Gothenburg Horse Show

Uppsnack med världsettan, nu på sin 19:e månad

Dela

Delar av det svenska hopplaget med Henrik von Eckermann i täten och en av dressyrens spännande debutanter mötte pressens för ett uppsnack inför årets Gothenburg Horse Show. Tävlingsledare Tomas Torgersen och ansvarig för Eurohorse mässan Klas Pettersson var på plats för att berätta om årets förberedelser.

Uppsnack med bland andra världsettan Henrik von Eckerman
Uppsnack med bland andra världsettan Henrik von Eckerman Kim Lundin

För 19:e månade i ordning är Henrik von Eckermann ledande ryttare på Longines FEI ranking över hoppryttare, en prestation ingen annan varit i närheten av. För att toppa prestationen lite är han även i ledningen för världscuptabellen – direktkvalad genom sin seger i Omaha 2023. Till Gothenburg Horse Show har han med sig sina mästerskaphästar King Edward och Iliana samt stoet Calizi.

- Min plan är att rida King Edward i världscupen och Iliana i lördagens Grand Prix. De är inte så enkla att jämföra men King Edward är lugnet själv, Iliana är det mer gas i, säger Henrik von Eckerman.

Henrik von Eckermann är i förberedelse för först världscupfinalen i Riyadh och senare i år kommer OS i Paris som årets stora mål.

-Jag förbereder båda hästarna Iliana och King Edward, deras förberedelser följs åt och de aktuella för finalen. Den planen kommer att göra det enklare inför OS senare i sommar.

-Iliana är den snabbare av dem så när det är dags för världscupfinalen så är tanken att hon ska gå speedhoppningen första dagen.

-Jag hoppas kunna vara med och försvara min titel, för resten är King Edward första valet, han är i en egen division helt enkelt. Jag kommer att matcha båda fram mot Paris sen får vi se vad vi gör, säger Henrik.

Den tidigare världsettan och mångfaldige medaljören Peder Fredricson håller på att ta fram nya och yngre hästar parallellt med att han tävlar i världscupen med bland annat Catch Me Not S aka ”Charlie”. Just nu har Peder en åttonde plats i världscupens tabell och bör med sina fina 58 poäng vara klar för en start i världscupfinalen. I Göteborg rider Peder förutom ”Charlie” som är välbekant för publiken även Alcapone des Carmille och 10-åriga stoet Expression from Second Life Z.

-Jag har tänkt rida Alcapone i torsdagen 1,50-klass och Expression from Second Life Z i 1,45-klassen och efter det så väljer jag hur resten av helgen blir.

-Det är Catch me not S som är mitt val inför världscupfinalen.

Peder Fredricson och hans hustru Lisen Bratt Fredricson driver en stor verksamhet för tävlingshästar på Grevlundagården på Österlen i Skåne. De har under det senaste året gjort om sin verksamhet  och har inte längre en anställd tävlingsryttare utan har ett långtgående samarbete med Nicole Holmén samt mång hästar utplacerade hos ryttare.

-För mig själv är det inte så stor skillnad men jag har selekterat bort hästar, har för närvarande fem till sex stycken som jag tävlar. Jag har ett gäng yngre hästar att jobba med, men det är högst osäkert om de är framme och klara till OS. Jag vill bara rida OS om jag har hästar som jag kan konkurrera med, så än så länge är det ingen plan.

Wilma Hellström var förra årets absoluta världscupkomet och red sig till en 14:e plats i sin första världscupfinal. Senare på sommaren tog hon lagguld på EM med sin ständiga parhäst Cicci BJN. Till Göteborg kommer Wilma Hellström med ett gäng yngre hästar från 7-årige Maranja Bella, 9-åringen Eleven, godkände SWB-hingsten Mr Vain GJ och Quinti von Hof som är hennes mest rutinerade häst efter Cicci BJN

-För mig som kommer från Göteborg så är det inget annat än fantastiskt roligt att vara hemma och tävla, det händer ju numera så sällan.

-Jag har med mig lite grönare hästar för att de ska få prova på här, Cicci är hemma och hon ska göra utomhussäsongen.Förra året så var det väldigt lärorikt att rida världscupfinalen, det var viktiga erfarenheter och det hade vi nytta av på EM inte minst.

Årets startfält i dressyr präglas av nya namn och en av årets debutanter är dressyrryttaren och influencern Carl Hedin som har sin hästverksamhet helt nästgårds, på Särö söder om Mölndal och norr om Kungsbacka. Han startar för första gången Van der Veen i världscupkvalet.

-Det har alltid varit målet att får komma upp i högre klasser och efter ett långt tävlingsuppehåll var vi hungriga på att komma ut. Jag kunde välja mellan en nationell tävling i Falkenberg eller att ta chansen och starta i Scandinavium, för mig var valet enkelt.

Det har varit stormiga månader för dressyrsporten med avslöjanden om missförhållanden, olämpliga träningsmetoder och dålig hästhantering. Det har kastat sin skugga över hela sporten och det har blåst arktisk vind i kommentarsfälten på nätet.

-Det är klart att det påverkar mig och andra dressyrryttare. Vi pratar om det, det är lite stormigt just nu och jag håller mig mest i relingen och ser vart vinden blåser. Jag vill inte tro att detta händer i alla stall utan mer att det handlar om isolerade händelser, säger Carl Hedin.

I Scandinavium filmas all framridning sedan 2022 och det har emellanåt väckt en viss uppståndelse bland ryttarna som har känt det som en obehaglig företeelse. För Carl Hedin är det inte någon faktor han grubblar kring.

-Att filmas på framridningen funderar jag inte på, det är sådant jag inte kan påverka. Sporten måste öppnas upp och vara mer transparent. Jag står för min ridning och har inga problem att visa upp den.

Väl inne i Scandinavium har världscupsdebutanten helt klart för sig vad han ska göra:

-Jag ska passa på att njuta av att rida i Scandinavium, Jag och Van der Veen var här på clinic för fyra år sedan med Christoph Hess så jag vet redan att han gillar arenan.

Tävlingsledaren Tomas Torgersen kommenterar också hur stämningen och den senaste tidens händelser påverkat organisationen.

-Det är klart att den senaste tidens händelser påverkar allt, det vore konstigt annars. Det påverkar våra förberedelser på det sättet att vi blir än mer omsorgsfulla med att ha mer dialog med alla inblandade stewards och funktionärer. Det finns ett omfattande regelverk sedan många år som vi alltid varit noga med att efterleva och vi blir bara mer engagerade för att det efterlevs.

Nöden är alla uppfinningars moder eller snarare kriser i det här fallet. Det faktum att framridningen filmas har inte sin orsak i ett behov av att övervaka utan istället handlade det om att visa upp så mycket som möjligt.

-Våren 2021 mitt i pandemin förberedde vi för en världscupfinal helt utan publik. Där föddes möjligheten att skapa alla digitala rum kring olika platser runt om på Scandinavium där publik på distans skulle kunna följa tävlingen. När vi sedan fick ställa in – inte på grund av Covid-19 – utan på grund av det stora utbrottet av EHV-1 bland tävlingshästar så sparade vi en del av de planer vi haft och satte dem i verket 2023, berättar Tomas Torgersen.

-Vi fortsätter att visa fram det vi gör, det är viktigt med mer transparens inte mindre precis som Carl Hedin påpekade.

Årets upplaga av Gothenburg Horse Show bjuder på den klassiska mixen av nationella och internationella klasser och inte minst en stor final i Sverigeponnyn på lördag.

-Jag är jättenöjd med årets upplaga. Vi har ett jättefint startfält i hoppningen och spännande nya ryttare i dressyren.

Claes Pettersson är ansvarig för mässverksamheten på EuroHorse och han är positivt förvånad.

-Vi har trots lågkonjunktur 20 % fler utställare i år. Även om det ekonomiska läget är tufft fungerar det fint för ridsport-Sverige och vi tror på ett riktigt fint resultat.

Om Gothenburg Horse Show

Gothenburg Horse Show är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport och är ett evenemang som återkommer årligen. Sedan starten våren 1977 har över 3 miljoner hästälskare besökt evenemanget. Tävlingarna arrangeras av Got Event AB på uppdrag av FEI, det internationella ridsportförbundet, samt Svenska Ridsportförbundet. Vi samarbetar även med hästsportmässan EuroHorse i Svenska Mässan. Gothenburg Horse Show och EuroHorse arrangerar även gemensamt seminariedagen Hästföretagarforum. 

2024 års tävlingar genomförs 21-25 februari.

www.gothenburghorseshow.com

Följ Gothenburg Horse Show

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gothenburg Horse Show

Nylansering av Stiftelsen Göteborg Horse Show’s stipendium!5.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sedan många år tillbaka har stiftelsen Göteborg Horse Show delat ut ca 300 000 SEK per år i stipendier till elitsatsande juniorer och unga ryttare. Tillsammans med Svenska Ridsportförbundet har stipendiater från ridsportens olika grenar valts ut för att tillsammans dela på summan. Senast stipendiet delades ut var sex av ridsportens grenar representerade bland stipendiaterna; hoppning, dressyr, para-dressyr, fälttävlan, voltige samt sportkörning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye