom området.
-
Inblandade aktörer verkar för en långsiktigt hållbar rovdjursförvaltning där alla parter ska vara sedda och respekterade.
-
Myndigheterna fortsätter arbeta långsiktigt nära människor och djur för att öka förtroendet för förvaltningen.
-
Förvaltningsplanerna för stora rovdjur blir tydligare och mer långsiktiga, med en flexibilitet baserat på om rovdjurens förutsättningar ändras.
-
Myndigheterna tillämpar kraftfulla åtgärder för att stoppa den illegala jakten.
Vad gör WWF?
För att främja förebyggande åtgärder stödjer WWF bland annat utvecklingen av smarta viltkameror som kan känna igen stora rovdjur. De kan användas vid tamdjurshållning där djuren betar fritt över ett större område utan stängsel, såsom fäbodbruk, skogsbete eller rennäring. Det är svårt att skydda sådana verksamheter gentemot rovdjursangrepp, vilket får ekonomiska påföljder för dess ägare. Smarta kameror kan varna djurägare när stora rovdjur närmar sig tamdjursbesättningar. Dessa AI-system kan dessutom utlösa ljud eller ljus som kan skrämma bort rovdjur. Kameran kan också urskilja olika arter och spara bilder. Systemet har en stor utvecklingspotential för bland annat inventeringsarbetet inom viltförvaltning och forskning.
Om WWFs Rovdjurskonferens:
WWF och Naturskyddsföreningen bjuder in till konferens för alla som arbetar med rovdjursfrågor den 11–12 april 2024 på Vildriket i Järvsö. Inbjudan samt mer information här.
Vid frågor, kontakta:
Benny Gäfvert, rovdjursexpert, benny.gafvert@wwf.se, tel 070-518 11 71
Anna Almberg, press, anna.almberg@wwf.se, tel 0709-81 67 82
FAKTA: Efter beslut från Naturvårdsverket har Länsstyrelserna beslutat om jakt på 143 individer under licensjakten på lodjur 2024. Lodjursjakten pågår från den 1 mars till den 31 mars i södra och mellersta Sverige och till den 15 april i norr.
Tilldelning licensjakt lodjur 2024, per län:
Norrbotten – Ingen licensjakt alls
Västerbotten - 10 stycken lodjur
Jämtland - 15 stycken lodjur
Västernorrland - 8 lodjur
Dalarna – 17 stycken lodjur
Gävleborg - 30 stycken lodjur
Värmland - 6 stycken lodjur
Västmanland - 7 stycken lodjur
Västra Götaland - 6 stycken lodjur
Uppsala – 10 stycken lodjur
Örebro - 7 stycken lodjur
Jönköping - 9 stycken lodjur
Kronoberg – 8 stycken lodjur
Kalmar – 6 stycken lodjur
Östergötland - 4 stycken lodjur
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
WWF om vargjakten: satsa på förebyggande åtgärder30.12.2024 06:05:00 CET | Pressmeddelande
Den 2 januari startar 2025 års vargjakt. Trots kraftig inavel och bristande satsningar på alternativa åtgärder, får 30 vargar skjutas. WWF menar att jakten som enda åtgärd inte är en effektiv lösning på att minska konflikter mellan rovdjur och människor, utan det krävs också ökade insatser på förebyggande åtgärder.
WWF: 234 nya arter upptäckta i Mekong-regionen16.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En igelkott med mjuk päls, en krokodilsalamander och en ny palm är några av de drygt 230 nya arter som upptäckts i länderna längs Mekongfloden de senaste åren. WWF menar att det är hög tid att få stopp på de krympande livsmiljöerna och handeln med vilda djur, så att dessa arter inte försvinner.
Det hållbara alternativet till ålen på julbordet12.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
I fiskaffärer, saluhallar, webbshoppar och julmarknader – den akut hotade ålen går tyvärr att köpa på många platser nu inför julen. Men att välja att äta en utrotningshotad art kan leda till förödande konsekvenser för hela ekosystemet under ytan.
Fiskguiden 2024: Hållbart fiske kräver kontroll och förvaltning4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
WWF Fiskguiden 2024 visar att det är möjligt med hållbart fiske, under förutsättning att kontrollen och förvaltningen förbättras. Årets guide, som innehåller närmare 100 arter, visar vilka fiskar som är ett bra val och vilka man bör undvika i fiskdisken.
Kaffe och krokodil – 742 arter upptäckta i Afrikas regnskogar3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Vackra orkidéer, en groda med klor och en fisk som andas på land. 742 djur- och växtarter som hittills varit okända för vetenskapen har upptäckts i regnskogarna i Kongoområdet det senaste decenniet, visar en ny rapport från WWF. Fynden pekar på den stora artrikedom som trots allt finns kvar – och brådskan att skydda den.