Håll Sverige Rent

Nu är vårens stora Skräpplockardagar i gång – flera kommuner i Kalmar län redan med!

Dela

För 20:e året i rad öppnar nu anmälan till Håll Sverige Rents nationella Skräpplockardagar, barnens stora kampanj mot nedskräpning och en chans för de allra yngsta skräphjältarna att göra skillnad för samhälle och miljö. Förra året deltog över 600 000 barn och redan nu har flera kommuner, skolor, förskolor och föreningar gått med.

Barn som plockar skräp under Skräpplockardagarna.
Barn som plockar skräp under Skräpplockardagarna. Foto: Håll Sverige Rent

Skräpplockardagarna är Sveriges största miljökampanj där barn och unga varje vår går ut och plockar skräp. Förra året deltog över 600 000 barn och 100 000 pedagoger i skräpplockningar genom sina förskolor, skolor och föreningar. Deltagarna var utspridda i 285 av Sveriges kommuner. I Kalmar län var det flest skräpplockande barn i Kalmar, Nybro och Mönsterås. Nu hoppas Håll Sverige Rent att minst lika många barn och unga får chans att delta i år.

–Skräpplockning bidrar till att barn och unga tidigt får lära sig om nedskräpning och dess konsekvenser. Vi tycker inte att det är barns ansvar att plocka upp skräp, däremot tror vi att det kan lära nästa vuxengeneration och att det bidrar till att färre skräpar ner i framtiden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Vill ge unga en chans att påverka 

I Ungdomsbarometern 2024 framkommer det att bara 1 av 10 unga i Sverige upplever sig ha stora möjligheter att påverka i samhället. Och endast 14 procent anser sig vara en "miljövän", vilket är en minskning från 25 procent år 2019. Genom Skräpplockardagarna vill Håll Sverige Rent ge barn och unga ökat hopp och en starkare tro på sin förmåga att påverka och förändra världen till det bättre. 

–Skräpplockardagarna är en möjlighet för barn och unga att gemensamt agera för en mer hållbar värld. En liten handling som att plocka skräp kan ge dem en känsla av att de faktiskt kan göra skillnad, både lokalt och globalt, säger Johanna Ragnartz. 

Skräpplockardagarna firar 20 år  

Håll Sverige Rent har ordnat skräpplockning för barn och unga sedan 70-talet. Men Skräpplockardagarna i den organiserade form som arrangeras idag, i tätt samarbete med kommuner och med pedagogiskt material till förskolor och skolor, har pågått sedan 2004. Det betyder att Skräpplockardagarna i år firar jubileum – 20 år! Under åren har Håll Sverige Rent engagerat miljontals barn och unga för att minska nedskräpningen. 

Tre anledningar till att barn och unga ska vara med i Skräpplockardagarna 

  1. Skräpplockning är en pedagogisk aktivitet som bidrar till att barn och unga tidigt får lära sig om nedskräpning och dess konsekvenser. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att de ska lära sig att inte skräpa ner.  
  2. Skräpplockningen ger massor av möjligheter att prata om plast i haven, avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp. 
  3. Skräpplockning är en möjlighet för barn och unga att gemensamt agera för en mer hållbar värld. Det skapar ökat hopp och en starkare tro på sin förmåga att påverka och förändra världen till det bättre. 

                                                                                                                    

Vill du veta mer om hur Skräpplockardagarna går till? 

Mejla eller ring oss på Håll Sverige Rent och håll gärna koll på våra nyhetsutskick här i pressrummet där vi löpande uppdaterar med statistik över deltagandet.

Mer information om Skräpplockardagarna finns på www.hsr.se/skrapplockardagarna

Flera kommuner har redan lovat vara med och stötta årets kampanj på olika sätt, bland annat genom att samla in skräpet som barnen plockar. Information om anmälda kommuner finns på www.hsr.se/skrapplockardagarna-kommuner

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fri användning för redaktionellt syfte.
Fri användning för redaktionellt syfte.
Ladda ned bild
Fri användning för redaktionellt syfte.
Fri användning för redaktionellt syfte.
Ladda ned bild
Fri användning för redaktionellt syfte.
Fri användning för redaktionellt syfte.
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Knappt en av tio takeaway-köpare har blivit erbjuden flergångsalternativ trots den nya lagen14.5.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hälften av alla svenskar köper takeaway minst en gång i månaden. Sedan 1 januari gäller en ny lag som ska minska förbrukning och nedskräpning av engångsmuggar och engångsmatlådor. Redan till 2026 ska 762 miljoner muggar och matlådor bort från marknaden. Lagen säger att konsumenter nu ska kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Trots detta är det knappt en av tio takeaway-köpare som blivit erbjuden flergångsalternativ. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

Bandet Smash Into Pieces bjuder skräpplockande barn på gratiskonsert2.5.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Över en halv miljon barn och unga i Sverige är redan anmälda till Skräpplockardagarna – kampanjen där barn och unga tillsammans kraftsamlar för en ren miljö samtidigt som de får lära sig om nedskräpning, hållbarhet och klimat. I dag kan vi avslöja att alla skräpplockande barn kommer att belönas med en digital gratiskonsert av bandet och Håll Sverige Rent-ambassadörerna Smash Into Pieces.

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye