Nu är vårens stora Skräpplockardagar i gång – flera kommuner i Västerbotten redan med!
För 20:e året i rad öppnar nu anmälan till Håll Sverige Rents nationella Skräpplockardagar, barnens stora kampanj mot nedskräpning och en chans för de allra yngsta skräphjältarna att göra skillnad för samhälle och miljö. Förra året deltog över 600 000 barn och redan nu har flera kommuner, skolor, förskolor och föreningar gått med.

Skräpplockardagarna är Sveriges största miljökampanj där barn och unga varje vår går ut och plockar skräp. Förra året deltog över 600 000 barn och 100 000 pedagoger i skräpplockningar genom sina förskolor, skolor och föreningar. Deltagarna var utspridda i 285 av Sveriges kommuner. I Västerbottens län var det flest skräpplockande barn i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Nu hoppas Håll Sverige Rent att minst lika många barn och unga får chans att delta i år.
–Skräpplockning bidrar till att barn och unga tidigt får lära sig om nedskräpning och dess konsekvenser. Vi tycker inte att det är barns ansvar att plocka upp skräp, däremot tror vi att det kan lära nästa vuxengeneration och att det bidrar till att färre skräpar ner i framtiden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Vill ge unga en chans att påverka
I Ungdomsbarometern 2024 framkommer det att bara 1 av 10 unga i Sverige upplever sig ha stora möjligheter att påverka i samhället. Och endast 14 procent anser sig vara en "miljövän", vilket är en minskning från 25 procent år 2019. Genom Skräpplockardagarna vill Håll Sverige Rent ge barn och unga ökat hopp och en starkare tro på sin förmåga att påverka och förändra världen till det bättre.
–Skräpplockardagarna är en möjlighet för barn och unga att gemensamt agera för en mer hållbar värld. En liten handling som att plocka skräp kan ge dem en känsla av att de faktiskt kan göra skillnad, både lokalt och globalt, säger Johanna Ragnartz.
Skräpplockardagarna firar 20 år
Håll Sverige Rent har ordnat skräpplockning för barn och unga sedan 70-talet. Men Skräpplockardagarna i den organiserade form som arrangeras idag, i tätt samarbete med kommuner och med pedagogiskt material till förskolor och skolor, har pågått sedan 2004. Det betyder att Skräpplockardagarna i år firar jubileum – 20 år! Under åren har Håll Sverige Rent engagerat miljontals barn och unga för att minska nedskräpningen.
Tre anledningar till att barn och unga ska vara med i Skräpplockardagarna
- Skräpplockning är en pedagogisk aktivitet som bidrar till att barn och unga tidigt får lära sig om nedskräpning och dess konsekvenser. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att de ska lära sig att inte skräpa ner.
- Skräpplockningen ger massor av möjligheter att prata om plast i haven, avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp.
- Skräpplockning är en möjlighet för barn och unga att gemensamt agera för en mer hållbar värld. Det skapar ökat hopp och en starkare tro på sin förmåga att påverka och förändra världen till det bättre.
Vill du veta mer om hur Skräpplockardagarna går till?
Mejla eller ring oss på Håll Sverige Rent och håll gärna koll på våra nyhetsutskick här i pressrummet där vi löpande uppdaterar med statistik över deltagandet.
Mer information om Skräpplockardagarna finns på www.hsr.se/skrapplockardagarna
Flera kommuner har redan lovat vara med och stötta årets kampanj på olika sätt, bland annat genom att samla in skräpet som barnen plockar. Information om anmälda kommuner finns på www.hsr.se/skrapplockardagarna-kommuner
Nyckelord
Kontakter
Cecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seMarie ErikssonProjektledareHåll Sverige Rent
Tel:073-679 50 35marie.eriksson@hsr.seBilder



Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Lustgastuber och annan nedskräpning efter Valborgsfirandet29.4.2025 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Valborg är ett tillfälle för fest och gemenskap, men också en tid då våra parker och grönområden ofta lämnas i ett skräpigt skick. Fimpar, pizzakartonger, ölburkar och på senare år även lustgastuber är en vanlig syn morgonen efter. Här kommer tre tips på hur du tar hand om Valborgsskräpet.
Kronprinsessan deltar i Skräpplockardagarna – engagerar sig tillsammans med skolbarn25.4.2025 10:24:23 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 24 april besökte Kronprinsessan Victoria skolan Nya Elementar i Stockholm tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Besöket genomfördes inom ramen för Skräpplockardagarna, Sveriges största kampanj mot nedskräpning, där just nu över en halv miljon barn och unga deltar i år.
Skräpdykskampen drar igång – nu rensas Sveriges vatten22.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu går startskottet för årets upplaga av Skräpdykskampen, en nationell insats som sätter fokus på det skräp som gömmer sig på havs- och sjöbottnar. Bakom initiativet står Håll Sverige Rent och Svenska Sportdykarförbundet, som uppmuntrar alla dykare och dykklubbar att delta genom att dyka, dokumentera och rapportera in det skräp de hittar.
Skräpet – en festmåltid för råttorna16.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vårsolen lockar fler människor ut på stan, och med uteserveringar och picknick ökar också mängden skräp i våra städer. Men det vi lämnar efter oss blir en festmåltid för en oönskad gäst – råttan.
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum